1515
Annons

Räntor och valutor: Börsoron pressar räntorna

Marknadsräntorna sjönk på onsdagen såväl i Sverige som i Europa och USA, efter en dag fylld av tung statistik. Den världsomspännande börsoron fortsatte att sätta press på räntorna, då investerare tog sin tillflykt till penningmarknaden.

USA-räntorna byggde vidare på tisdagens nedgång, då preliminär statistik över fjärde kvartalets BNP kom in betydligt lägre än det estimat som presenterades i början av februari.

BNP-tillväxten uppmättes till 2,2 procent i beräknad årstakt, analytiker spådde enligt Bloomberg News prognosenkät en ökning med 2,3 procent. Siffran innebar dock en kraftig nedrevidering från det första estimatet på 3,5 procent. I synnerhet lagren var nedjusterade i dagens utfall, men även den privata konsumtionen och nettoexporten kom in lägre än i det tidigare estimatet. Core PCE-index (prisutvecklingen på privatkonsumtionen exklusive livsmedel och energi) skrevs samtidigt ned till 1,9 procent från 2,1 procent initialt.

"Utfallet var ungefär i linje med konsensusprognosen" säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt. Hon konstaterar dock att det är det tredje kvartalet i rad där BNP kommer in strax under den potentiella tillväxten, och mycket tyder på att lagerbidraget under det första kvartalet i år kommer vara fortsatt svagt.

"Det kommer naturligtvis vara en pusselbit i Feds bedömning" säger analytikern, men poängterar att situationen på arbetsmarknaden fortfarande är det som väger tyngst för centralbanken.

Eftermiddagen bjöd också på statistik över försäljning av nya hem, som överraskade nedåt med ett fall om 16,6 procent i januari. Analytikernas förväntningar låg på en minskning med 3,6 procent. Decembersiffran reviderades dock samtidigt upp till en ökning om 9,1 procent, vilket mildrade marknadens reaktion.

Dessutom publicerades Chicago inköpschefindex, vilket föll tillbaka till 47,9 i februari. Analytiker hade väntat en uppgång till 50,0, från 48,8 i januari.

Under eftermiddagen höll även Fed-chefen Ben Bernanke ett anförande om de långsiktiga utmaningarna för penningpolitiken, där han varnade för en kommande finanskris om inte budgetunderskottet stabiliseras. Han gav däremot inga kortsiktiga penningpolitiska indikationer.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har sedan svensk stängning på tisdagseftermiddagen sjunkit 5 punkter till 4,54 procent, medan tvååringen har sjunkit 12 punkter.

Även i euroland sjönk räntorna på onsdagen, trots att dagens statistikskörd pekade mot att ekonomin fortsätter att växa i relativt rask takt.

Eurostats indikator för företagsklimatet i euroområdet i februari vände uppåt igen till 1,56 efter en nedgång till 1,39 i januari. Förväntningarna låg på en marginell ökning till 1,41 enligt Bloomberg News. Även den övergripande konfidensindikatorn kom in starkare än förväntat på 109,7.

Samtidigt föll den öppna arbetslösheten tillbaka ytterligare till 7,4 procent, i enlighet med förväntningarna, från 7,5 procent i december. Jämfört med ett år tidigare har arbetslösheten minskat med 0,9 procentenheter.

Inflationen i euroområdet överraskade dock nedåt då den kom in på 1,8 procent i januari, ned från 1,9 procent månaden innan. Enligt Bloomberg News prognosenkät hade analytiker väntat sig ett oförändrat utfall. Däremot steg kärninflationen med 0,2 procentenheter till 1,7 procent i januari, vilket bibehåller pressen på ECB att höja refiräntan ytterligare något.

Den tyska tioåriga räntan vände svagt uppåt igen efter statistiken, efter morgonens fall, men stängde trots det 3 punkter lägre jämfört med tisdagen på 3,95 procent.

Svenska marknadsräntor tappade några punkter i den tidiga handeln och förblev där under återstoden av dagen, relativt oberörda av dagens statistikskörd.

Dagen bjöd även på publiceringen av Riksbankens protokoll från det senaste penningpolitiska mötet den 14 februari, då en lägre styrränteprognos överraskade marknaden och fick räntorna att falla kraftigt.

Protokollet medförde dock inga ytterligare överraskningar, utan visade att direktionen varit enig i sitt beslut att höja styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent. Direktionen var även enig i fastställandet av den penningpolitiska rapporten, och därmed också av Riksbankens egna räntebana.

Detaljhandelsstatistik och producentprisindex stod också på schemat, där PPI kom in betydligt högre än förväntat. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades producentpriserna ha förblivit oförändrade jämfört med månaden före, men utfallet visade på en ökning med 0,7 procent. I årstakt noterades en ökning med 3,5 procent.

Detaljhandeln noterade en ökning av omsättningen med 9,2 procent i januari, jämfört med samma månad 2006, strax under SME:s genomsnittsprognos på 9,3 procent.

Den svenska tioåriga benchmarkräntan stängde på 3,79 procent, vilket är 3 punkter lägre än på tisdagen. Räntegapet till den tyska motsvarigheten förblev därmed oförändrat på -16 punkter. Även tvåårsräntan föll med 3 punkter under dagen.

På valutamarknaden föll dollarn tillbaka något mot euron under eftermiddagen och den svaga BNP-statistiken bidrog till att dollarkursen förblev strax över 1:32 fram till svensk stängning. Dollarförsvagningen gjorde också att kursen mot yenen föll tillbaka ned mot 118-strecket igen.

Den svenska kronan försvagades mot euron under onsdagen, trots en viss återhämtning under eftermiddagen. Kursen mot euron var vid stängning nära 3 öre svagare jämfört med svensk stängning på tisdagen. Mot dollarn tappade kronan 2 öre till 7:01.

Mätt som TCW-index försvagades kronan till 126,18, från 125,89 på tisdagseftermiddagen.Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Så hjälper Schneider Electric företag att sätta upp och efterleva sin hållbarhetsstrategi

Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.
Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.

Bara sju procent av företagen i världen lyckas följa sina hållbarhetsplaner för att nå uppsatta mål. Schneider Electric är ett av de företag som arbetar aktivt med sin hållbarhetsplan och resultatuppföljning av denna – och kan hjälpa andra att också nå dit. 

– Vi följer en trestegsstrategi över vad som måste göras för att leverera resultat i linje med våra klimatambitioner och detta kan vi dela med oss av till andra, säger Jenny Larsson, Sverige-vd på Schneider Electric.

Stora insatser måste göras globalt för att uppnå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader. Avgörande är att kraftigt minska utsläppen av koldioxid. 

Schneider Electric, den världsomspännande koncernen inom energihantering och automation, har utvecklat trestegskonceptet ”Strategize – Digitize – Decarbonize” som man arbetar med för att själva minska koldioxidavtrycket.

– Vi har en tydlig färdplan. En hörnsten är digitalisering. Genom att digitalisera verksamheter skapar vi insikter om vad vi måste göra. När vi vet exakt var i en leverantörskedja eller en produktionslinje som det förbrukas stora mängder energi kan vi rikta våra insatser dit, säger Valentin Monteiro, chef för hållbarhet på Schneider Electric i Sverige.

Schneider Electric bidrar till minskat koldioxidavtryck för byggnader

Byggnader, som bostäder och kontor, står för nästan 40 procent av de globala koldioxidutsläppen om man ser till byggnadens hela livscykel.

Här erbjuder Schneider Electric lösningar för att minska energianvändningen och koldioxidutsläppen. Det kan handla om hur byggnaden utformas redan på design- och konstruktionsstadiet med mjukvarulösningar som MTWO, till att den förses med smarta funktioner för att optimera driften gällande bland annat inomhusklimatet genom lösningar som EcoStruxure Building™.

Elektrifiering av verksamhet är ett annat viktigt steg.

– Genom att elektrifiera processer kan vi accelerera insatser som minskar koldioxidavtrycket, säger Valentin Monteiro.

Ytterligare ett viktigt område är efterfrågan på energi och hur den kan optimeras över tid.

– Vi måste prata mer om hur energi används. Många företag i Sverige har gjort ett bra jobb så långt men det finns fortfarande utrymme till förbättringar. Här kan vi hjälpa till för att öka medvetenheten om förbättringsområden och lösningar. Det finns exempelvis smarta och effektiva IoT-plattformar för överblick och styrning samt konsulttjänster som hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt, avslutar Jenny Larsson.

Om Schneider Electric

Schneider Electric är en digital partner för ökad hållbarhet och effektivitet. EcoStruxure™ erbjuder öppna och skalbara IoT-plattform för hem, fastigheter, datacenter, infrastruktur och industrier, samlar och kopplar ihop data från alla delar av en verksamhet. Konsultverksamheten hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt. 

Läs mer om våra konsulttjänster här. 

 

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?