Räntor och valutor: Börsoron pressar räntorna

Marknadsräntorna sjönk på onsdagen såväl i Sverige som i Europa och USA, efter en dag fylld av tung statistik. Den världsomspännande börsoron fortsatte att sätta press på räntorna, då investerare tog sin tillflykt till penningmarknaden.

USA-räntorna byggde vidare på tisdagens nedgång, då preliminär statistik över fjärde kvartalets BNP kom in betydligt lägre än det estimat som presenterades i början av februari.

BNP-tillväxten uppmättes till 2,2 procent i beräknad årstakt, analytiker spådde enligt Bloomberg News prognosenkät en ökning med 2,3 procent. Siffran innebar dock en kraftig nedrevidering från det första estimatet på 3,5 procent. I synnerhet lagren var nedjusterade i dagens utfall, men även den privata konsumtionen och nettoexporten kom in lägre än i det tidigare estimatet. Core PCE-index (prisutvecklingen på privatkonsumtionen exklusive livsmedel och energi) skrevs samtidigt ned till 1,9 procent från 2,1 procent initialt.

"Utfallet var ungefär i linje med konsensusprognosen" säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt. Hon konstaterar dock att det är det tredje kvartalet i rad där BNP kommer in strax under den potentiella tillväxten, och mycket tyder på att lagerbidraget under det första kvartalet i år kommer vara fortsatt svagt.

"Det kommer naturligtvis vara en pusselbit i Feds bedömning" säger analytikern, men poängterar att situationen på arbetsmarknaden fortfarande är det som väger tyngst för centralbanken.

Eftermiddagen bjöd också på statistik över försäljning av nya hem, som överraskade nedåt med ett fall om 16,6 procent i januari. Analytikernas förväntningar låg på en minskning med 3,6 procent. Decembersiffran reviderades dock samtidigt upp till en ökning om 9,1 procent, vilket mildrade marknadens reaktion.

Dessutom publicerades Chicago inköpschefindex, vilket föll tillbaka till 47,9 i februari. Analytiker hade väntat en uppgång till 50,0, från 48,8 i januari.

Under eftermiddagen höll även Fed-chefen Ben Bernanke ett anförande om de långsiktiga utmaningarna för penningpolitiken, där han varnade för en kommande finanskris om inte budgetunderskottet stabiliseras. Han gav däremot inga kortsiktiga penningpolitiska indikationer.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har sedan svensk stängning på tisdagseftermiddagen sjunkit 5 punkter till 4,54 procent, medan tvååringen har sjunkit 12 punkter.

Även i euroland sjönk räntorna på onsdagen, trots att dagens statistikskörd pekade mot att ekonomin fortsätter att växa i relativt rask takt.

Eurostats indikator för företagsklimatet i euroområdet i februari vände uppåt igen till 1,56 efter en nedgång till 1,39 i januari. Förväntningarna låg på en marginell ökning till 1,41 enligt Bloomberg News. Även den övergripande konfidensindikatorn kom in starkare än förväntat på 109,7.

Samtidigt föll den öppna arbetslösheten tillbaka ytterligare till 7,4 procent, i enlighet med förväntningarna, från 7,5 procent i december. Jämfört med ett år tidigare har arbetslösheten minskat med 0,9 procentenheter.

Inflationen i euroområdet överraskade dock nedåt då den kom in på 1,8 procent i januari, ned från 1,9 procent månaden innan. Enligt Bloomberg News prognosenkät hade analytiker väntat sig ett oförändrat utfall. Däremot steg kärninflationen med 0,2 procentenheter till 1,7 procent i januari, vilket bibehåller pressen på ECB att höja refiräntan ytterligare något.

Den tyska tioåriga räntan vände svagt uppåt igen efter statistiken, efter morgonens fall, men stängde trots det 3 punkter lägre jämfört med tisdagen på 3,95 procent.

Svenska marknadsräntor tappade några punkter i den tidiga handeln och förblev där under återstoden av dagen, relativt oberörda av dagens statistikskörd.

Dagen bjöd även på publiceringen av Riksbankens protokoll från det senaste penningpolitiska mötet den 14 februari, då en lägre styrränteprognos överraskade marknaden och fick räntorna att falla kraftigt.

Protokollet medförde dock inga ytterligare överraskningar, utan visade att direktionen varit enig i sitt beslut att höja styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent. Direktionen var även enig i fastställandet av den penningpolitiska rapporten, och därmed också av Riksbankens egna räntebana.

Detaljhandelsstatistik och producentprisindex stod också på schemat, där PPI kom in betydligt högre än förväntat. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades producentpriserna ha förblivit oförändrade jämfört med månaden före, men utfallet visade på en ökning med 0,7 procent. I årstakt noterades en ökning med 3,5 procent.

Detaljhandeln noterade en ökning av omsättningen med 9,2 procent i januari, jämfört med samma månad 2006, strax under SME:s genomsnittsprognos på 9,3 procent.

Den svenska tioåriga benchmarkräntan stängde på 3,79 procent, vilket är 3 punkter lägre än på tisdagen. Räntegapet till den tyska motsvarigheten förblev därmed oförändrat på -16 punkter. Även tvåårsräntan föll med 3 punkter under dagen.

På valutamarknaden föll dollarn tillbaka något mot euron under eftermiddagen och den svaga BNP-statistiken bidrog till att dollarkursen förblev strax över 1:32 fram till svensk stängning. Dollarförsvagningen gjorde också att kursen mot yenen föll tillbaka ned mot 118-strecket igen.

Den svenska kronan försvagades mot euron under onsdagen, trots en viss återhämtning under eftermiddagen. Kursen mot euron var vid stängning nära 3 öre svagare jämfört med svensk stängning på tisdagen. Mot dollarn tappade kronan 2 öre till 7:01.

Mätt som TCW-index försvagades kronan till 126,18, från 125,89 på tisdagseftermiddagen.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?