Efter raset med 3,9 procent på tisdagen fortsatte fallet på onsdagen. Även i omvärlden fortsatte börsfallen, med ett viktigt undantag: börserna i New York vände upp i den inledande handeln.
I Stockholm bjöds placerarna på en berg-och dalbanefärd under onsdagen med kraftigt pendlande kurser, vilket speglar den nervositet som inträtt på marknaden.
Handelsdagen inleddes med ett brant fall som följdes upp med en återhämtning kring lunch. På eftermiddagen backade index på amerikansk statistik och uttalanden från Ben Bernanke, den amerikanska centralbankchefen.
"Det här ser ut som en fotbollsmatch som böljar fram och tillbaka. Vi ser inga bolagsnyheter och makrostatistik tenderar att bli viktigare än den egentligen är. Det brakade till på slutet i USA igår, vilket gav oss dagens nedgång och nu inväntar vi vilken indikation de amerikanska börserna ska ge oss för torsdagen", säger en mäklare till Direkt.
Omsättningen var höga 43,7 miljarder kronor och OMXS stängde 1,9 procent ned. Storbolagsindex backade med 2,1 procent.
Sämsta bransch var finans, följd av industri och informationsteknik.
"Det är många som välkomnar en rekyl efter en lång tids uppgång. En hel del privatpersoner tryckte säkert på säljknappen för sina fonder igår kväll. Det kommer nog vara nervöst i några dagar till. Ska man plocka upp något i det här läget tror jag man ska titta på stora kvalitetsbolag med höga utdelningar typ Boliden och TeliaSonera", sade en mäklare till Nyhetsbyrån Ticker.
Bland de större bolagen syntes stora tillbakagångar för Investor och Skanska samt ett fortsatt fall för samtliga storbanker. Autoliv utgjorde ett av få undantag i OMXS30 när den stängde på plus.
Bland bolagen som rapporterade för fjolåret på onsdagen kan noteras att Tanganyika Oil steg 3,2 procent. Aktien var en av få vinnare på tisdagen.
Enligt analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med var det emellertid inte rapporten som lyfte kursen utan den reservuppdatering som bolaget presenterade på tisdagen.
"På onsdagsmorgonen var aktien på samma nivå som när de presenterade sin fantastiska reservökning på tisdagen. Folk har börjat inse att det finns ett visst värde om man ökar sina reserver med nästan 600 procent", säger analytikern.
Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.
– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.
Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.
IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el.
Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.
Solceller - framtidens energilösning
Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.
– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.
Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.
Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt.
– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:
– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.
EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.
– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.
Stort PR-värde med solcellspark
För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.
– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.
Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.
– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.
Fakta EnergiEngagemang
EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.
Läs mer på www.energiengagemang.se