1515
Annons

Nervöst på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen åkte hiss på onsdagen. Vid stängning hade OMXS fallit 1,9 procent.

Efter raset med 3,9 procent på tisdagen fortsatte fallet på onsdagen. Även i omvärlden fortsatte börsfallen, med ett viktigt undantag: börserna i New York vände upp i den inledande handeln.

I Stockholm bjöds placerarna på en berg-och dalbanefärd under onsdagen med kraftigt pendlande kurser, vilket speglar den nervositet som inträtt på marknaden.

Handelsdagen inleddes med ett brant fall som följdes upp med en återhämtning kring lunch. På eftermiddagen backade index på amerikansk statistik och uttalanden från Ben Bernanke, den amerikanska centralbankchefen.

"Det här ser ut som en fotbollsmatch som böljar fram och tillbaka. Vi ser inga bolagsnyheter och makrostatistik tenderar att bli viktigare än den egentligen är. Det brakade till på slutet i USA igår, vilket gav oss dagens nedgång och nu inväntar vi vilken indikation de amerikanska börserna ska ge oss för torsdagen", säger en mäklare till Direkt.

Omsättningen var höga 43,7 miljarder kronor och OMXS stängde 1,9 procent ned. Storbolagsindex backade med 2,1 procent.

Sämsta bransch var finans, följd av industri och informationsteknik.

"Det är många som välkomnar en rekyl efter en lång tids uppgång. En hel del privatpersoner tryckte säkert på säljknappen för sina fonder igår kväll. Det kommer nog vara nervöst i några dagar till. Ska man plocka upp något i det här läget tror jag man ska titta på stora kvalitetsbolag med höga utdelningar typ Boliden och TeliaSonera", sade en mäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Bland de större bolagen syntes stora tillbakagångar för Investor och Skanska samt ett fortsatt fall för samtliga storbanker. Autoliv utgjorde ett av få undantag i OMXS30 när den stängde på plus.

Bland bolagen som rapporterade för fjolåret på onsdagen kan noteras att Tanganyika Oil steg 3,2 procent. Aktien var en av få vinnare på tisdagen.

Enligt analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med var det emellertid inte rapporten som lyfte kursen utan den reservuppdatering som bolaget presenterade på tisdagen.

"På onsdagsmorgonen var aktien på samma nivå som när de presenterade sin fantastiska reservökning på tisdagen. Folk har börjat inse att det finns ett visst värde om man ökar sina reserver med nästan 600 procent", säger analytikern.


Riksdagen debatterar Nato-medlemskap – se direkt

Efter Socialdemokraternas besked att partiet nu ställer sig bakom ett svenskt Nato-medlemskap, håller riksdagen en ”särskild debatt” om säkerhetspolitiken. Statsminister Magdalena Andersson (S) deltar.

Di TV sänder direkt via TT.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Anders Wiklund/TT

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?