Stockholmsbörsen: väntas inleda nedåt

Stockholmsbörsen väntas öppna svagt nedåt med fortsatt små rörelser i den inledande handeln.

New York-börserna vände ned på måndagen. Initiala positiva känslor, efter offentliggörandet av den största private equity affären någonsin, byttes mot oro inför konjunkturnedgång, oljepriser och Irans agerande.

Främst kom måndagens handel i New York att handla om Alan Greenspans uttalande i Hong Kong. Greenspan varnade att den amerikanska marknaden kan få se en konjunkturnedgång under året.

Marknaden oroades även av Irans kärnvapenprogram. Enligt uppgifter skall Iran ha skjutit upp en raket i atmosfären under helgen, vilket främst påverkade oljepriset.

De asiatiska börserna rekylerade nedåt på tisdagen från att ha handlats på rekordhöga nivåer i inledningen på veckan. De kinesiska Shenzen- och Shanghaiindexen svarade för de största börsfallen sedan 2005 då indexen pekade på rejäla nedgångar under tisdagen.

Morgonens största nyhet handlar om Volvo som presenterat att de köper Ingersoll Rands division för väganläggningsmaskiner för 9,2 miljarder kronor. Synergierna som bolaget siktar på uppgår till 600 miljoner kronor per år, vilket ska nås inom en femårsperiod.

Press- och analytikerträff kommer att hållas klockan 14, då även vd Leif Johansson deltar över telefon.

Tanganyika oil kan också få uppmärksamhet efter att bolaget presenterat siffror som visar på att bevisade och sannolika reserver ökat markant.

Rapporter som kommer under tisdagen är Amago Capital, AU Holding, Brinova, Eight Solutions, Lightlab Sweden, Rörvik Timber, Tripep och Westergyllen.

På makroagendan kommer det en del statistik, det som främst kommer att locka placerarnas intresse är order för varaktiga varor i USA. Ur svensk synvinkel kommer riksbankens finansmarknadsstatistik.

Bland onsdagens övriga nyheter är att Dagens Industri i tisdagens upplaga har gjort en analys av It-konsulterna.

"En faktor att hålla ögonen på är löneutvecklingen. Kraftigt stigande löner får genomslag på lönsamheten", skriver tidningen i sin krönika.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?