1515
Annons

Stockholmsbörsen: Råvarubolag leder nedgången

Stockholmsbörsen föll på bred front under tisdagens handel, i linje med nordiska marknaden, men mer än övriga börser i Europa.
Marknaden pressades av sjunkande kinesiska börser, en allmän oro för konjunkturen, och rädsla för Iran-konflikten.

"Frågan är om vi inte har stuckigt iväg lite för mycket under den sista tiden. Vi kommer att få se en avmattning i såväl Europa som USA under det kommande halvåret", säger en analytikerchef för en av de större investmentbankerna kring Stureplan till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12:40 hade OMXS30 handlats ned 2,1 procent till 1.203,2. Omsättningen uppgick vid samma tidpunkt till 14,5 miljarder kronor.

Nedgången var bred, men bland de stora förlorarna på Stockholmsbörsen under tisdagen fanns främst banker, verkstad och råvarurelaterade företag.

Swedbank tappade 2,7 procent samtidigt som Handelsbanken och SEB var ned 2,3 respektive 2,4 procent.

Råvarubolagen var annars de största förlorarna i Europa, trots att råvarupriserna höll emot. Bland de svenska råvarubolagen var Lundin Mining ned 3,5 procent medan Boliden föll med 3,2 procent.

På verkstadssidan tappade Volvo 2,3 procent. Bolaget meddelade under tisdagsmorgonen att det köper Ingersoll Rands division för väganläggningsmaskiner för drygt 9,2 miljarder kronor.

Flera analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med är genomgående positiva till Volvos förvärv av Ingersoll Rands division för väganläggningsmaskiner.

"De är ett kompletterade förvärv vad gäller produktutbud, men ger dessutom möjlighet att via Ingersoll Rands nätverk trycka ut Volvos egna maskiner i större omfattning. Det är också det som gör att de anser att de kan ta 400 miljoner kronor som intäktssynergier och 200 miljoner som kostandssynergier", säger John Hernander vid Kaupthing Bank till Direkt.

Även Scania drog till sig intresse under tisdagen sedan mediauppgifter gjort gällande att MAN kommer att inleda samtal med dess största aktieägare, Volkswagen, och med Scania om en möjlig allians för lastbilsverksamheterna efter MAN:s bolagsstämma i maj.

Scanias aktie tappade 1,1 procent.

Av de övriga företagen i verkstadssektorn tillhörde ABB och SSAB de värsta syndarna och sjönk med 4,6 respektive 3,7 procent.

Bland storbolagen föll Ericsson med 1,9 procent i linje med marknaden som helhet. Nyheten att bolaget fått ett kontrakt från indiska Idea Cellular för att expandera operatörens gsm-nät under en tidsperiod av tre år fick inget genomslag i kursen.

Ett företag som trotsade den negativa trenden och blev en av kursvinnarna var Tanganyika Oil, som steg drygt 12 procent efter en kraftig uppdatering av bevisade och sannolika reserver. Bolaget anger att nuvärdet av reserverna, givet en 10-procentig diskonteringsränta, uppgår till 2,1 miljarder dollar, knappt 15 miljarder kronor, vilket kan ställas mot börsvärdet på Tanganyika Oil som ligger på cirka 7,5 miljarder kronor.

"Sätter man nuvärdesberäkningen av reserverna i relation till börsvärdet, så är det klart att det är positivt för aktiekursen", säger en analytiker till Direkt.

Även näthandelsföretaget Netonnet hörde till vinnarna, upp 1,4 procent, efter beskedet att bolaget lämnar den tyska marknaden där Netonnet förlorat pengar. Handeln i aktien var dock blygsam.

Westergyllen föll däremot knappt 11,5 procent efter bokslutsrapport. Forshem, som knoppats av från Westergyllen, steg däremot 0,4 procent efter sin rapport.


Aventuras förlust ökade under kvartalet

Aventura, som är en Kinafokuserad e-handels- och varumärkesaccelerator, redovisar intäkter på 14,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (12,3). 

Rörelseresultatet uppgick till -7,6 miljoner kronor (-2,7) medan resultatet per aktie uppgick till -2:10 kronor (-0:98). 

Vd Gustav Åström framhåller att perioden januari-mars generellt sett är en relativt svag period inom e-handelsindustrin efter årets största shoppinghelger under november och december. 

”Med ett utmanade kvartal bakom oss är vi i färd med att slutföra ett antal nya partnerskap, så vi förväntar oss att kunna växla upp tillväxten under Q2 och Q3 enligt plan. Det förutsätter dock att Kina relativt snabbt får bukt med pågående smittspridning av Covid och inte hamnar i en nedåtgående spiral med utökande och återkommande lock-downs”, fortsätter Gustav Åström.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?