1515
Annons

Stockholmbörsen: Faller på bred front

Stockholmsbörsen faller kraftigt i den inledande handeln på tisdagen. Nedgången i Stockholm var kraftigare än i övriga Europa som också föll.

Klockan 10:25 handlades OMXS30 ned 2,2 procent till noteringen 1.202,53. Omsättningen uppgick vid samma tidpunkt till 8,02 miljarder kronor. Nedgången omfattade samtliga branscher.

Ericsson föll 1,9 procent i linje med marknaden som helhet. Nyheten att bolaget fått ett kontrakt från indiska Idea Cellular för att expandera operatörens gsm-nät under en tidsperiod av tre år fick inget genomslag i kursen.

Volvo föll likaså, men något mindre än marknaden. Bolaget meddelade under tisdagsmorgonen att de köper Ingersoll Rands division för väganläggningsmaskiner för drygt 9,2 miljarder kronor.

"Vi är nöjda. Det är ett relativt högt p/e-tal, men vi får mycket för pengarna. Det här är en verksamhet som passar bra in i vår verksamhet, så över tiden kommer det att bli en väldigt bra affär", säger Klas Magnusson, presschef på Volvo anläggningsmaskiner, till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvoaktien var ned 1,7 procent.

Dagens vinnare är Tanganyika Oil som stiger 9,4 procent efter en kraftig uppdatering av bevisade och sannolika reserver. Bolaget anger att nuvärdet av reserverna, givet en 10-procentig diskonteringsränta, uppgår till 2,1 miljarder dollar, knappt 15 miljarder kronor, vilket kan ställas mot börsvärdet på Tanganyika Oil som ligger på cirka 7,5 miljarder kronor.

"Sätter man nuvärdesberäkningen av reserverna i relation till börsvärdet, så är det klart att det är positivt för aktiekursen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Även näthandelsföretaget Netonnet hörde till vinnarna, upp 2,0 procent, efter beskedet att bolaget lämnar den tyska marknaden där Netonnet förlorat pengar. Handeln i aktien var dock blygsam.

Verkstadsbolagen faller kraftig efter senaste tidens starka uppgångar. Bland förlorarna ser vi bland annat ABB som var ner 5 procent och SSAB som var ner 4 procent.

Råvarubolagen är de största förlorarna i Europa trots att råvarupriserna höll emot. Metallpriserna var svagt ned, medan oljan steg något. Bland de svenska råvarubolagen var Lundin Mining ned 2,9 procent och Boliden faller med 2,0 procent.

Även bankerna pressades, Swedbank tappade 3,8 procent, Handelsbanken och SEB var ned 2,6 respektive 2,4 procent.

Westergyllen föll knappt 12 procent efter bokslutsrapport. Forshem, som knoppats av från Westergyllen, steg däremot 3 procent efter sin rapport.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?