1515
Annons

Stockholmsbörsen: Verkstad lyfter börsen

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln, med stöd av verkstad- och råvarubolag.

En dryg timme efter börsens öppning handlades OMXS30 upp 1,1 procent till noteringen 1.231,69. Omsättningen uppgick vid samma tidpunkt till 4,23 miljarder kronor.

Ericsson som på måndagsmorgonen lagt ett bud på Tandberg Television steg svagt och var upp 20 öre till 26:10 kronor.

"Det här är första steget för att fylla multimediadivisionen med konkret verksamhet. Priset tycks acceptabelt sett till Tandbergs vinstgenerering. Nu får vi vänta och se vad den andra budgivaren Arris gör", säger Greger Johansson, telekomanalytiker på Redeye till Nyhetsbyrån Direkt.

Tandberg Televisionsaktie stiger rejält på Oslobörsen och låg klockan 11.00 på 110:50 norska kronor. Ericssons bud på bolaget är 106 norska kronor per aktie.

Råvarubolagen stiger i spåren av fortsatt stigande råvarupriser. Lundin Petroleum är upp 3,0 procent. Lundin Mining är upp 2,2 procent.

Verkstadsbolagen går även de starkt. SKF som har tecknat ett avtal om att köpa Abba Linear Tech för 250 miljoner kronor är upp 1,3 procent.

Moodys som på måndagsmorgonen höjde kreditbetyget för flera av de svenska storbankerna gav stöd till banksektorn. Vinnare var Kaupthing som fick sitt kreditbetyg höjt till AAA. Kaupthingaktien steg med 4,7 procent.

Efter att Dagens Industri i måndagens utgåva uppmärksammat allvarliga kvalitetsbrister bland luftvärmepumpar som sålts i Sverige pressades VKG och värmepumpstillverkaren Nibe som var ner 3,6 procent respektive 1,2 procent.

Labs2 som redovisade en kraftigt ökad omsättning och ett positivt resultat för helåret 2006 är upp 7,4 procent.

Kabe som rekommenderades i måndagens utgåva av Dagens Industri är upp 3,5 procent.

"Med en hygglig direktavkastning på 3 procent och goda chanser för en stark comeback i år är det för billigt", skriver DI.


Cloettaägare: ”Skrytbygge som äventyrar utdelningen”

Det mullrar i ägarledet efter att Cloetta presenterat planer på en jätteinvestering om 2,5 miljarder kronor. Di har pratat med en handfull ägare som alla är negativa.

”Det här är det mest aktieägarfientliga jag sett av ett bolag på svensk aktiemarknad under många, många år”, säger Gustaf Tapper som har investeringsbolaget Antap Capital tillsammans med finansmannen Rune Andersson.

Alcur-förvaltaren Wilhelm Gruvberg, Cloettas vd Henri de Sauvage-Nolting och Gustaf Tapper på Antap Capital.
Alcur-förvaltaren Wilhelm Gruvberg, Cloettas vd Henri de Sauvage-Nolting och Gustaf Tapper på Antap Capital.Foto:Joey Abrait, Evelina Carborn, Di

Godisbolaget Cloetta, med ett börsvärde på 6,6 miljarder kronor och nästan 40.000 aktieägare, rasade över 10 procent på börsen efter att ha meddelat sina planer på en ny fabrik i Nederländerna i förra veckan. Investeringen är på totalt 2,5 miljarder kronor och ska generera en årlig ökning av ebit-resultatet med 160–180 miljoner kronor. 

De ägare Di pratat med, där flera inte vill framträda med namn, pekar på att jätteinvesteringen kom väldigt plötsligt, ger dålig avkastning på investerat kapital, ändrar den finansiella profilen på bolaget med en kraftigt ökad skuldsättning och att tajmingen är tveksam. 

När det gäller avkastningen på investeringen landar den på 5-6 procent, enligt två av ägarnas beräkningar, vilket är långt under andra industriföretags avkastningskrav på minst 10 procent på nya investeringar. 

Enligt ägardatabasen Holdings gick fondbolaget Alcur in och köpte över 1,8 miljoner aktier, motsvarande 0,6 procent av kapitalet, i Cloetta under april - alltså precis före Cloettas nya planer presenterades. 

Alcur-förvaltaren Wilhelm Gruvberg vill inte kommentera uppgifterna i Holdings, men bekräftar att Alcur ägt aktier i Cloetta men inte längre gör det. 

Vad tycker du om den annonserade investeringen på 2,5 miljarder?
”Det ser inte ut att vara lysande avkastning på den investeringen.”

Sålde ni era aktier i spåren av det?
”Jag vill helst inte kommentera det. Vi tycker det är en ganska osäker avkastning på ett väldigt stort investeringsprogram som ökar osäkerheten i bolaget”, säger Wilhelm Gruvberg. 

Cloettas nettoskuld uppgick till nästan 1,7 miljarder kronor i slutet av mars och skulle alltså landa en bit över 4 miljarder kronor inklusive lånen för den annonserade investeringen. Det ska ställas i relation till ett ebitda-resultat om 874 miljoner kronor på rullande tolv månader. 

”Nu ska alltså Cloetta skuldsätta sig hårt för ett skrytbygge i Nederländerna som, om projektkalkylen spricker, äventyrar utdelningen. Tajmingen är ofattbart dålig. När alla andra pratar om skenande priser på byggmaterial och maskintillverkarna höjer sina priser, ja då vill Cloettas ledning bygga en jättefabrik för 2,5 miljarder, vilket motsvarar 40 procent av bolagets börsvärde”, säger Gustaf Tapper. 

Enligt Holdings äger Antap, där Gustaf Tapper är vd, 264.668 aktier i Cloetta och är den minsta ägaren Di talat med. Han menar att utsikterna för Cloettas investering ser mycket mörka ut. 

”Helt i klass med när Fermenta köpte ett nedplockat oljeraffinaderi eller Stora Ensos katastrofala förvärv av Consolidated Papers i USA.”

Han ifrågasätter också platsen Cloetta valt för den nya fabriken. 

”Varför just Nederländerna? Ett högkostnadsland. Cloetta har en modern fabrik i Slovakien. Det logiska vore att bygga ut den fabriken, förslagsvis i mindre etapper efter behov de närmaste tio åren. All infrastruktur är på plats. Det är en enorm fördel jämfört med att köpa mark på ett nytt ställe och bygga en helt ny fabrik”, säger han.

Han kommer inte att behålla sina aktier om Cloetta genomför planerna. 

”Just när jag levde i tron att nu är Cloetta på gång, nu finns inga negativa överraskningar kvar. Pandemin är över. Äntligen kommer aktieägarna få sin belöning efter tre års ökenvandring. Ja, då plötsligt händer det. Vissa saker kan man inte förutse och jag hade aldrig tänkt tanken att Cloetta skulle avla fram en alldeles egen ”svart svan” på kontoret.”

Så här kommenterade vd Henri de Sauvage-Nolting den nya investeringsplanen i bolagets pressmeddelande:

”En modern fabriksanläggning skulle utgöra grunden till en högkvalitativ och konkurrenskraftig konfektyrtillverkning, och borga för framtida expansion. En sådan investering skulle bidra till en betydande förflyttning mot vårt långsiktiga lönsamhetsmål...”

Malfors Promotor, som är största ägare i Cloetta och som kontrolleras av familjen Svenfelt, har visat sitt stöd för investeringsplanen genom att fylla på med ytterligare 1 miljon aktier. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?