1515
Annons

Di avslöjar: Vägen fram till jätteförsäljningen

Sveriges största kemibolag, anrika Perstorp som grundades för över 140 år sedan, köps av malaysiska Petronas Chemicals Group. 

Di kan avslöja turerna fram till jätteaffären på 24 miljarder kronor.

Franska PAI Partner säljer svenska kemijätten Perstorp. ”Ett bra pris”, menar vd Jan Secher.
Franska PAI Partner säljer svenska kemijätten Perstorp. ”Ett bra pris”, menar vd Jan Secher.Foto:Press

Perstorp är Sveriges överlägset största kemiföretag. Bolaget har sedan 17 år ingått i franska private equity-bolaget PAI:s fondstruktur. När det nu säljs till Petronas Chemical Group (PCG), med bas i Malaysia, handlar det om en affär på motsvarande 24 miljarder kronor. 

Det ger en värdering för Perstorp på ungefär 11 gånger rörelsevinsten, baserat på utfallet senaste 12 månaderna. 

”Ägarens och även min bedömning är att det är ett mycket bra pris som mött deras förväntningar. Sedan har det spelat in att PCG och Perstorp kompletterar varandra bra. Inte minst geografiskt där dom är stora i Asien och vi är stora i Europa”, säger Perstorps vd Jan Secher till Dagens industri. 

Enligt honom har köparen varit tydlig med att låta Perstorp fortsätta utvecklas som självständigt bolag och behålla nuvarande ledningsgrupp. 

”Det är så de agerat i andra förvärv så det är min övertygelse om att det blir så nu också.”

Perstorp grundades för 141 år sedan. Bolaget kontrollerades av grundarfamiljen Wendt i hela sju generationer varav flera decennier som börsbolag. Kopplingen till Sverige är fortfarande stark, av koncernens cirka 1.500 anställda finns 875 i Sverige, varav runt 550 i skånska Perstorp. 

Den franska ägaren har flera gånger varit nära att sälja Perstorp. Närmast var det 2015 då en börsnotering låg i korten. Istället bestämde sig PAI för att behålla Perstorp som år 2018 placerades i en helt nyskapad fond där det är det enda innehavet. Nya ägare kom in, där amerikanska investmentbolaget Landmark är störst med knappt hälften av aktierna. I ägarlistan finns även ett flertal andra utländska institutioner samt flera personer i PAI:s ledningsgrupp som privat investerat i fonden.

Det har inte varit någon hemlighet att målet har varit att skapa värde under relativt kort tid och sedan sälja Perstorp. 

”Samtidigt har ägaren låtit oss utvecklas i lugn och ro, realisera vår strategi och även stått bakom några stora miljardinvesteringar. Det har varit väldigt positivt för Perstorps utveckling”, säger Jan Secher och pekar på ett par miljardinvesteringar för att bygga ut bolagets fabrik i Stenungsund. 

Enligt uppgifter till Dagens industri är det först i början av 2022 som PAI inledde en skarp försäljningsprocess där presumtiva köpare har kontaktats. 

En viktig faktor har varit att Perstorp just nu upplever en stark medvind. Siffrorna för det första kvartalet visar på en tillväxt på hela 54 procent, helt drivet av extrema prisuppgångar på kemiprodukter. Perstorp har visat sig skickligt på att få över kostnadsökningarna på kunderna, rörelsemarginalen landade på 14 procent för kvartalet vilket är högt historiskt sett och ovanligt för ett bolag i kemiindustrin. 

”Timingen för att kliva av var helt enkelt väldigt bra just nu, trots allt som händer i omvärlden”, säger en källa till Dagens industri. 

PAI har drivit en rad parallella spår de senaste månaderna och pratat med både industriella köpare och andra Private Equity bolag. Även en börsnotering har övervägts. Men det visade sig att PCG betalade bäst. Det malaysiska bolaget ägs till 66 procent av den statsägda oljejätten Petronas. Övriga aktier är noterade på börsen i Kuala Lumpur. 

”Vi passar väldigt bra in i deras uttalade ambitioner att ta nästa kliv i värdekedjan i kemiindustrin. Petronas är stora på själva råvarorna medan vi ligger i nästa steg och utvecklar specialkemiska produkter”, säger Jan Secher som även lyfter fram att PCG lockats att Perstorp kommit långt inom hållbarhet. Bland annat har bolaget utvecklat en banbrytande metod för att vid sin anläggning i Stenungsund producera klimatneutral metanol, vilket Dagens industri skrivit om.

”Det har varit väldigt tydligt under hela processen att de värdesatt det arbete vi gjort inom den gröna omställningen och även våra planer här framöver.” 

Även om Perstorp är överlägset största kemibolag i Sverige är det samtidigt litet globalt i en bransch med jättar som Basf, Dupont och Dow Chemical. Istället för att konkurrera med dessa bolag har Perstorp valt en nischstrategi där det är global marknadsledande inom ett antal produktkategorier. Här finns till exempel ett speciellt bindemedel som gör att mobiltelefonglas inte repas. Här finns också en specialkemiprodukt som gör att färg torkar snabbare. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?