1515
Annons

Wall Street: Oro för teknologiföretag

Terminerna pekade svagt nedåt inför fredagens börsöppning i New York.

Microsoft tappade 0,5 procent i förhandeln efter ett domstolsbeslut att bolaget ska betala ut 1,5 miljarder dollar i skadestånd till Alcatel-Lucent för att ha använt deras teknologi för digital musik utan tillstånd.

Qualcomm handlades upp med 57 cent efter en förlikning med Broadcom avseende en ömsesidig patenttvist.

Mjukvaruföretaget BEA Systems sänkte sin intäktsprognos för bolagets första kvartal 2007, vilket fick aktien att sjunka knappt 5 procent innan börshandelns öppning.

Programvaruföretaget Intuit tappade 2,5 procent i förhandeln efter att ha sänkt sin prognos för vinst per aktie för 2007 med knappt 7 procent.

"Teknologibolagen lämnar väldigt försiktiga prognoser. Konkurrensen är intensiv och det tynger verkligen förväntningarna om vinsttillväxt", säger en kapitalförvaltare vid Dexia Asset Management till Bloomberg News.

USA:s tredje största inredningsföretag Lowe's rapporterade en vinst för fjärde kvartalet över förväntan. Det i kombination med en glädjande prognos för 2007 fick bolagets aktie att stiga 3 procent i förhandeln.


Noteringar kring klockan 14.55
Terminen för Dow Jones -0,031%
Terminen för S&P 500 -0,034%
Terminen för Nasdaq -0,067%

2-åriga USA-räntan -0,017% till 4,841%
10-åriga USA-räntan -0,022% till 4,706%

Olja, US WTI +0,28 USD till 61,22 dollar per fat
Olja, Brent +0,59 USD till 61,21 dollar per fat


Intervacc vände upp efter Di TV-intervju: ”Jättestort intresse”

Djurvaccinbolaget Intervacc, bland annat känt för sitt börsras i december, rapporterade på fredagsmorgonen och backade initialt på Stockholmsbörsen, men återhämtade tappet medan vd Andreas Andersson deltog i en intervju med Di TV.

”Det finns ett jättestort intresse”, säger han om bolagets vaccin mot hästsjukdomen kvarka.

Intervaccs vd Andreas Andersson.
Intervaccs vd Andreas Andersson.Foto:Pressbild

Intervacc, som är baserat i Hägersten utanför Stockholm och har utvecklat vaccinet Strangvac mot den allvarliga och smittsamma hästsjukdomen kvarka men även är verksamt inom gris- och kovaccin, har stigit kraftigt på First North den senaste veckan efter en svag utveckling senaste året.

På torsdagen lyfte aktien 11 procent efter att ha meddelat framsteg i utvecklingen av ett vaccin mot en sjukdom hos mjölkkor.

På fredagen släppte bolaget sin kvartalsrapport för januari till mars, en period som omfattar den första försäljningen av hästvaccinet, som påbörjades i Sverige i slutet av mars. Nu stundar lansering i andra europeiska länder med hjälp av den veterinärmedicinska distributören Dechra, enligt vad vd Andreas Andersson sa till Di TV strax efter fredagens börsöppning.

Distributörsavtalet tillkännagavs i april 2021, och vid en sökning syns Strangvac på Dechras österrikiska, tyska, belgiska och nederländska hemsidor.

Di TV: hur har det varit under den inledande lanseringen?
”Det finns ett jättestort intresse. Nu ska vi bara få ut det här vaccinet, så att jag tycker att det går bra. Det finns en stor efterfrågan i resten av Europa, så nu ska vi komma ut till de länderna också”, säger Andreas Andersson och nämner bolagets utveckling av vaccin mot sjukdomar hos grisar och mjölkkor.

”Vi har fått väldigt lovande resultat”, säger han om en tidig studie om ett grisvaccin, där griskultingar kan skyddas från en dödlig streptokocksjukdom genom vaccinering av suggan (modern). Aktien sjönk 6 procent när nyheten om detta meddelades den 25 april, då börsen dock allmänt backade kraftigt.

Andreas Andersson avböjer att säga något om hur lång tid det kan tänkas ta innan bolagets gris- och kovaccin når marknaden, men han säger i Di TV att de bygger på samma teknik som hästvaccinet, och att sjukdomarna de ska förebygga liknar varandra varför utvecklingen lär gå snabbare än för hästvaccinet.

Di TV: hur stor är kvarkamarknaden?
”Väldigt stor. Vi siktar på en global marknad”, säger Andreas Andersson och nämner hur skalbar affären är, där produktion som outsourcats till Spanien medger distributionsavtal med globala aktörer.

Globalt finns, nämner han, 60 miljoner hästar varav 20 miljoner på ”primärmarknaderna” i Europa, Nordamerika, Australien och Nya Zeeland där hästar vaccineras mot andra sjukdomar.

”Ungefär hälften medicineras eller får ett annat vaccin. Det är dem vi siktar på att nå: 10 miljoner hästar, och i Europa 3 miljoner hästar. När man går in i ett vaccinationsprogram stannar man ofta där under resten av hästens liv. Det är stora marknader och man behåller dem under lång tid”, säger Andreas Andersson och nämner höga inträdesbarriärer på hästvaccinmarknaden.

Denna beskriver han som ”fantastisk och med hög potential”, samt gynnad av försök att minska antibiotikaanvändningen inom gris- och mjölkindustrin: det ökar enligt Intervacc-vd:n behovet av vaccin, eftersom det är ett av de verktyg som kan hantera ett ökat infektionstryck i den minskade antibiotikaanvändningens spår.

Intervacc har nära 20.000 aktieägare vilket gör det till First Norths femtonde mest ägda bolag, enligt Holdings.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?