DJ Stoxx 50 hade vid 17.45-tiden ökat med 0,2 procent, och det bredare Bloomberg European 500 steg samtidigt lika mycket. FTSE 100 i London klättrade 0,3 procent, medan CAC i Paris och DAX i Frankfurt ökade 0,2 procent.
De sektorer som drog index uppåt var främst metall- och gruvbranschen, energibolagen och telekomsektorn. Bank- och finanssektorn agerade sänken.
"De stigande metallpriserna drar upp börserna", sade en förvaltare till Bloomberg News.
Gruvbolagen BHP Billiton, Xstrata och Rio Tinto steg med 1,3 procent, 2,8 procent respektive 1,5 procent.
Banksektorn begränsade uppgången när Lloyd var sänke. Lloyd gjorde marknaden besviken genom att inte höja utdelningen trots att banken redovisade en vinst på 12 procent.
S: Kan inte möta Turkiets krav
Sverige kommer inte att kunna gå Turkiets president Erdoğans krav för att släppa igenom ett svenskt Natomedlemskap till mötes.
Det säger S-toppen Kenneth G Forslund, som hoppas på USA:s diplomati.
På onsdagen lämnade Sveriges och Finlands Natoambassadörer in ländernas ansökningar till försvarsalliansen under högtidliga former till generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Men Turkiets hårdnackade nej till de båda länderna är ett fortsatt hinder och ansökningarna får ligga medan diplomatins kvarnar går för högtryck. På torsdag träffar statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö USA:s president Joe Biden. Även utrikesministrarna för Turkiet och USA träffas i New York.
Statsminister Magdalena Andersson visade på tisdagen sida vid sida med Finlands president Sauli Niinistö en stor välvilja gentemot Turkiet framför det internationella pressuppbådet.
”Vi söker kontakt med Turkiet och är redo att ha en dialog med Turkiet på olika nivåer och givetvis att resa till Turkiet för att reda ut de frågetecken som kan finnas”, sa Magdalena Andersson.
Men när det kokar ned till de konkreta kraven från Turkiet ser Kenneth G Forslund (S) inga förutsättningar att möta landets krav. Han leder utrikesutskottet i riksdagen och haft en framträdande roll i Socialdemokraternas interna Natoprocess.
Viktigast för Turkiet är att Sverige bryter kontakten med det kurdiska partiet PYD i norra Syrien, som ambassadören likställer med terrorstämplade PKK.
”Vad gäller terrorstämpling av organisationer följer vi den linje som EU har. Turkiet och EU är inte överens”, säger Kenneth G Forslund.
Turkiet kräver även att Sverige och Finland lämnar ut 33 ”terrorister”, personer med kopplingar till bland annat PKK och islamiska Gülenrörelsen, varav 20 från Sverige, enligt ambassadören.
”Jag ser inga möjligheter att möta det turkiska kravet om utlämnande”, säger Kenneth G Forslund.
Turkiet kräver även att få importera krigsmateriel från Sverige.
”Jag kan bara konstatera att USA har vapenbojkott mot Turkiet och den är äldre än den svenska”, säger Kenneth G Forslund.
”Det är väl snarare så att USA skulle vilja att fler hade vapenbojkott mot Turkiet”, fortsätter han.
Formellt råder inget vapenembargo mot Turkiet, enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP, utan ansökningar prövas från fall till fall. Men sedan ISP i oktober återkallat utförseltillstånd till Turkiet hösten 2019 har inga nya tillstånd utfärdats till landet.
Di har sökt utrikesminister Ann Linde (S) och flera företrädare för Moderaterna utan resultat.