1515
Annons

Stockholmsbörsen: Banker tynger

Uppgången på Stockholmsbörsen kom av sig under torsdagens handel och gick därmed sämre än övriga Europa som fortsatte att vara uppåtriktat.

Framför allt var det banksektorns nedgång som tryckte index, medan Bolidens avancemang gav stöd.

"Börsen är lite riktningslös trots väldigt bra fundamenta, det känns som om börsen kommer att gå in i en lugnare fas när rapportperioden väl är över", kommenterar en mäklare för Nyhetsbyrån Direkt.

Strax efter klockan 12 handlades OMXS30-index oförändrad på 1.207,9. Omsättningen uppgick vid samma tidpunkt till 10,8 miljarder kronor.

Bankaktierna med SEB och Swedbank i spetsen föll under torsdagen, sedan DNB NOR kommit med en rapport som varit svagare än väntat. Marknaden var framför allt missnöjd med kostnaderna, som var högre än analytikernas förväntningar.

SEB föll med 2,8 procent medan Swedbank föll hela 3,9 procent. Handelsbanken noterades 0,7 procent lägre.

Nordea klarade sig dock lite bättre, och handlades oförändrad i kölvattnet av onsdagens rapport.

På torsdagen fick företaget en serie höjda riktkurser från bland annat Deutsche Bank och UBS.

En av de absoluta vinnarna bland de större företagen var Boliden, vars aktie avancerade med 2,0 procent eller 3 kronor till 150,50 kronor per aktie.

Kursen har varit pressad under den senaste tiden på osäkerhet om vart råvarupriserna är på väg, och reagerar därför snabbt på positiva nyheter gällande metallpriserna.

På torsdagen steg såväl zink- som kopparpriserna.

"Det flesta metaller har haft en ganska bra utveckling. Det är egentligen bara zink och koppar som tappat, och på dessa nivåer känns det som det är lite bottenkänning, även om det kanske står och väger", säger Torbjörn Iwarson, Råvaruchef på Handelsbanken Capital Markets till Direkt, i en kommentar om den generella utvecklingen under 2007.

Investmentbolaget Ratos kom på torsdagsmorgonen med sina siffror för det fjärde kvartalet.

I likhet med övriga investmentbolag ökar Ratos resultatet kraftigt, och bolaget skriver i sin rapport att det finns goda förutsättningar för ytterligare förbättrat resultat i den underliggande portföljen 2007.

Bolaget flaggar även för en förändring i sin strategi. Ytterligare information kan väntas under torsdagen då Ratos håller kapitalmarknadsdag.

Ratos B-aktie sjönk med 1,50 kronor till 191 kronor.

Ett annat företag som kom med rapport innan börsens öppning var Lundin Mining.

Bolaget redovisade ett resultat efter skatt som initialt såg rejält mycket sämre ut jämfört med analytikernas förväntningar. Resultatet var dock tyngt av en lagervärderingskostnad som togs under det fjärde kvartalet, hänförlig till samgåendet med Eurozink.

"Försäljningen kom in över förväntan med ebitda i linje, om man tar hänsyn till engångsposter. De har sålt mer koppar från Neves-Corvo än de producerat men resultatet har inte ökat på grund av större kostnader än väntat", säger en analytiker till Direkt.

Aktien sjönk 2,0 procent till 75,25 kronor per aktie.

Bland onsdagens övriga nyheter märks att Autolivs vd Lars Westerberg föreslås ta plats i Volvos styrelse. Utanför hamnar Cevian Capitals Christer Gardell. Det erfar Dagens Nyheter i torsdagens upplaga. Volvo tuffade vidare och steg 3 kronor till 570 kronor per aktie.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?