Stockholmsbörsen: Banker tynger

Uppgången på Stockholmsbörsen kom av sig under torsdagens handel och gick därmed sämre än övriga Europa som fortsatte att vara uppåtriktat.

Framför allt var det banksektorns nedgång som tryckte index, medan Bolidens avancemang gav stöd.

"Börsen är lite riktningslös trots väldigt bra fundamenta, det känns som om börsen kommer att gå in i en lugnare fas när rapportperioden väl är över", kommenterar en mäklare för Nyhetsbyrån Direkt.

Strax efter klockan 12 handlades OMXS30-index oförändrad på 1.207,9. Omsättningen uppgick vid samma tidpunkt till 10,8 miljarder kronor.

Bankaktierna med SEB och Swedbank i spetsen föll under torsdagen, sedan DNB NOR kommit med en rapport som varit svagare än väntat. Marknaden var framför allt missnöjd med kostnaderna, som var högre än analytikernas förväntningar.

SEB föll med 2,8 procent medan Swedbank föll hela 3,9 procent. Handelsbanken noterades 0,7 procent lägre.

Nordea klarade sig dock lite bättre, och handlades oförändrad i kölvattnet av onsdagens rapport.

På torsdagen fick företaget en serie höjda riktkurser från bland annat Deutsche Bank och UBS.

En av de absoluta vinnarna bland de större företagen var Boliden, vars aktie avancerade med 2,0 procent eller 3 kronor till 150,50 kronor per aktie.

Kursen har varit pressad under den senaste tiden på osäkerhet om vart råvarupriserna är på väg, och reagerar därför snabbt på positiva nyheter gällande metallpriserna.

På torsdagen steg såväl zink- som kopparpriserna.

"Det flesta metaller har haft en ganska bra utveckling. Det är egentligen bara zink och koppar som tappat, och på dessa nivåer känns det som det är lite bottenkänning, även om det kanske står och väger", säger Torbjörn Iwarson, Råvaruchef på Handelsbanken Capital Markets till Direkt, i en kommentar om den generella utvecklingen under 2007.

Investmentbolaget Ratos kom på torsdagsmorgonen med sina siffror för det fjärde kvartalet.

I likhet med övriga investmentbolag ökar Ratos resultatet kraftigt, och bolaget skriver i sin rapport att det finns goda förutsättningar för ytterligare förbättrat resultat i den underliggande portföljen 2007.

Bolaget flaggar även för en förändring i sin strategi. Ytterligare information kan väntas under torsdagen då Ratos håller kapitalmarknadsdag.

Ratos B-aktie sjönk med 1,50 kronor till 191 kronor.

Ett annat företag som kom med rapport innan börsens öppning var Lundin Mining.

Bolaget redovisade ett resultat efter skatt som initialt såg rejält mycket sämre ut jämfört med analytikernas förväntningar. Resultatet var dock tyngt av en lagervärderingskostnad som togs under det fjärde kvartalet, hänförlig till samgåendet med Eurozink.

"Försäljningen kom in över förväntan med ebitda i linje, om man tar hänsyn till engångsposter. De har sålt mer koppar från Neves-Corvo än de producerat men resultatet har inte ökat på grund av större kostnader än väntat", säger en analytiker till Direkt.

Aktien sjönk 2,0 procent till 75,25 kronor per aktie.

Bland onsdagens övriga nyheter märks att Autolivs vd Lars Westerberg föreslås ta plats i Volvos styrelse. Utanför hamnar Cevian Capitals Christer Gardell. Det erfar Dagens Nyheter i torsdagens upplaga. Volvo tuffade vidare och steg 3 kronor till 570 kronor per aktie.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?