1515
Annons

Europabörser: Sur dag för exportbolag

De europeiska indexen föll tillbaka på onsdagen efter att statistik från USA visat att konsumentprisindex ökat mer än väntat.

Nestlé, Daimler Chrysler och Michelin ledde nedgången bland företagen som har betydande handel med USA.

Dj Stoxx minskade 0,9 procent, medan det bredare Bloomberg European tappade 0,6 procent.

Londons FTSE backade 0,9 procent.

Imperial Tobacco gick mot strömmen och steg 1,9 procent efter nyheter om att Altria tillsammans med Altadis kan komma att lägga ett bud på bolaget.

Frankfurts DAX minskade 0,6 procent. Daimler Chrysler och Eon tyngde med sina nedgångar på 2,8 procent och 0,9 procent.

Paris CAC föll tillbaka med 0,3 procent. Oljebolagen Total och Suez tyngde med sina nedgångar på 0,6 respektive 1,6 procent./MO


Varumärket – spårvalet som avgör

Tiden när svenska idrottare behövde flytta till Monaco för att rädda undan miljonintäkter från höga skatter är förbi. Nu ser vi hur de svenska skidstjärnorna drar i gång aktiebolag eller jobbar med agenter för att få fart på affärerna, skriver Olof Lundh i en krönika.

Linn Svahn, Charlotte Kalla och Jonna Sundling.
Linn Svahn, Charlotte Kalla och Jonna Sundling.Foto:TT

Charlotte Kalla gick sin egen väg både i skidspåret och utanför. Under en tid av karriären lämnade hon landslaget för att det var bättre för henne. Hon jobbade stenhårt med sitt varumärke där hon bland annat avstod från spelreklam.

När Charlotte Kalla slutade för ett par månader sedan hade hon nio OS-medaljer, 13 VM-medaljer och närmare 42 miljoner kronor i tillgångar i Charlotte Kalla AB.

Även förra skidstjärnan Pernilla Wiberg valde att lämna svenska landslaget en period och Anja Pärson hade en friare roll en tid. Starka individer driver på för framgångar på skidorna, men även utanför backar och spår.

I veckan som gick meddelade sprintspecialisten Linn Svahn att hon satsar på ett eget träningsupplägg med ett eget team inför VM i slovenska Planica och avstår från att vara med i det svenska landslaget. Det kan hon finansiera genom ett avtal med Red Bull som mer än väl täcker upp vad som försvinner.

Trots landslag, tränarteam och stafetter är de aktiva i skidsporterna mer och mer individuella, och olika åkare söker olika lösningar för att maximera sina prestationer.

Jonna Sundling som gjorde stor succé i OS i Peking i vintras med guld, silver och brons i sprint, lagsprint respektive stafett stannar i landslaget men har valt att ta efter Charlotta Kalla på ett sätt. Sundling ska ta hjälp av Håkanson United som har jobbat med Kalla i många år och såg till att få fart på hennes affärer utanför spåren. Uppdraget är detsamma kring Jonna Sundling, som bara i prispengar tog in drygt 1 miljon kronor senaste säsongen.

”Det är ett svårt pussel när man vill vara bäst på allt, och det här gör att jag får balans och kan fokusera på att bli bäst på min idrott”, säger Jonna Sundling till Dagens Industri och fortsätter:

”Jag känner att jag inte har tid och kraft att göra allt kring sponsorer och sociala medier, utan att jag behöver hjälp att ta hand om det personliga varumärket. Tidigare har jag gjort mycket själv kring de här bitarna, men det är svårt när man vill vara bäst.”

OS-succén har förändrat tillvaron för Jonna Sundling, inte minst ekonomiskt, men det är en kort karriär och det gäller att försöka prestera som skidåkare och samtidigt försöka maximera de möjliga intäkterna.

”Vi kan inte jämföra oss med ishockey och fotboll, utan vi måste kämpa mer för att kunna leva på vår idrott och då är det personliga varumärket viktigt. Det är så mycket att tänka på i dag och arbetet har ändrats genom sociala medier”, säger Sundling.

Visst, prispengarna har vuxit i skidsporterna, men lika mycket handlar det om att försöka se till att utnyttja den lyskraft idrottarna har. Och enligt Jonna Sundling är det ett vanligare samtalsämne i dag bland åkarna.

”Tidigare var det inte lika öppet, men i dag pratar man mer öppet om det, det går inte att gömma längre.”

Förutom Charlotte Kalla och Jonna Sundling jobbar Håkanson United även med skidskyttesystrarna Hanna och Elvira Öberg. Det handlar om att utnyttja kraften i sociala medier för att maximera genomslag och bygga relationer med hjälp av idrottarna.

Tiden när svenska idrottare behövde flytta till Monaco för att rädda undan miljonintäkter från höga skatter är förbi. En dom i regeringsrätten en bit in på 2000-talet öppnade för svenska idrottare att bolagisera verksamheterna och stanna i landet. Därför ser vi hur de svenska skidstjärnorna, där kvinnorna dominerar klart, alla drar i gång aktiebolag och en del jobbar med agenter och andra med föräldrar för att få fart på affärerna.

Klart är att Charlotte Kalla har visat vägen genom spåren på mer än ett sätt. Hon har fixat medaljerna och pensionen, samt sett till att stå för något. Jonna Sundling vill ta vid:

”Jag brinner för kost, hälsa, rörelse och klimatet. Det är viktigt att bry sig om andra”.

Nu är målet framför allt att ta medaljer i VM och att det andra får följa efter i spåren på förhoppningsvis nya framgångar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?