1515
Annons

Asienbörserna: Räntehöjning lyfte banker

Den japanska centralbanken höjde på onsdagen dagslåneräntan med 0,25 procentenheter till 0,50 procent. Det beslutade banken styrelse på onsdagen där åtta av nio ledamöter röstade för en höjning.

"Investerare kommer att köpa bank- och finansaktier och sälja exportrelaterade aktier de närmaste dagarna som en följd av den japanska centralbankens beslut. Jag är inte säker på att den trenden kommer att hålla i sig på längre sikt eftersom investerare nu spår att det inte kommer att bli några fler höjningar förrän till sommaren", säger Hiroshi Chano vid Yasuda Asset Management till Bloomberg News.

Banksektorn tillhörde också mycket riktigt vinnarna i Japan. Mizuho, landets näst största bank, ledde uppgångarna när aktien handlades upp med 1,8 procent.

Utvecklingen på de asiatiska börser som var öppna på onsdagen var annars blandad. Marknaderna i Kina och Taiwan höll fortsatt stängt med anledning av det kinesiska nyåret.

I Hongkong dominerade teleoperatörerna agendan efter att China Mobile meddelat att bolaget ökade abonnentantalet under januari månad med 4,86 miljoner abonnenter. Aktien steg med 2,6 procent.

Gruvbolag, anförda av BHP Billiton som backade med 1,6 procent, var en annan sektor som tappade. Oro för att metallpriser ska falla bidrog.


Marknadstemperatur klockan ca 07.45
=======================================
Nikkei 225 -0,1%
Topix Tokyo +0,3%
Hongkongs Hang Seng +0,3%
Singapores STI +0,7%
China Shang Composite stängt
China Shenz Composite stängt
Sydkoreas Kospi -0,1%
Taiwans Taiex stängt
Indiens Sensex +0,1%Paxmans resultat försämrades – pandemiproblem tyngde

Skalpkylningsbolaget Paxman hade en omsättning uppgående till 27,9 miljoner kronor (20,8) under årets första kvartal.

Ebitda-resultatet uppgick till -2,9 miljoner kronor (0,4) och nettoresultatet blev -6,2 miljoner kronor (-3,7).

Kassaflödet före finansieringsverksamheten var -8,9 miljoner kronor (-11) och vid periodens slut uppgick nettokassan till 46,2 miljoner kronor (2,9).

Antal installerade system under första kvartalet uppgick till 99 (101), och installationer under andra kvartalet samt orderboken omfattar ytterligare 215 system.

Genomsnittlig daglig behandlingsintäkt (ADTR) uppgick till 23.400 dollar, eller 219.000 kronor under första kvartalet, en ökning om 36 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

”Vi började året med en stark orderbok men på grund av förseningar i leveranskedjan och personalproblem relaterade till pandemin kunde vi inte leverera dessa beställningar i den takt vi hoppats, vilket var en besvikelse … På grund av lägre försäljning än vad vi hade förutspått samt höga kostnader till följd av planerade investeringar, har vår ebitda och lönsamhet påverkats”, skriver vd Richard Paxman i rapporten.

I inledningen av andra kvartalet har bolaget en orderbok om 162 system exklusive USA, vilket kan jämföras med 115 system i slutet av fjärde kvartalet 2021. För USA uppgår orderboken till 53 system till 28 nya platser. 

”Vi upplever fortfarande vissa förseningar och högre kostnader som en följd av både pandemin och situationen i Ukraina, men vi hanterar dessa på ett effektivt sätt. Vi märker även av en viss negativ marginalpåverkan, som dock är hanterbar”, skriver vd.

Vad gäller pågående fas 1-studie utvecklas den väl och utsikterna ser lovande ut, enligt Richard Paxman.

”Vi arbetar även med planeringen av en större fas 3-studie i USA, till vilken vi planerar att tillverka upp till 200 system för att tillgodose behovet för den kliniska studien och andra testaktiviteter”, skriver han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?