Stockholmsbörsen: SHB sänkte bankerna

Stockholmsbörsen stängde nedåt på tisdagen efter att ha backat under hela handelsdagen, i linje med de övriga börserna i Europa.

Vid stängning hade OMXS30-index handlats ned 0,8 procent till 1.211,5. Omsättningen uppgick till knappt 31 miljarder kronor.

"Nedgången har lugnat sig lite under senare delen av dagen i takt med att öppningen i New York närmade sig. Marknaden har lite svårt att hitta nya idéer, vilket exempelvis visar sig i att mindre bolag inom verkstadssektorn får uppmärksamhet", säger en mäklarchef till Direkt.

Bland de större var samtidigt Volvo en av de få vinnarna efter att bolaget meddelat att man förvärvat återstoden av Nissan Diesel för 7,5 miljarder kronor, vilket mottogs positivt av marknaden. Tillsammans med de tidigare förvärvade 19 procenten i Nissan Diesel har Volvo betalat totalt 13 miljarder för bolaget.

"Ett bud har varit på radarskärmen länge. Möjligen snabbar Volvo på den strategiska inriktningen att växa i Asien genom att utnyttja en allians. Vi delar Volvos uppfattning om en stark tillväxt för verkstadssektorn i Asien. Nu blir ju Volvo också större på medeltunga lastbilar", säger en analytiker till Direkt.

Volvos B-aktie stängde upp med 1,5 procent till 557 kronor per aktie.

Handelsbankens lämnade vid lunchtid sin rapport för det fjärde kvartalet.

Siffermässigt var rapporten bättre än förväntat, men vinsterna var drivna av ett bättre provisionsnetto, samtidigt som kostnaderna var lite högre än konsensus.

"Jag tycker att det mesta ser bra ut. Jag skulle gissa att kursen inte går mer för att räntenettot var lite svagt", säger en analytiker till Direkt.

Handelsbankens A-aktie föll med 7,50 kronor till 212,00 kronor, vilket motsvarar en nedgång med 3,4 procent.

I vanlig ordning drogs även övriga banker med i kursrörelsen. SEB:s A-aktie tappade 1,9 procent och stängde på 232 kronor, Swedbank backade 1,1 procent till 274 kronor medan Nordea gick ned 0,7 procent till 111,30 kronor inför sitt bokslut på onsdagen.

Kinnevik höll kapitalmarknadsdag på tisdagen, efter måndagens rapport. Bolagets B-aktie tappade 0,7 procent och stängde på 134,75 kronor.

Meda lämnade sin rapport för det fjärde kvartalet, med siffror i linje med konsensus, men en utdelning något lägre än förväntat, enligt SME Direkt. Aktien stängde 1,2 procent ned på 253 kronor.

Brist på idéer på storbolagslistan gjorde att flera mindre bolag handlades upp. Scanmining steg 5 procent, Micronic stängde upp 4,8 procent och Transcom ökade med 3,7 procent.

Net Insight lämnade sin rapport för 2006 vilken fick en negativ reaktion, trots att bolaget redovisade en högre omsättning och en lägre förlust under 2006 jämfört med 2005. Bolaget spår även en väsentligt ökad försäljning under 2007, även om kvartalen kan komma att variera kraftigt.

Net Insights aktie tappade 4,9 procent och stängde på 6,80 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?