1515
Annons

Stockholmsbörsen: SHB sänkte bankerna

Stockholmsbörsen stängde nedåt på tisdagen efter att ha backat under hela handelsdagen, i linje med de övriga börserna i Europa.

Vid stängning hade OMXS30-index handlats ned 0,8 procent till 1.211,5. Omsättningen uppgick till knappt 31 miljarder kronor.

"Nedgången har lugnat sig lite under senare delen av dagen i takt med att öppningen i New York närmade sig. Marknaden har lite svårt att hitta nya idéer, vilket exempelvis visar sig i att mindre bolag inom verkstadssektorn får uppmärksamhet", säger en mäklarchef till Direkt.

Bland de större var samtidigt Volvo en av de få vinnarna efter att bolaget meddelat att man förvärvat återstoden av Nissan Diesel för 7,5 miljarder kronor, vilket mottogs positivt av marknaden. Tillsammans med de tidigare förvärvade 19 procenten i Nissan Diesel har Volvo betalat totalt 13 miljarder för bolaget.

"Ett bud har varit på radarskärmen länge. Möjligen snabbar Volvo på den strategiska inriktningen att växa i Asien genom att utnyttja en allians. Vi delar Volvos uppfattning om en stark tillväxt för verkstadssektorn i Asien. Nu blir ju Volvo också större på medeltunga lastbilar", säger en analytiker till Direkt.

Volvos B-aktie stängde upp med 1,5 procent till 557 kronor per aktie.

Handelsbankens lämnade vid lunchtid sin rapport för det fjärde kvartalet.

Siffermässigt var rapporten bättre än förväntat, men vinsterna var drivna av ett bättre provisionsnetto, samtidigt som kostnaderna var lite högre än konsensus.

"Jag tycker att det mesta ser bra ut. Jag skulle gissa att kursen inte går mer för att räntenettot var lite svagt", säger en analytiker till Direkt.

Handelsbankens A-aktie föll med 7,50 kronor till 212,00 kronor, vilket motsvarar en nedgång med 3,4 procent.

I vanlig ordning drogs även övriga banker med i kursrörelsen. SEB:s A-aktie tappade 1,9 procent och stängde på 232 kronor, Swedbank backade 1,1 procent till 274 kronor medan Nordea gick ned 0,7 procent till 111,30 kronor inför sitt bokslut på onsdagen.

Kinnevik höll kapitalmarknadsdag på tisdagen, efter måndagens rapport. Bolagets B-aktie tappade 0,7 procent och stängde på 134,75 kronor.

Meda lämnade sin rapport för det fjärde kvartalet, med siffror i linje med konsensus, men en utdelning något lägre än förväntat, enligt SME Direkt. Aktien stängde 1,2 procent ned på 253 kronor.

Brist på idéer på storbolagslistan gjorde att flera mindre bolag handlades upp. Scanmining steg 5 procent, Micronic stängde upp 4,8 procent och Transcom ökade med 3,7 procent.

Net Insight lämnade sin rapport för 2006 vilken fick en negativ reaktion, trots att bolaget redovisade en högre omsättning och en lägre förlust under 2006 jämfört med 2005. Bolaget spår även en väsentligt ökad försäljning under 2007, även om kvartalen kan komma att variera kraftigt.

Net Insights aktie tappade 4,9 procent och stängde på 6,80 kronor.


Innehåll från SEBAnnons

Fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet

Sverige är i ett internationellt perspektiv långt framme när det gäller ekonomisk jämställdhet. Trots det äger kvinnor fortfarande generellt bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension. Här tipsar SEB:s experter om fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet som gynnar hela samhället.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Ekonomisk jämställdhet är ett av regeringens jämställdhetspolitiska delmål och innebär att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Det omfattar även företagande, att kvinnor ska ha samma möjligheter som män att starta och driva företag som kan växa och generera en inkomst. 

– Vi är övertygade om att när män och kvinnor får samma möjlighet att äga, spara, investera och driva företag blir världen inte bara mer rättvis, den blir också mer framgångsrik och hållbar, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Utöver att kvinnor i dag generellt äger bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension, har de svårare att få tillgång till finansiering när de startar företag, och det är mindre sannolikt att en kvinna blir tilltänkt som vd eller styrelseledamot än en man.

Några exempel:

 Enligt tankesmedjan Ownershift äger kvinnor i dag bara 32 procent av de privatägda aktierna, sett till värde. Kvinnor utgör endast 27 procent av de primära makthavarna bland alla bolag i Sverige. 

Kvinnor äger endast 15 procent av markarealen i Sverige, att jämföra med 39 procent för män. 

Kvinnor har också i genomsnitt 10 procent lägre lön än män, visar statistik från Medlingsinstitutet.

Även om utvecklingen går i rätt riktning, går det långsamt. Enligt beräkningar från SEB:s privatekonomer kommer det med de senaste årens utvecklingstakt att ta hundra år innan vi uppnår jämställda pensioner. 

Men hur gör man rent praktiskt för att öka den ekonomiska jämställdheten? Här är fem steg som kan göra stor skillnad.

Se över deltid

Eftersom deltidsarbete är vanligast inom kvinnodominerade sektorer, är det oftast kvinnor som missgynnas när det gäller pensionen. Med SEB:s deltidssnurra kan man se hur deltid påverkar pensionen och räkna ut hur mycket man behöver spara för att kompensera för deltid.

Öka ägandet

Ägande ger frihet. Genom medvetna val och nya tankesätt kan vi skapa ett mer ekonomiskt jämställt samhälle där fler kvinnor känner friheten i att äga och att kunna köpa bostad, börja investera eller starta företag.

Bygg upp ett sparkapital

Att ha tillgång till ett sparkapital ger autonomi och trygghet genom livet och en möjlighet att lämna dåliga förhållanden – allt från kärleksförhållanden till relationer med arbetsgivare. 

– Sparande och investeringar är därmed viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Emma Heikensten, senior hållbarhetsspecialist på SEB Investment Management.

Investera i fonder för jämställdhet

I dag finns ett växande antal fonder som investerar i bolag över hela världen som arbetar med jämställdhetsfrågor och som har attraktiv värdering på marknaden. Ett exempel är den nya 

SEB Global Equal Opportunity Fund. Fonden fokuserar på bolag i framkant när det gäller jämställdhetsarbete och inkludering.

Starta eget

Bara en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor. SEB vill främja kvinnligt entreprenörskap genom exempelvis rådgivning.

– Här finns en stor, outnyttjad potential för många spännande företag att växa fram. Om fler kvinnor startar eget gynnar det både svensk ekonomi och jämställdhet, samtidigt som fler nya och hållbara idéer kan bli verklighet, säger Belgin Alalinli, ansvarig för entreprenörer och startups, SEB.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer information, till exempel faktablad, informationsbroschyr och prospekt finns på seb.se.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?