1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan stärkt mot dollarn

De europeiska marknadsräntorna inledde svagt uppåt på en onsdag med lite statistik av större relevans. Svenska räntor följde med. På valutamarknaden ligger fokus på onsdagens räntebesked från Bank of Japan, där det väger mycket jämnt i bedömningarna om det blir en höjning eller inte. Yenen har inför räntebeskedet gått svagare under natten.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan är upp 2 punkter till 4,08 procent. Den svenska motsvarigheten är upp 1 punkt till 3,90 procent.

Under morgonen har det kommit en del statistik från euroområdet.

I januari kom PPI i Tyskland för januari in oförändrat jämfört med i december och steg med 3,2 procent jämfört med januari 2006. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var en ökning med 0,1 procent jämfört med månaden före och en ökning med 3,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

Preliminär statistik visade att Frankrikes BNP precis som väntat steg med 0,6 procent det fjärde kvartalet jämfört med kvartalet före.

De spanska konsumentpriserna sjönk som väntat med 0,7 procent i januari.

Under förmiddagen kommer statistik över december månads bygginvesteringar i euroområdet.

På måndagen höll marknaderna helgstängt i USA och på tisdagen väntas endast ABC News/Washington Posts undersökning av förtroendet bland de amerikanska konsumenterna sent på kvällen svensk tid.

Under onsdagen kommer det däremot mer av intresse från amerikanskt håll. Det bjuds på såväl inflationsstatistik för januari som Fed-protokoll från mötet i januari, samt att Fed- chefen i San Francisco, Janet Yellen, talar om de ekonomiska utsikterna.

På valutamarknaden är det onsdagens räntebesked från Bank of Japan som är i fokus. Det väger fortfarande mycket jämnt i bedömningarna om det blir en räntehöjning eller inte. Av 52 tillfrågade analytiker i Bloomberg News prognosenkät tror 25 att det blir en räntehöjning till 0,50 procent från dagens 0,25 procent. Resterande 27 tror att räntan hålls oförändrad. Enligt en undersökning av Credit Suisse tyder dock marknadens prissättning på att sannolikheten för en räntehöjning är 62 procent.

Under natten mot tisdag upprepade Japans finansminister Koji Omi att BOJ bör stödja den ekonomiska tillväxten med sin policy, men att penningpolitiken är upp till BOJ.

Något tidigare på natten sade även Japans ekonomiminister Hiroko Ota att det är upp till BOJ att fatta beslut om penningpolitiken. Hon avböjde att kommentera om den japanska regeringen kommer att utöva sin rätt att be Bank of Japan att skjuta upp sitt räntebeslut till nästa möte.

Inför BOJ-beskedet har yenen tyngts under natten och morgonen och gått svagare framför allt euron, men även något mot dollarn.

"Yenen säljs i en växande atmosfär av att det inte blir någon räntehöjning ... Även om BOJ höjer, kommer det inte att bli någon ytterligare räntehöjning på länge. Yenen kommer att fortsätta att vara svag så länge som vi inte har någon klar bild av vad som kommer att bli nästa steg", säger Seiichiro Muto, chef för valutor på UBS i Tokyo, till Bloomberg News.

Den svenska kronan gick starkare mot dollarn och euron under natten, men har sedan tappat något på morgonen. Sedan svensk stängning på måndagen har kronan stärkts med 1 öre mot dollarn till 7:03 och mot euron handlas kronan oförändrat på 9:25.

Volvo har lagt ett bud på Nissan Diesel på 7,5 miljarder kronor. Enligt en svensk valutaanalytiker brukar sådana affärer ge ett negativt kronflöde, men analytikern tycker inte "man ska dra några stora växlar på det". Han påpekar att det dessutom inte är någonting som kommer att ske i dag.


Soldaterna i Azovstal beordras ge upp

De sista soldaterna som befinner sig i stålverket i Mariupol har fått order om att lägga ned sina vapen för att rädda liv, säger Azovregementet enligt flera nyhetsbyråer.

Ödet för de som lämnat Azovstal och transporterats till ryskkontrollerade områden är fortsatt osäkert.

De flesta av soldaterna i Azovstal har lämnat stålverket, där den sista striden om Mariupol har utkämpats. Enligt ryska uppgifter har närmare runt 1.900 soldater gett upp av de runt 2.000 som uppgetts ha befunnit sig där.

Militärledningen har beordrat dem som är kvar att lägga ned vapnen för att ”rädda liv”, säger Azovregementets befälhavare i en video på sociala medier, enligt AFP. 

Internationella rödakorskommittén har samlat in information om hundratals personer som har varit i stålverket Azovstal i Mariupol och registrerat dem som krigsfångar, i ett försök att försäkra sig om att de behandlas humant enligt Genèvekonventionen.

Rättighetsorganisationen Amnesty beskriver också de frihetsberövade som krigsfångar och skriver i ett Twitterinlägg att de inte får utsättas för tortyr eller behandlas illa.

Det finns en internationell oro över att fångarna ska behandlas som krigsförbrytare och ställas inför rätta i Ryssland. Ukraina hoppas å sin sida att de ska kunna vara en del i ett fångutbyte. 

Enligt Ryssland har 1.700 ukrainska soldater kapitulerat från det underjordiska komplexet sedan i måndags, en siffra som inte har bekräftats av Ukraina. Storbritanniens försvarsdepartement gör dock samma uppskattning

”Så många som 1.700 ukrainska soldater från Azovstal i Mariupol har sannolikt gett upp. Ett okänt antal ukrainska soldater är fortsatt kvar i fabriken”, skriver departementet i sin uppdatering.

”När Ryssland väl säkrat Mariupol, är det sannolikt att de kommer att flytta sina styrkor för att förstärka insatsen i Donbass”, skriver departementet vidare. 

En del av soldaterna har förts till sjukhus, medan vissa uppges ha förts till fångläger.

Ukraina beskriver å sin sida de hundratals som bekräftas ha lämnat Azovstal som ”evakuerade”.

Svjatoslav Palamar, ställföreträdande befälhavare vid det omdiskuterade Azovregementet, säger i ett videomeddelande att han och andra fortfarande är på plats i stålverket.

”En insats pågår, jag kommer inte att gå in på dess detaljer”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?