Nissan rusade 18 procent på budet

Det var små och avvaktande rörelser på de asiatiska börser som var öppna för handel på tisdagen. Merparten av de asiatiska börserna höll stängt till följd av det kinesiska nyårsfirandet.

På de börser som var öppna, i Japan och i Sydkorea, stod bland annat stålbolagen i fokus på spekulationer om att fler företag inom branschen kommer att bli involverade i förvärvsaktiviteter.

"Förvärv kommer att utgöra ett långsiktigt investerarscenario, och stålbolagen kommer sannolikt att utgöra måltavlor när det sker omstruktureringar inom en mängd olika branscher. Dessutom har stålbolagen utrymme för att öka utdelningarna till sina aktieägare", säger Hideo Arimura, förvaltare vid Dai-Ichi Kangyo Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Japanska Nippon Steel var ett av de stålbolag som återfanns bland vinnarna på tisdagen. Aktien steg med 1,7 procent efter att bolaget ökat sina innehav i Nakayama Steel. Sydkoreanska Posco följde trenden bland stålbolagen och avancerade med 1,8 procent.

Annars var den stora vinnaren på de asiatiska börserna Nissan Diesel som rusade med 18,1 procent på nyheten att Volvo köper resterande del av det japanska bolaget för motsvarande 7,5 miljarder kronor. Budet representerar en premie på 32 procent baserat på Nissan Diesels aktiekurs de senaste tre månaderna.

Volvo äger i dag 19 procent av det japanska bolaget och när köpet går igenom kommer Volvo att ha betalat sammanlagt 13 miljarder kronor för Nissan Diesel. Nissan Diesels styrelse stödjer budet som är giltigt till och med den 23 mars och kräver relevanta konkurrensmyndigheters godkännande.

På onsdag presenteras Bank of Japans räntebeslut och investerare uppvisade på tisdagen en försiktig hållning inför beslutet, bland annat mot bakgrund att det fortfarande står och väger jämnt i bedömningarna om det blir en räntehöjning eller inte från BOJ.

Av 52 tillfrågade analytiker i Bloomberg News prognosenkät tror 25 att det blir en räntehöjning till 0,50 procent från dagens 0,25 procent. Resterande 27 tror att räntan hålls oförändrad.

Enligt en undersökning av Credit Suisse tyder dock marknadens prissättning på att sannolikheten för en räntehöjning är 62 procent.

Marknadstemperatur klockan ca 07.50
Nikkei 225 oför.
Topix Tokyo +0,2%
Hongkongs Hang Seng stängt
Singapores STI stängt
China Shang Composite stängt
China Shenz Composite stängt
Sydkoreas Kospi +0,3%
Taiwans Taiex stängt
Indiens Sensex -0,1%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?