1515
Annons

USA-börser: Tekniksektorn stark - Ericsson tynger

I den tidiga handeln på fredagen gick New-York börserna åt olika håll. Oljerelaterade bolag var en av de tyngande sektorerna.

Kring 16:30 var Dow Jones Industrial oförändrad på 12.669. S&P 500 var upp 0,1 procent till 1.448, medan Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 2.474.

Omsättningen i den tidiga handeln uppgick till 380 miljoner aktier på New York Stock Exchange, medan 560 miljoner aktier hade bytt ägare på Nasdaq.

Google, Exxon och Apple hörde till de mest omsatta aktierna.

Under fredagen presenterades arbetsmarknadsstatistik som förstärkte intrycket av att den amerikanska ekonomin växer i en takt som inte påverkar inflationen. Ökningen i antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i januari uppgick till 111.000 personer, mot väntade 150.000.

"Vi skapar allt fler jobb och samtidigt ser vi att inflationen är försiktig. Det är en win-win situation för marknaden", uppger en handlare till Bloomberg News.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan uppgick till 4,82 procent, 2 punkter lägre än torsdagen.

Inom tekniksektorn, lyfte Electronic Arts tillsammans med Cisco. Amazon och Ericsson tyngde.

Electronic Arts steg 6,5 procent. Speltillverkaren angav att vinsten per aktie uppgick till 0,63 dollar räkenskapsårets tredje kvartalet, mot väntade 0,56 dollar. Därtill höjdes rekommendationen till behåll från sälj, av Deutsche Bank.

Cisco steg 0,7 procent till 26,80 dollar.

Amazon backade 1,2 procent. Bolaget uppgav att deras vinstmarginaler har fallit till den lägsta punkten sedan år 1999, skriver Bloomberg News. Samtidigt sänktes rekommendationen på aktien från outperform till underperform, av Bear Stearns.

Ericsson backade 6,3 procent efter sin rapport för det fjärde kvartalet.

På Dow Jones, hörde Wal Mart och American Express till vinnarna med uppgångar på 0,5 procent respektive 0,6 procent. Exxon och aluminumtillverkaren Alcoa tyngde.

WTI-oljan med leverans i mars steg med 0,20 dollar per fat och noterades till 57,45 dollar.


Innehåll från SEBAnnons

Fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet

Sverige är i ett internationellt perspektiv långt framme när det gäller ekonomisk jämställdhet. Trots det äger kvinnor fortfarande generellt bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension. Här tipsar SEB:s experter om fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet som gynnar hela samhället.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Ekonomisk jämställdhet är ett av regeringens jämställdhetspolitiska delmål och innebär att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Det omfattar även företagande, att kvinnor ska ha samma möjligheter som män att starta och driva företag som kan växa och generera en inkomst. 

– Vi är övertygade om att när män och kvinnor får samma möjlighet att äga, spara, investera och driva företag blir världen inte bara mer rättvis, den blir också mer framgångsrik och hållbar, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Utöver att kvinnor i dag generellt äger bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension, har de svårare att få tillgång till finansiering när de startar företag, och det är mindre sannolikt att en kvinna blir tilltänkt som vd eller styrelseledamot än en man.

Några exempel:

 Enligt tankesmedjan Ownershift äger kvinnor i dag bara 32 procent av de privatägda aktierna, sett till värde. Kvinnor utgör endast 27 procent av de primära makthavarna bland alla bolag i Sverige. 

Kvinnor äger endast 15 procent av markarealen i Sverige, att jämföra med 39 procent för män. 

Kvinnor har också i genomsnitt 10 procent lägre lön än män, visar statistik från Medlingsinstitutet.

Även om utvecklingen går i rätt riktning, går det långsamt. Enligt beräkningar från SEB:s privatekonomer kommer det med de senaste årens utvecklingstakt att ta hundra år innan vi uppnår jämställda pensioner. 

Men hur gör man rent praktiskt för att öka den ekonomiska jämställdheten? Här är fem steg som kan göra stor skillnad.

Se över deltid

Eftersom deltidsarbete är vanligast inom kvinnodominerade sektorer, är det oftast kvinnor som missgynnas när det gäller pensionen. Med SEB:s deltidssnurra kan man se hur deltid påverkar pensionen och räkna ut hur mycket man behöver spara för att kompensera för deltid.

Öka ägandet

Ägande ger frihet. Genom medvetna val och nya tankesätt kan vi skapa ett mer ekonomiskt jämställt samhälle där fler kvinnor känner friheten i att äga och att kunna köpa bostad, börja investera eller starta företag.

Bygg upp ett sparkapital

Att ha tillgång till ett sparkapital ger autonomi och trygghet genom livet och en möjlighet att lämna dåliga förhållanden – allt från kärleksförhållanden till relationer med arbetsgivare. 

– Sparande och investeringar är därmed viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Emma Heikensten, senior hållbarhetsspecialist på SEB Investment Management.

Investera i fonder för jämställdhet

I dag finns ett växande antal fonder som investerar i bolag över hela världen som arbetar med jämställdhetsfrågor och som har attraktiv värdering på marknaden. Ett exempel är den nya 

SEB Global Equal Opportunity Fund. Fonden fokuserar på bolag i framkant när det gäller jämställdhetsarbete och inkludering.

Starta eget

Bara en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor. SEB vill främja kvinnligt entreprenörskap genom exempelvis rådgivning.

– Här finns en stor, outnyttjad potential för många spännande företag att växa fram. Om fler kvinnor startar eget gynnar det både svensk ekonomi och jämställdhet, samtidigt som fler nya och hållbara idéer kan bli verklighet, säger Belgin Alalinli, ansvarig för entreprenörer och startups, SEB.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer information, till exempel faktablad, informationsbroschyr och prospekt finns på seb.se.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?