1515
Annons

Stockholmsbörsen: Sardus vinnare på stigande börs

Stockholmsbörsen inledde måndagen med stigande kurser, i linje med övriga Europa. Tidigare på morgonen steg Tokyobörsen.

Klockan 9.50 hade OMXS-index stigit med 0,5 procent till 397,9 medan OMX Nordic 40-index var upp lika mycket till 1 283,2.

Finska livsmedelskoncernen Atria har köpt drygt hälften av aktierna i svenska branschkollegan Sardus och lagt ett bud på resten. Genom sitt helägda svenska dotterbolag Atria Meat & Food köpte Atria i förra veckan närmare 6 miljoner aktier i Sardus för 115 kronor per aktie. Det innebär att Atria äger 57,1 procent av kapital och röster i Sardus. Därmed passerades gränsen för budplikt. Budet löper från den 14 mars till och med den 4 april. Sardus aktie steg till budpriset 115 kronor när måndagens handel inleddes, en uppgång med 10,6 procent sedan i fredags.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik redovisar en vinst före skatt på 9,1 miljarder kronor för fjärde kvartalet, jämfört med 3,9 miljarder kronor samma kvartal året före. Aktien gick upp med 1,1 procent till 136 kronor.

Bland storbolagen steg Telia Sonera med 1,7 procent till 60:75 kronor. Tobakskoncernen Swedish Match klättrade med 2,1 procent till 120,75 kronor.

Verkstadskoncernen Atlas Copco steg med 0,6 procent till 242,50 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att det har köpt en schweizisk tillverkare av kompressorer med namnet Greenfield.

Morgonens förlorare var investmentbolaget Novestra som backade med 6,9 procent till 16,10 kronor. Bolaget redovisar en förlust efter skatt på 114 miljoner kronor för helåret 2006. Året före blev det en vinst på 221 miljoner kronor.Innehåll från PageroAnnons

E-banking – för enklare företagsbetalningar

Bengt Nilsson, VD för Pagero
Bengt Nilsson, VD för Pagero

Pagero är ett globalt SaaS-bolag som hjälper företag i hela världen att digitalisera och effektivisera sina köp- och säljprocesser. Inför lanseringen av den nya nordiska betalplattformen P27 är Pageros E-banking-tjänst ett enkelt sätt att integrera befintliga system med den nya betalplattformen.  

Pageros verksamhet kan aningen förenklat beskrivas som att de kopplar ihop köpande och säljande företag för digital och automatiserad kommunikation av affärsdokument. Som till exempel ordrar, fakturor och betalfiler. I dag har bolaget över 80 000 kunder – allt från små kaféer i Göteborg till globala Fortune 500-bolag.

– Vi hjälper tusentals företag hantera betalningar för över 80 miljarder kronor och är väletablerade på den nordiska marknaden, säger Bengt Nilsson, VD för Pagero. 

P27 – den nya betalplattformen i Norden 

2018 gick ett antal nordiska banker samman för att skapa ett system med namnet P27. Ett system som ska hantera betalningar inom Norden när bland annat Bankgirot fasas ut. Målet med P27 är att realtidsbetalningar och transaktioner i olika valutor ska bli enklare, snabbare och billigare. 

Det innebär att företag som idag skickar betalfiler från sitt ekonomisystem till banken och bankgirot behöver byta filformat – ISO20022. Där kan Pagero E-banking hjälpa företag att koppla ihop befintliga ekonomi- och affärssystem med sina banker och för att enkelt hantera betalningar i ett och samma gränssnitt. 

– Vår E-banking-tjänst gör det möjligt för ekonomichefer, controllers och andra att hantera betalningar och återrapportering direkt i sitt ekonomisystem, utan att behöva logga in i internetbanken. Tjänsten har stöd för de kommande P27-kraven vilket gör att våra kunder inte kommer märka av övergången. Med Pagero E-banking kan våra kunder också hantera betalningar för flera bolag, banker och valutor i samma gränssnitt vilket underlättar betalningsprocessen, säger Bengt Nilsson och fortsätter: 

– Men det finns fler fördelar, eftersom Pagero Network hanterar allt ifrån ordrar till transportmeddelanden, fakturor och betalfiler kan vi ge kunden en komplett vy över bolagets köp- och säljtransaktioner. Och på så sätt öka kontroll och möjligheten att planera sitt kassaflöde, säger Bengt Nilsson. 

Integrerat system som ger en bra översikt

E-banking ger alltså både kontroll och överblick samt är anpassat för att uppfylla lokala eller regionala krav som exempelvis SEPA, P27 och konvertering till och från ISO20022. 

– Vår E-banking-tjänst är idag väletablerad på den nordiska marknaden. Vi investerar just nu i utveckling för att på sikt lansera produkten i fler marknader runt om i världen. Vi arbetar också med att utöka funktionaliteter i tjänsten – framförallt kopplat till hur vi kan hjälpa kunder att använda data för att ta snabbare och bättre finansiella beslut, säger Bengt Nilsson. 

Om Pagero:

Pageros Smart Business Network kopplar ihop köpare och säljare för automatiserad och säker kommunikation av affärsdokument enligt lokala regler. Pageros öppna nätverk och appar, effektiviserar köp- och säljprocesser samt ger korrekt, tillförlitliga data. Erbjudandet är globalt och oberoende av företagsstorlek, bransch och affärssystem. 

Läs mer om Pagero här 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?