1515
Annons

Bostäder och Microsoft pressade Wall Street

Börserna i USA stängde blandat på fredagen, pressade av nedgången i nybyggnationer av bostäder samt Microsofts varning om en försäljning lägre än väntat.

Marknaden hölls också tillbaka av vinsthemtagningar inför långhelgen i USA, där börserna håller stängt på måndagen på grund av Presidents' Day.

Dow Jones noterades vid stängning oförändrat till 12.765. S&P 500 stängde ned 0,1 procent, medan Nasdaq stängde oförändrat. På New York Stock Exchange omsattes 1.354 miljoner aktier och på Nasdaq 2.090 miljoner aktier.

Dagens handel påverkades starkt av statistiken för nybyggnation av bostäder som visade en skarp nedgång med 14,3 procent, vilket drog ned S&P 500 Homebuilding index med 0,7 procent under fredagen.

Producentprisindex för januari gick ned med 0,6 procent, främst drivet av lägre bensinpriser, samt billigare bilar och lastbilar. Siffrorna bekräftade Fed-chefen Ben Bernankes uttalanden tidigare i veckan om att fallande energikostnader kommer att lugna ned inflationstakten, vilket i sin tur gav ny energi i spekulationerna om en räntsänkning i augusti i år.

Michael Moskow, chef för Federal Reserve Bank of Chicago, gjorde i ett tal på fredagen sitt bästa för att understryka att inflationen fortsatt är det största hotet för den amerikanska ekonomin. Moskow sade att inflationsrisken fortfarande är högre än risken för en avmattning av USA:s ekonomiska tillväxt.

Daimlerchrysler steg 4,2 procent efter uppgifter i media om att GM vill förvärva den problemtyngda biltillverkaren Chrysler. GM tappade 0,3 procent på uppgiften.

En artikel i Business Week uppgav att AMR, som äger flera stora amerikanska flygbolag, var på väg att köpas ut från börsen av ett konsortium där Goldman Sachs och British Airways ingår. AMR steg med 2,4 procent.

Bland vinnarna fanns också Qualcomm som steg 3,2 procent efter uppgifter i webtidningen Phonenews.com om att patentkonflikten mellan Nokia och Qualcomm kunde komma att lösas i samband med ett möte under februari. Nokia dementerade ryktet och påpekade att det möte som avsågs är en paneldiskussion som Qualcomm och Nokia kommer att delta i senare under februari.

Compass Bancshares, delstaten Alabamas näst största bank, steg 6,5 procent efter ett bud från Spaniens näst största bank Banco Bilbao Vizcaya. Kontantbudet ligger på 71:82 dollar per aktie vilket motsvarar ett premium på 8,2 procent jämfört med Compass slutnotering från torsdagen.

Microsoft gick ned 2,5 procent efter att bolagets vd Steve Ballmer uttalat sig om att försäljningen av det nya operativsystemet Windows Vista inte skulle möta analytikernas förväntningar.

Pfizer tappade 0,9 procent efter nyheter om att en webshop levererat ett starkt antipsykotiskt medel istället för de läkemedel som kunderna beställt, bland andra Pfizers Xanan.

Ericsson stängde på 25:68 kronor, en uppgång med 8 öre jämfört med stängning i Stockholm. Millicom stängde på 550,42 en nedgång med 10,58 jämfört med stängningen i Stockholm.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?