1515
Annons

Stockholmsbörsen: Svagt slut på veckan

Stockholmsbörsen handlades i ett negativt territorium på fredagen, efter en stark vecka. Swedbanks och MTG:s rapporter gjorde marknaden besviken.

"Det är inte konstigt att vi faller tillbaka. Veckan har varit bra och vi har en stark börs. I dag kom två rapporter in kort mot förväntningarna", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS30-index handlats ned 0,4 procent till 1.215. Omsättningen uppgick vid samma tidpunkt till 26,2 miljarder kronor.

Swedbank var den mest omsatta aktien under stora delar av dagen efter att banken rapporterat ett bättre resultat än väntat, främst drivet av kapitalmarknadsbaserade intäkter. Samtidigt var kostnaderna högre än väntat, och aktien tappade 2,50 kronor till 279,50 kronor.

"Trenden tycks vara att köpa banker innan rapporten, och sälja dem efter. Det ser man även på att Handelsbanken stiger i dag", sade Anders Elgemyr, analytiker på Glitnir.

Handelsbanken som kommer med sin rapport på tisdag steg 1 krona till 217,50 kronor.

MTG, vars rapport kom in något under förväntningarna, föll med hela 46 kronor till 415,50 kronor, eller 10 procent.

"Det är ett antal orsaker till reaktionen. För första gången på länge missar bolaget de siffror marknaden trodde på. Sedan har du en nedgång i intäkterna inom Fri-tv Skandinavien och en underliggande marginalförsvagning", säger en analytiker.

New Waves rapport föll marknaden på läppen och aktien rusade hela 11,5 procent. Bolaget räknar med fortsatt tillväxt under 2007, och höjde målet för sin bruttomarginal med 5 procentenheter till 50 procent.

"Vi har inte sagt exakt när vi når det, men inom två till tre år är fullt rimligt", säger bolagets vd Torsten Jansson.

Electrolux backade 3 kronor till 166,50 kronor, efter aktiens kraftiga uppgång tidigare under veckan. En analytiker uppger att överraskande svag statistik över det amerikanska bostadsbyggandet och svaga AHAM-siffror, som speglar leveranser av vitvaror i USA, är orsaker till nedgången förutom vinsthemtagningar och nedgraderingar från investmentbanker .

Även Boliden var under press och stängde 3,25 kronor lägre på 149,75 kronor, trots stabila metallpriser.

Swedish Match sjönk 0,50 kronor ned på 118,25 kronor. Enligt uppgifter till Nyhetsbyrån Direkt fortsätter lågprissnuset Kronan att ta marknadsandelar medan premiesnuset General tappar, och mixförskjutningen innebär en press på bolagets lönsamhet.

Bland bolagen på small-cap redovisade Biophausia för första gången vinst på helårsbasis och klättrade 5,5 procent, medan Bioinvent fortsatte 11,1 procent upp efter sin rapport på torsdagen.

Precise Biometrics ökade hela 15,6 procent efter tidningsuppgifter om att bolaget är ett av börsens hetaste insiderköp.

Sardus steg 6,1 procent innan bolaget börsstoppades strax innan klockan fyra. Enligt rykten på finansmarknaden lägger finska Atria bud på bolaget. Sardus kommer ut med information senast på måndag morgon, enligt Sardus vd Per Strömberg.


”Det är bara att tanka på” – börsveteranen ser bästa köpläget på flera år

Stockholmsbörsen har trotsat det oroliga marknadsläget och stigit två veckor i följd. Inför veckan har Di talat med den tunga börsveteranen Martin Guri, som besvarar frågorna:

• Vad talar för fortsatt uppgång?

• Är det läge att öka risken i portföljen?

• Vilka aktier är det mest intressanta att köpa?

Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.
Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.Foto:Josefine Stenersen, Mostphotos

Hittills har 2022 varit ett tufft år på börsen. En dryg femtedel av värdet på Stockholmsbörsen har raderats ut sedan årsskiftet. 

Men sedan botten den nionde maj har index rekylerat uppåt. Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, menar att det finns flera faktorer som talar för att börsen fortsätter att återhämta sig under en period. 

”För det första har det varit extremt översålt. För det andra är graden av dåliga nyheter i avtagande. En rekyl under nedåtgående marknad är tämligen vanlig och man kan nog föreställa sig att det fortsätter ett tag till”, säger han. 

Men i den nuvarande situationen, med en skakig marknad präglad av inflation, kriget i Ukraina och nedstängningar i Kina, kan börsen givetvis vända nedåt också. 

”Största risken är att det kommer nya dåliga nyheter som utlöser en ny våg av försäljningar. Det är väldigt mycket tekniskt det som sker just nu”, säger Martin Guri. 

Institutionella placerare har redan sett över innehållet i sina portföljer och ligger relativt lågt när börsen kränger. För den långsiktige placeraren är läget på marknaden gynnsamt, menar Martin Guri. 

”Det är kanske det bästa köpläget på flera år just nu”, säger Martin Guri. 

Det han främst letar efter är aktier som tjänar på de megatrender som finns i världen. Efterfrågan på miljövänliga produkter och elektrifieringsvågen är särskilt intressant. 

”Allt som är gruvrelaterat är intressant och vilka är det som förser den branschen med spadar och skottkärror? Det är de gamla vanliga. Atlas Copco, Sandvik och Epiroc. Det är bara att tanka på”, säger Martin Guri. 

Sanktionerna mot Ryssland gör att en stor leverantör kommer att försvinna från många råvarumarknader, som stål. 

”Generellt kommer det att vara ett annorlunda landskap. Råvarurelaterat står i ett bra läge med tanke på de investeringsbehov som finns”, säger Martin Guri.

För den som vill göra en snabb vinst är en möjlig, men riskfylld, strategi att vända på börslistan och titta på de bolag som fått mest stryk i år. Fastighetsbolag och byggföretag har generellt gått dåligt.  

”Kan de få en rekyl? Det är klart de kan. Listan är lång. Är man kortsiktig vänder man på börslistan, är man långsiktig plockar man upp megatrenderna”, säger Martin Guri. 

Generellt går vi en osäkrare period till mötes på börsen än vad som varit fallet det senaste decenniet. Många har aldrig upplevt det läge som finns på marknaderna i dag, med stigande räntor och hög inflation. 

”Det är en läroperiod. Man ska se, lära och lyssna. Sedan kan man fundera på vad man ska ta med sig till nästa gång”, säger Martin Guri. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?