"Det är inte konstigt att vi faller tillbaka. Veckan har varit bra och vi har en stark börs. I dag kom två rapporter in kort mot förväntningarna", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.
Vid stängning hade OMXS30-index handlats ned 0,4 procent till 1.215. Omsättningen uppgick vid samma tidpunkt till 26,2 miljarder kronor.
Swedbank var den mest omsatta aktien under stora delar av dagen efter att banken rapporterat ett bättre resultat än väntat, främst drivet av kapitalmarknadsbaserade intäkter. Samtidigt var kostnaderna högre än väntat, och aktien tappade 2,50 kronor till 279,50 kronor.
"Trenden tycks vara att köpa banker innan rapporten, och sälja dem efter. Det ser man även på att Handelsbanken stiger i dag", sade Anders Elgemyr, analytiker på Glitnir.
Handelsbanken som kommer med sin rapport på tisdag steg 1 krona till 217,50 kronor.
MTG, vars rapport kom in något under förväntningarna, föll med hela 46 kronor till 415,50 kronor, eller 10 procent.
"Det är ett antal orsaker till reaktionen. För första gången på länge missar bolaget de siffror marknaden trodde på. Sedan har du en nedgång i intäkterna inom Fri-tv Skandinavien och en underliggande marginalförsvagning", säger en analytiker.
New Waves rapport föll marknaden på läppen och aktien rusade hela 11,5 procent. Bolaget räknar med fortsatt tillväxt under 2007, och höjde målet för sin bruttomarginal med 5 procentenheter till 50 procent.
"Vi har inte sagt exakt när vi når det, men inom två till tre år är fullt rimligt", säger bolagets vd Torsten Jansson.
Electrolux backade 3 kronor till 166,50 kronor, efter aktiens kraftiga uppgång tidigare under veckan. En analytiker uppger att överraskande svag statistik över det amerikanska bostadsbyggandet och svaga AHAM-siffror, som speglar leveranser av vitvaror i USA, är orsaker till nedgången förutom vinsthemtagningar och nedgraderingar från investmentbanker .
Även Boliden var under press och stängde 3,25 kronor lägre på 149,75 kronor, trots stabila metallpriser.
Swedish Match sjönk 0,50 kronor ned på 118,25 kronor. Enligt uppgifter till Nyhetsbyrån Direkt fortsätter lågprissnuset Kronan att ta marknadsandelar medan premiesnuset General tappar, och mixförskjutningen innebär en press på bolagets lönsamhet.
Bland bolagen på small-cap redovisade Biophausia för första gången vinst på helårsbasis och klättrade 5,5 procent, medan Bioinvent fortsatte 11,1 procent upp efter sin rapport på torsdagen.
Precise Biometrics ökade hela 15,6 procent efter tidningsuppgifter om att bolaget är ett av börsens hetaste insiderköp.
Sardus steg 6,1 procent innan bolaget börsstoppades strax innan klockan fyra. Enligt rykten på finansmarknaden lägger finska Atria bud på bolaget. Sardus kommer ut med information senast på måndag morgon, enligt Sardus vd Per Strömberg.
Eldriven tjänstebil – så funkar det i verkligheten

Längre räckvidd och fler laddmöjligheter.
Nu börjar renodlade elbilar framstå som ett allt starkare alternativ för den som väljer ny tjänstebil.
Dessutom växer utbudet av nya modeller kontinuerligt.
Läs mer om Mercedes-Benz EQ här
En stor majoritet av alla tjänstebilar som rullar i Sverige är fortfarande bensin- eller dieseldrivna. Men andelen eldrivna fordon växer snabbt, visar statistik från branschorganisationen Bil Sweden.
Många har redan upptäckt fördelen med att välja en laddhybrid som tjänstebil. Framför allt är det möjligheten att kunna använda elmotorn i vardagskörningen och förbränningsmotorn vid långa sträckor som lockar.
Men, nu är det allt fler som skaffar en renodlad elbil som tjänstebil. Det finns en rad förklaringar till utvecklingen.
• Klimatsmartare. Många företag och de anställda vill minska klimatavtrycken och då är eldrift ett bra alternativ. Allt fler företag tar också in rena elbilar i sitt utbud av valbara tjänstebilar.

• Förmånliga regler. Politiska beslut styr konsumenterna mot att välja el vilket gör valet av en elbil som tjänstebil mer förmånligt. Visserligen försvann den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för alla laddbara bilar vid årsskiftet, men det kompenseras av att klimatbonusen för bilar med nollutsläpp från 1 april höjs från 60 000 kr till 70 000 kr.
• Längre räckvidd. Elbilarna utvecklas i snabb takt och nu kan du exempelvis välja en elbil med en räckvidd på upp till 40 mil (den mellanstora suven Mercedes-Benz EQC), eller till och med upp till 70 mil (lyxsedanen Mercedes EQS som lanseras i slutet av 2021.
• Snabbare laddning. Utvecklad teknik gör att det går att snabbladda EQC upp till 80 procent av kapaciteten på cirka 40 minuter och för EQS på cirka 20 minuter. Det är med andra ord inte längre nödvändigt att sitta vid en laddstation i flera timmar och vänta på att batteriet ska bli fulladdat.

• Fler laddstationer. Det finns i dagsläget nära 9 000 laddpunkter runt om i landet. Den som laddar ned appen Mercedes me och kopplar sin bil till Mercedes me Charge kan se var Europas alla laddstationer finns utplacerade. Dessutom visar appen den exakta positionen, aktuell tillgänglighet samt elpris på de olika laddstationerna som är anslutna till systemet. Ett väl utbyggt nät av laddstationer skapar både en trygghet och enkelhet att köra längre sträckor med en elbil. Du kan dessutom betala din laddning genom Mercedes me appen (Mercedes me charge) eller MBUX navigationssystem. Betalningen sker helt automatiskt enligt principen ett kontrakt – en faktura. Se här hur du registrerar Mercedes me Charge.
• Stort modellutbud. Snart finns det en elbil för varje behov. Mercedes-Benz har i dagsläget två elbilar i sitt utbud – suven EQC och familjebussen EQV. Men många fler är på gång. Redan i år kommer även den kompakta suven EQA (motsvarar i storlek dagens GLA) att presenteras, och lite senare också EQB (GLB) och den eldrivna lyxsedan EQS. Innan 2022 är slut räknar Mercedes-Benz med att ha tio elbilar på marknaden, allt för att det ska finnas en modell för varje behov.