1515
Annons

Europabörser: Nedåt med gruvor i fokus

De europeiska börserna noterade relativt små rörelser i fredagens inledande handel. DJ Stoxx 50 hade klockan 11.00 sjunkit med 0,3 procent samtidigt som det bredare Bloomberg 500 var ned med 0,1 procent.

Bland de största förlorarna fanns gruvbolagen sedan marknaden börjat oroa sig för en avmattande tillväxt i den kinesiska industrin.

"Folk förväntar sig att Asien ska ta kommandot när den amerikanska ekonomin inte kan bära ledartröjan. Det räcker för att pressa sentimentet", sade Michael Hughes, investeringsansvarig på Baring Asset Management, enligt Bloomberg News.

Anglo American tappade 0,6 procent och BHP Billiton var ned med 0,5 procent. Branschkollegan Xstrata sjönk 0,6 procent.

Telecom Italia fanns bland vinnarna på Europabörserna efter att aktien stigit med 3 procent. Spekulationerna om att spanska Telefonica kan komma att lägga ett bud om 2 miljarder euro för Pirellis 30-procentiga andel i Olimpia gav syre till Telecom Italias aktiekurs. Olimpia är ett holdingbolag som kontrollerar 18 procent av aktierna i Telecom Italia.

Det spanska budet värderar Telecom Italia till 3 euro per aktie, att jämföra med fredagens kurs på 2,38 euro.

Banco Bilbao stod också i fokus efter att den spanska banken förvärvat Compass Bancshares för 9,6 miljarder dollar i företagets strävan att växa på den amerikanska marknaden. Banco Bilbao tappade med 3,2 procent.

Noteringar omkring klockan 11.00

DJ Euro Stoxx 50 -0,3%
Bloomberg European 500 -0,1%
London FTSE 100 oför.
Frankfurt DAX -0,1%
Paris CAC 40 oför
Köpenhamn OMXC 20 +0,2%
Helsingfors OMXH 25 +0,2%
Oslo OBX Stock -0,2%
Stockholm OMXS 30 -0,2%

Marsterminen för brentoljan noterades till 57,29 dollar per
fat på ICE i London, vilket motsvarar en nedgång med 0,30
dollar jämfört med torsdagens stängningsnotering.


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?