Europabörser: Nedåt med gruvor i fokus

De europeiska börserna noterade relativt små rörelser i fredagens inledande handel. DJ Stoxx 50 hade klockan 11.00 sjunkit med 0,3 procent samtidigt som det bredare Bloomberg 500 var ned med 0,1 procent.

Bland de största förlorarna fanns gruvbolagen sedan marknaden börjat oroa sig för en avmattande tillväxt i den kinesiska industrin.

"Folk förväntar sig att Asien ska ta kommandot när den amerikanska ekonomin inte kan bära ledartröjan. Det räcker för att pressa sentimentet", sade Michael Hughes, investeringsansvarig på Baring Asset Management, enligt Bloomberg News.

Anglo American tappade 0,6 procent och BHP Billiton var ned med 0,5 procent. Branschkollegan Xstrata sjönk 0,6 procent.

Telecom Italia fanns bland vinnarna på Europabörserna efter att aktien stigit med 3 procent. Spekulationerna om att spanska Telefonica kan komma att lägga ett bud om 2 miljarder euro för Pirellis 30-procentiga andel i Olimpia gav syre till Telecom Italias aktiekurs. Olimpia är ett holdingbolag som kontrollerar 18 procent av aktierna i Telecom Italia.

Det spanska budet värderar Telecom Italia till 3 euro per aktie, att jämföra med fredagens kurs på 2,38 euro.

Banco Bilbao stod också i fokus efter att den spanska banken förvärvat Compass Bancshares för 9,6 miljarder dollar i företagets strävan att växa på den amerikanska marknaden. Banco Bilbao tappade med 3,2 procent.

Noteringar omkring klockan 11.00

DJ Euro Stoxx 50 -0,3%
Bloomberg European 500 -0,1%
London FTSE 100 oför.
Frankfurt DAX -0,1%
Paris CAC 40 oför
Köpenhamn OMXC 20 +0,2%
Helsingfors OMXH 25 +0,2%
Oslo OBX Stock -0,2%
Stockholm OMXS 30 -0,2%

Marsterminen för brentoljan noterades till 57,29 dollar per
fat på ICE i London, vilket motsvarar en nedgång med 0,30
dollar jämfört med torsdagens stängningsnotering.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?