1515
Annons

Asien: Yenen i fokus - Tokyo ned

Det var den japanska yenen som främst stod i fokus på de asiatiska marknaderna på fredagen. Yenen stärktes mot dollarn och skickade ned de japanska exportbolagen medan de sydkoreanska motsvarigheterna vädrade morgonluft och avancerade.

"Yenens förstärkning gentemot dollarn igår var omfattande och det fick investerare att idag fly japanska fordonsaktier och andra exportrelaterade aktier", säger Atsusha Osa vid Sumitomo Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Yenen fortsatte under fredagen att stärkas i spåren av den preliminära BNP-siffran för fjärde kvartalet på torsdagen, som kom in över förväntningarna.

"Jag tror att yenen kommer att stärkas in på nästa vecka. BNP-utfallet var mycket betydelsefullt, det höjer klart chanserna för en räntehöjning", sade Tony Morriss, valutastrateg på Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Yenens framfart fick som sagt de japanska exportbolagen att ta en del stryk. Honda var ned med 2,1 procent medan Toyota tappade med 0,4 procent.

Den stärkta yenen fick motsatt effekt för de sydkoreanska exportjättarna med Samsung i spetsen som steg med 2,6 procent tillsammans med Hyundai som handlades upp med 2,1 procent. Båda bolagen har en betydande del av sina försäljningar kopplade till exportmarknader.

I Sydkorea gick banksektorn mot strömmen och backade med Kookmin Bank och Woori Financial Holdings i spetsen, de båda bankerna tappade med 1,1 respektive 2,3 procent.

Bland de få vinnarna på den japanska marknaden fanns bland annat Canon som steg med 3,8 procent. Bolaget meddelade att det kommer att köpa tillbaka aktier motsvarande 1,3 procent av det totala antalet aktier.

I regionen gick de kinesiska Shenzeh- och Shanghaiindexen starkarst tillsammans med Taiwans Taiex. Singaporebörsen följde de japanska indexen nedåt.


Marknadstemperatur klockan ca 07.25
=======================================
Nikkei 225 -0,1%
Topix Tokyo -0,1%
Hongkongs Hang Seng -0,1%
Singapores STI -0,4%
China Shang Composite +1,2%
China Shenz Composite +2,4%
Sydkoreas Kospi +0,4%
Taiwans Taiex +0,9%
Indiens Sensex stängt


Innehåll från Danske BankAnnons

Experten: ”Företagen behöver bli striktare med vilka som kör bensin- och dieselfordon”

Intresset för miljövänliga transporter är mycket stort och allt fler satsar på eldrivna bilar.

Danske Bank har i 20 år erbjudit bilfinansiering för företag, nu tar man steget vidare via GreenFleet70 – en satsning som ska hjälpa kunderna till en bilpolicy som ger lägre utsläpp. Och det är framför allt tre steg som behöver tas.

Klicka här om du vill veta mer om GreenFleet70 och om hur Danske Bank kan hjälpa er med en hållbar finansiering av er vagnpark. 

Många underskattar hur stor omställning som behövs för att nå målet om att minska koldioxidutsläppen från svenska inrikestransporter med 70 procent senast 2030. Ska vi nå det målet krävs i praktiken att den svenska vagnparken består av 75-80 procent rena elbilar.

– Företagen behöver därför bli mycket striktare med vilka medarbetare som kör bensin- och dieselfordon. Och till stor del undvika laddhybrider som bara går på el kanske 25 procent av tiden, säger Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.
Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Det gemensamma för all omställning är att den kräver investeringar – och bankerna står nu redo att finansiera företagens gröna satsningar. Danske Bank har över 20 års erfarenhet av bilfinansiering för företag och har nu startat satsningen GreenFleet70.

– Där utgår vi från företagets befintliga vagnpark och kartlägger behovet för omställningen för att företaget ska ge sitt bidrag till målet om en samlad reduktion med 70 procent. Vad gäller företagens bilar så ser vi ett stort intresse hos kunderna för den här nya analysmodellen.

Verksamheter utan tydlig strategi blir mindre attraktiva

Anställda har tidigare typiskt kunnat välja tjänstebil ganska fritt, bara man har håller sig inom en viss kostnadsram. Så kommer det inte att kunna fortsätta. Framöver måste varje medarbetare få den mest miljövänliga bilen som passar just den personens specifika tjänstemässiga körbehov.

– Utbudet av eldrivna personbilar är i dag ganska stort, men däremot begränsat inom transport- och servicebilar, där diesel- och bensinbilar fortfarande behövs. De få diesel- och bensinbilar vi framöver måste ha behöver vi reservera till vissa transport- och servicebilar, samt exempelvis till säljare i glesbygd, där det i dag inte finns samma infrastruktur för laddning som i storstäderna, säger Niels Jörgen Larsen.

Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.
Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.

Över huvud taget spår Danske Bank att hållbara företag, grön finansiering och gröna investeringar kommer att uppmuntras framåt. 

– Verksamheter utan en tydlig strategi för sitt bidrag till ett hållbart samhälle blir mindre attraktiva för sina kunder och dyrare att både finansiera och bedriva, säger Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar?

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?