1515
Annons

USA-börser: Fladdrigt kring nollstrecket

Indexen balanserade kring nollstrecket efter öppningen av börserna i New York på torsdagen. Svagare oljepriser och importpriser samt lugnande besked från Fed-chefen Ben Bernankes tal, med kommentarer om att inflationen är under kontroll, lugnade marknaden.

Vid 16.45-tiden var Dow Jones Industrial oförändrad på 12.742. S&P sjönk med 0,1 procent till 1.453. Nasdaq Composite handlades oförändrad på 2.488.

Som reaktion på tidigare statistik under dagen var indexen relativt oförändrade. Lägre importpriser uppvägdes av en minskad industriproduktion. Samtidigt var fler personer arbetslösa än väntat.

Efter den amerikanska centralbankschefens tal inför den amerikanska kongressen klockan 16.00 steg samtliga av dessa tre index i New York. Någon stund senare kom en mer blandad reaktion.

Vid 16.45-tiden hade 390 miljoner aktier omsatts på New York-börsen. På Nasdaq hade drygt 650 miljoner aktier bytt ägare. De aktier som hade omsatts mest var Bank of America, Google och Qualcomm.

Teknikaktierna var de som framför allt drog S&P 500 uppåt. Bland de aktier sjönk tillbaka fanns olje- och gasföretagen.

Qualcomm och Net Appliance ledde teknikaktiernas uppgång.

Qualcomm avancerade efter en höjning till Köp från Neutral av analysföretaget Oppenheimer. Företaget spås en resultatförbättring under 2008, enligt analytikern.

Likaså steg Net Appliance efter en förbättrad rekommendation till "Outperform" från "Market perform" från en analytiker på Friedman, Billings, Ramsey & Co.

Caterpillar klättrade 2,3 procent. Företaget meddelar planer på att köpa tillbaka aktier till ett värde om 7,5 miljarder dollar under de närmaste fem åren. Detta återköp är det fjärde sedan 1995.

Räntorna gick tillbaka under torsdagen, där den 10-åriga obligationen minskade 4 punkter till 4,69 procent.

Opec upprepar sin prognos att världsefterfrågan på råolja under 2007 kommer att uppgå till 85,4 miljoner fat per dag. Det skriver Bloomberg News.


Innehåll från TietoevryAnnons

Här är AI-lösningen som ökar lönsamheten med 30% och effektiviserar kreditprocesser

Sofie Dufwenberg, Head of Credit Science på Tietoevry Banking.
Sofie Dufwenberg, Head of Credit Science på Tietoevry Banking.

Genom att applicera AI på låndata tillsammans med den egna verksamhetens affärsmål, skapas beslutsunderlag inom kreditgivning som ökar lönsamheten, minskar risker och accelererar ROI.

 – Vi ökar våra kunders lönsamhet med 30 procent genom vår beprövade, AI-baserade lösning, säger Sofie Dufwenberg, Head of Credit Science på Tietoevry Banking.

I dag finns en mängd lånaktörer på kreditmarknaden och det råder konkurrens om kunderna och lånen. Utmaningen består i att kunna ge relevanta låneerbjudanden utan att riskera att gå med förlust, varpå prissättning av lånen är central.

– Vi har dragit nytta av vår gedigna erfarenhet inom kreditområdet när vi tagit fram AI-lösningar som ger snabba positiva resultat för våra kunder. De kunder som använder våra produkter skapar en mer hållbar prissättning på lånen vilket ger ökade marknadsfördelar. Därtill får skötsamma låntagare en större möjlighet till lägre ränta samtidigt som bankerna får en bättre lönsamhet, menar Dufwenberg.

Attraktiva AI-lösningar för effektiva kreditbeslut

Tietoevry erbjuder fristående, modulära och skalbara AI-lösningar som tar hänsyn till både anonymiserad låndata och verksamhetens affärsmål. Detta för att skapa rätt beslutsunderlag för kreditgivning och att sätta rätt pris på lån från start.

– Vi tittar på olika parametrar och bakar ihop dessa i en helhetsanalys med hjälp av maskininlärning och AI för att ge kreditgivarna ett betydligt skarpare verktyg för att förutspå sannolika händelser kring lånen framgent, säger Sofie Dufwenberg.

Tietoevry ger individuell prissättning i realtid

Resultaten av analyserna ges i realtid och låneaktörerna applicerar dessa i kreditprocessen.  

– Vi skickar resultaten av våra analyser i realtid. Inom få sekunder får kreditgivaren den optimerade och individuella räntan på låneansökan, där vi tagit med risker, lönsamhet, ROI och andra parametrar, förklarar Dufwenberg.

AI-lösningarna finns på marknaden i dag med framgångsrika resultat hos kunderna.

– Därtill kan vi proaktivt optimera kundernas befintliga låneportfölj med hjälp av AI. Vi har även liknande produkter som riktar sig mot leasing och asset finance samt optimering av inkassoprocesser, avslutar Dufwenberg.

Om Tietoevry Banking 

Tietoevry är den ledande leverantören av mjukvarulösningar för bank och finanssektorn i Norden men har också global kapacitet. Vi levererar marknadsledande mjukvara för tjänster inom betalningar, krediter, kort, finansiella bedrägerier och förmögenhet. Våra 3600 experter globalt hjälper över 400 kunder i mer än 50 länder.

Läs mer på: www.tietoevry.com/banking 

 

Mer från Tietoevry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tietoevry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?