USA-börser: Alla väntar på Fed-chefen

Terminerna handlades blandat inför de amerikanska börsernas öppning på torsdagen, inför dagens statistik och ännu ett tal från Fed-chefen Ben Bernanke i Kongressen.

"Bernanke överraskade med en ljusare bild i går. I dag kommer vi att få höra fortsättningen, men den stora överraskningen är redan presenterad och investerare kommer att titta på ekonomiska data som en bekräftelse", sade en fondförvaltare vid Credit Suisse i Milano, enligt Bloomberg News.

Klockan 14:30 presenterades amerikanska siffror som fick indexterminerna att lyfta något. De amerikanska importpriserna sjönk mer än väntat i januari samtidigt som antalet nyanmälda arbetslösa steg mer än väntat förra veckan. Under eftermiddagen väntas siffror för den amerikanska industriproduktionen och Philadelphia Fed-index.

General Motors aktie sjönk i Europa på torsdagen efter uttalanden om att bolaget för diskussioner med Daimlerchryslers Chrysler-enhet om en allians för att dela kostnader för design och utveckling av bilar.

På onsdagen nådde Dow Jones och S&P nya rekordnivåer efter att Ben Bernankes uttalande om att inflationstrycket börjar minska, och indexen steg 0,7 procent till 12.742 respektive 0,8 procent. Även Nasdaq Composite ökade, med 1,2 procent. Banksektorn och industrikonglomerat hörde till vinnarna.

Ben Bernankes tal tolkades som att centralbanken kommer att lämna styrräntan oförändrad på 5,25 procent under den närmaste tiden, och räntemarknaden prisar in en räntesänkning först i september. Styrräntan har legat på 5,25 procent sedan i juni förra året.

Noteringar kring klockan 14.45
Terminen för Dow Jones +0,118%
Terminen för S&P 500 +0,021%
Terminen för Nasdaq -0,069%
2-åriga USA-räntan -0,025% till 4,840%
10-åriga USA-räntan -0,034% till 4,702%
Olja, US WTI +0:24 USD till 58:24 dollar per fat
Olja, Brent +0:44 USD till 57:85 dollar per fat


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?