1515
Annons

USA-börser: Alla väntar på Fed-chefen

Terminerna handlades blandat inför de amerikanska börsernas öppning på torsdagen, inför dagens statistik och ännu ett tal från Fed-chefen Ben Bernanke i Kongressen.

"Bernanke överraskade med en ljusare bild i går. I dag kommer vi att få höra fortsättningen, men den stora överraskningen är redan presenterad och investerare kommer att titta på ekonomiska data som en bekräftelse", sade en fondförvaltare vid Credit Suisse i Milano, enligt Bloomberg News.

Klockan 14:30 presenterades amerikanska siffror som fick indexterminerna att lyfta något. De amerikanska importpriserna sjönk mer än väntat i januari samtidigt som antalet nyanmälda arbetslösa steg mer än väntat förra veckan. Under eftermiddagen väntas siffror för den amerikanska industriproduktionen och Philadelphia Fed-index.

General Motors aktie sjönk i Europa på torsdagen efter uttalanden om att bolaget för diskussioner med Daimlerchryslers Chrysler-enhet om en allians för att dela kostnader för design och utveckling av bilar.

På onsdagen nådde Dow Jones och S&P nya rekordnivåer efter att Ben Bernankes uttalande om att inflationstrycket börjar minska, och indexen steg 0,7 procent till 12.742 respektive 0,8 procent. Även Nasdaq Composite ökade, med 1,2 procent. Banksektorn och industrikonglomerat hörde till vinnarna.

Ben Bernankes tal tolkades som att centralbanken kommer att lämna styrräntan oförändrad på 5,25 procent under den närmaste tiden, och räntemarknaden prisar in en räntesänkning först i september. Styrräntan har legat på 5,25 procent sedan i juni förra året.

Noteringar kring klockan 14.45
Terminen för Dow Jones +0,118%
Terminen för S&P 500 +0,021%
Terminen för Nasdaq -0,069%
2-åriga USA-räntan -0,025% till 4,840%
10-åriga USA-räntan -0,034% till 4,702%
Olja, US WTI +0:24 USD till 58:24 dollar per fat
Olja, Brent +0:44 USD till 57:85 dollar per fat


USA: Inte vår sak att lösa Turkiets nej

Att Turkiet har satt sig på tvären i frågan om Sveriges och Finlands Natomedlemskap är inte ett problem som USA ansvarar för att lösa. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price, rapporterar Reuters.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.
Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.Foto:Andrew Harnik

”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, säger han i ett telefonintervju enligt nyhetsbyrån.

Price tillägger dock att Vita huset för samtal med den turkiska regeringen och att man från amerikanskt håll är övertygade om att konflikten kommer att lösas.

”Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kan nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Flera analytiker tror dock att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense. Det handlar bland annat om USA:s stöd till den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som har stridit mot terrorrörelsen IS, och om amerikanska sanktioner mot Turkiet efter att landet köpt ryskt luftvärn.

Ned Prices uttalanden om att USA inte ser sig som en part i den uppkomna konflikten är i linje med vad den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan sade i torsdags.

”Det här är inte en fråga för USA”, sade han då, men tillade att Vita huset var angeläget om att frågan ska få en lösning och att man var redo att hjälpa till.

”För deras del arbetar Finland och Sverige direkt med Turkiet, men vi samtalar också med Turkiet om den här frågan”, säger Price, enligt Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?