1515
Annons

Räntor och valutor: Riksbanken tryckte ned räntorna

Svenska räntor sjönk rejält under torsdagen efter Riksbankens styrränteprognos som överraskade marknaden på nedsidan. Kronan fick sig också en ordentlig törn och försvagades mot både dollarn och euron.

Som väntat höjde Riksbanken styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent och det var istället Riksbankens egen räntebaneprognos som marknaden hade ögonen på. Det var första gången som Riksbanken presenterar en egen prognos över ränteutvecklingen och intresset var därför stort inför vad den skulle innehålla.

Prognosen indikerar att räntan kommer att ligga på 3,50 procent i slutet av 2007 och toppa på 3,75 procent i slutet av prognosperioden. Marknaden hade däremot prisat in större höjningar än så vilket ledde till de stora justeringarna nedåt.

"Det som förvånade var både var reporäntan kommer ligga i slutet av året och var den beräknas vara två till tre år framåt i tiden. Det är en klart expansiv penningpolitik under lång tid", sade Peter Kaplan, chefsstrateg på Handelsbanken i en kommentar.

FRA-kontrakten sjönk upp till 18 punkter medan statsobligationerna vid stängning var ned 8-11 punkter.

Bear Stearns skrev i ett marknadsbrev att Riksbankens prognos på intet sätt indikerar att den svenska ekonomin saknar momentum.

"Riksbanken har lyft tillväxtprognosen för 2007 från 3,1 procent till 3,5 procent. Inte desto mindre tror Riksbanken att ett antal faktorer håller ned inflationen, med målet på 2 procent som troligen kommer att nås i slutet av prognosperioden", skrev Bear Stearns.

Flera analytiker tror dock att Riksbanken kommer att behöva ändra i sin prognos framöver.

"Vi räknar med att Riksbanken kommer att behöva revidera upp sin ränteprognos så småningom. Vi behåller därför vår bedömning om att reporäntan toppar på 4 procent men skjuter fram nästa höjning till juni i år och väntar oss de två följande under 2008", skrev Nordeas analytiker Torbjörn Isaksson i ett marknadsbrev.

Även Swedbanks analytiker tror att Riksbanken kommer att höja räntan mer än vad som ligger i bankens reporäntebana, bland annat på grund av den uppreviderade prognosen för tillväxt och sysselsättning.

Samtidigt med Riksbankens prognos presenterade även SCB KPI-statistik samt siffror över arbetslösheten. KPI kom in något lägre än väntat på 1,9 procent jämfört med SMEs prognos på 2,0 procent. Arbetslösheten steg till 5,3 procent i januari jämfört med 4,6 procent i december.

Enligt Henrik Mitelman på SEB Merchant Banking spädde denna statistik på räntenedgången men framförallt var det Riksbanksprognosen som marknaden reagerade på.

I Europa pekade räntorna också nedåt vilket indikerar att marknaden redan kan ha prisat in utsikterna för högre räntor i Europa. Den tyska tioåriga statsobligationen sjönk 5 punkter till 4,05 procent, och räntegapet mot den svenska motsvarigheten vidgades till -18 punkter (-14).

Kronan åkte på en del stryk efter Riksbankens besked och nådde på torsdagen sin svagaste nivå på tre och en halv månad mot euron på 9:24 jämfört med 9:15 på onsdagen. Även mot dollarn försvagades kronan med 6 öre till 7:02.

"Så länge som den faktiska inflationen kommer in lägre än förväntningarna kommer Riksbanken troligtvis att fortsätta att höja räntan mycket gradvist vilket begränsar penningmarknadens aptit för den svenska kronan" sade Henrik Gullberg på Calyon i London i en kommentar till AFX News.

Swedbanks analytiker kommenterade också effekterna på kronan efter dagens Riksbanksprognos. Eftersom de tror på en ränta över Riksbankens reporäntebana är de fortfarande positiva till kronan på medellång sikt, framförallt under andra halvåret 2007.

"En potentiell nackdel för kronan är om marknaden börjar prisa in fler höjningar innan Riksbanken signalerar det", tillade dock Swedbank-analytikerna i ett marknadsbrev.

Bear Sterns analytiker påpekade att kronan har sett särskilt sårbar ut gentemot den norska kronan. Bakgrunden är att Norges bank drivit en åtstramande linje de senaste månaderna medan Riksbanken sänt ut mer duvaktiga signaler. Intressant blir således att följa den norska centralbankschefens Svein Gjedrems tal efter svensk stängning på torsdagen.

Mätt i TCW-index försvagades kronan till 124,89 (123,66).

Under eftermiddagen kom en blandad kompott av statistik från USA. Veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa kom in sämre än förväntat på 357.000 personer, väntat var 311.000. Även industriproduktionen sjönk oväntat i januari.

Statistik över inflödet av utländskt kapital till USA uppvisade ett oväntat stort tapp till den lägsta nivån sedan januari 2002. Nettoinflödet var 15,6 miljarder dollar i december jämfört med förväntningarna som låg på 60 miljarder dollar.

Samtidigt visade Empire Manufacturing Index på bättre affärsförhållanden i den amerikanska industrin. Indexet steg till 24,4 medan analytiker i Bloomberg News snittprognos hade väntat sig en nivå på 10,6.

Marknaden verkade dock främst ta fasta på den svagare statistiken och de amerikanska räntorna pekade nedåt under torsdagen. Vid svensk stängning hade den amerikanska tioåriga statsobligationen gått ned med 7 punkter till 4,69 procent, jämfört med onsdagens svenska stängning.

Utvecklingen är en fortsättning från igår då marknaden reagerade på Fed-chefen Ben Bernankes tal om att "inflationstrycket börjar minska".

Efter svensk stängning på torsdagen presenteras Philadelphia Fed indexet för februari. Indexet förväntas ha minskat till 4,1 från 8,3 månaden före.

På valutasidan tappade dollarn mark mot euron till 1:315. Yenen stärktes till under 120-nivån mot dollarn, delvis med stöd av ett starkare BNP-utfall fjärde kvartalet än väntat.


Swedavias ordförande om kaoset på Arlanda: ”Väldigt bekymmersamt läge”

Tillströmningen av nya resenärer har gått snabbare efter pandemin än vad Swedavia räknade med. Nu pågår ett intensivt arbete för att få ned de långa köerna till säkerhetskontrollen.

”Det här är ett väldigt bekymmersamt läge”, säger Swedavias styrelseordförande Åke Svensson.

Swedavias styrelseordförande Åke Svensson.
Swedavias styrelseordförande Åke Svensson.Foto:TT

Di rapporterade på torsdagen om kaoset på Arlanda, där resenärer ibland tvingas vänta i flera timmar för att sig igenom säkerhetskontrollen.

Åke Svensson säger sig förstå den ilska som många har gett uttryck för.

”Det är naturligtvis oerhört besvärande för resenärerna att hamna i långa köer, det har jag full förståelse för”, säger han.

”Det är oerhört besvärande och olyckligt. Jag vet att bolaget gör väldigt stora ansträngningar för att komma till rätta med problemen”, fortsätter han.

Men ni visste väl att folk skulle börja resa mer efter pandemin?
”Absolut”, säger Åke Svensson och fortsätter:

”Styrelsen har varit involverad i den frågan, alltså när man ska börja växla upp och dra på sig kostnader. Vi försökte stänga ned fort när pandemin kom och sedan har den svåra frågan varit när man ska starta igen.”

Har ni missbedömt det här?
”Nej, det skulle jag inte säga. Det är en väldigt svår avvägning, där vi å ena sidan har ett behov av att starta tillräckligt tidigt för att hinna med, där vi å andra sidan har en väldigt svår ekonomisk situation i bolaget sedan flera år tillbaka”, säger Åke Svensson.

Enligt Åke Svensson har tillströmningen av resenärer gått snabbare än vad Swedavia räknade med i sitt huvudscenario under pandemin.

”Vi är på de högsta scenarierna, glädjande nog, även det skapar oacceptabla köbildningar”, säger han.

Det är inte bara bland resenärerna som frustrationen är stor. Även flygbolagen, som redan är hårt pressade, påverkas av de långa köerna.

SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman beskrev situationen som ”oacceptabel” under torsdagen. Men Åke Svensson hävdar att Swedavia har en bra dialog med SAS och de andra flygbolagen.

”Min uppfattning är att vi har en bra dialog med alla våra kunder kring den här frågan, det är jätteviktigt att vi har det. De har det svårt och vi har det svårt och jag tror att vi alla försöker att stå skuldra vid skuldra och få tillbaka kapaciteten så fort det går”, säger han.

Swedavias ledning har flaggat för att problemen kan bli långvariga och dröja sig kvar under semestern.

Kan ni som styrelse acceptera det?
”Det är ingen som vill acceptera det, men jag förstår att man vill vara uppriktig. De här rekryteringarna och förstärkningarna av resurser tar tid”, säger Åke Svensson om arbetet med att få in fler anställda till säkerhetskontrollerna.

Men hur ser du på att det ändå kan ta flera månader innan ni kommer till rätta med det här?
”Man jobbar väldigt hårt med de frågorna, vilket jag tycker framkommer i intervjun som ni hade i Di i dag”, säger han.

”Det här är ett väldigt bekymmersamt läge och vi arbetar intensivt för att komma till rätta med det”, fortsätter han.

Är det något ni borde ha gjort annorlunda?
”Nej, jag kan egentligen inte se det, även om det så klart är väldigt olyckligt. Vi låg i framkant när vi inledde uppväxlingen, innan vi kunde konstatera att resenärstillväxten blev så här hög”, säger Åke Svensson.

”Jag har stort förtroende för den operativa ledningen”, tillägger han.

Åke Svensson var 2003-2010 vd och koncernchef för börsnoterade Saab.

LÄS MER: Di:s Love Strandberg: Sveriges rykte på spel – nu bör ledningen hänga löst


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?