ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsen mot all-time-high

Stockholmsbörsen rusar mot all-time-high. Börsproffset Ronny Jacobsson räknar med att toppnivåerna från år 2000 snart passeras.
Den 6 mars år 2000 stängde börsens viktigaste index på sin högsta nivå någonsin. Efter en galen rusning i slutet av år 1999 och 2000 hade aktiekurserna nått dittills oanade höjder.

Men från den 7 mars bar det utför, och fallet accelererade under de följande åren. I oktober 2002 bottnade till slut börsen efter ett totalt fall på nära 70 procent.

Minnet av de dystra börsåren har dock bleknat och Stockholmsbörsen är nu inne på det femte året med börsuppgång.

En och en halv månad in på 2007 har börsen stigit 6 procent och för att åter nå toppen från mars 2000 krävs bara 4 procents ytterligare uppgång. Mycket talar nu för att Stockholmsbörsen kan nå den gamla all time high-nivån.

"När man är så här nära så sugs marknaden gärna upp dit, man vill gärna upp och känna på den gränsen", säger bankkoncernen Swedbanks aktiechef Ronny Jacobsson.

Han understryker samtidigt att det för den skull inte går att jämföra läget med hur det var för sju år sedan, då bolagen värderades mycket högt - en situation som slutade i en krasch.

"Den underliggande värderingen är inte speciellt uppdriven nu. Rapportperioden och de prognoser som bolagen lämnat underbygger vår syn att börsen bör stanna högre vid årsskiftet än vid årets början. Det är rimligt att börsen går upp omkring tio procent över året", säger Ronny Jacobsson.

Det skulle dock betyda att större delen av årets uppgång redan är över. Därför kan återstoden av året bli lite mer varierad.

"Vi kommer inte att se en börs som springer iväg i en riktning. Det kan bli skumpigt, men inte någon större dramatik", säger Ronny Jacobsson.

Tyck till