USA-börser: Uppåt efter Fed-chefens tal

Börserna fick en rejäl skjuts uppåt efter det tal som amerikanska centralbankens chef, Ben Bernanke, klockan 16.00 på onsdagen inför senatens finansiella kommitté. Därmed släppte oron över räntehöjningar senare i år.

Dow Jones Industrial ökade med 0,5 procent till 12.716. S&P 500 steg med 0,6 procent till 1.453. Nasdaq steg med 0,9 procent till 2.482.

Vid 16.40-tiden hade drygt 400 miljoner aktier omsatts på New York-börsen. På Nasdaq hade 600 miljoner aktier bytt ägare.

De mest omsatta aktierna i New York var Google, Apple och Cisco.

Fed-chefen Ben Bernanke meddelade att centralbanken väntar sig att USA:s ekonomi växer med mellan 2,50 och 3,00 procent i år, och med mellan 2,75 och 3,00 procent 2008.

Centralbanken bedömer samtidigt att kärninflationen ökar med mellan 2,0 och 2,25 procent i årstakt i år, och mellan 1,75 och 2,0 procent 2008.

Arbetslösheten väntas ligga på i genomsnitt 4,50-4,75 procent under fjärde kvartalet i år och 4,50-4,75 procent samma period 2008.

Samtidigt som börserna steg efter Federal Reserve- chefens tal sjönk de långa räntorna. Tioåringen backade 6 punkter till 4,75 procent.

De ledande branscherna var bank- och banksektorn, halvledarföretag och läkemedelsindustrin.

De branscher som gick sämst var dryckesindustrin med Coca-Cola i spetsen. Där fanns också tobaksbranschen.

De aktier som drog Dow Jones index var Caterpillar, Verizon och Citigroup. De som tyngde var främst Coca-Cola, General Motors, Altria och Alcoa.

Coca-Cola sjönk med 0,5 procent. Företaget rapporterade under onsdagen en vinstminskning med 22 procent för fjärde kvartalet trots en stark försäljningsökning.

Daimlerchrysler presenterade sin rapport för fjärde kvartalet på onsdagen där nettoresultatet understeg analytikernas förväntningar.

Samtidigt meddelades att företaget kommer att minska 13.000 arbetstillfällen från företagets förlustdrivande Chryslerenhet och stänga sin fabrik i Delaware. Aktien steg med 3,5 procent.

Resultatet från Deere & Co och Applied Materials överträffade analytikernas förväntningar. Deere steg med 7,5 procent och Applied Materials steg med 3,8 procent.

Stålproducenten Arcelor Mittal steg med 4,5 procent efter det att företaget meddelat en ökning av priserna på stålprodukter i Europa med 5 procent, skriver Bloomberg News.

Nasdaq fick skjuts av Qualcomm och Microsoft som steg med 3,0 procent respektive 1,2 procent. Mot strömmen gick Altera och Medimmune som backade 1,1 procent och 0,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?