1515
Annons

USA-börser: Uppåt efter Fed-chefens tal

Börserna fick en rejäl skjuts uppåt efter det tal som amerikanska centralbankens chef, Ben Bernanke, klockan 16.00 på onsdagen inför senatens finansiella kommitté. Därmed släppte oron över räntehöjningar senare i år.

Dow Jones Industrial ökade med 0,5 procent till 12.716. S&P 500 steg med 0,6 procent till 1.453. Nasdaq steg med 0,9 procent till 2.482.

Vid 16.40-tiden hade drygt 400 miljoner aktier omsatts på New York-börsen. På Nasdaq hade 600 miljoner aktier bytt ägare.

De mest omsatta aktierna i New York var Google, Apple och Cisco.

Fed-chefen Ben Bernanke meddelade att centralbanken väntar sig att USA:s ekonomi växer med mellan 2,50 och 3,00 procent i år, och med mellan 2,75 och 3,00 procent 2008.

Centralbanken bedömer samtidigt att kärninflationen ökar med mellan 2,0 och 2,25 procent i årstakt i år, och mellan 1,75 och 2,0 procent 2008.

Arbetslösheten väntas ligga på i genomsnitt 4,50-4,75 procent under fjärde kvartalet i år och 4,50-4,75 procent samma period 2008.

Samtidigt som börserna steg efter Federal Reserve- chefens tal sjönk de långa räntorna. Tioåringen backade 6 punkter till 4,75 procent.

De ledande branscherna var bank- och banksektorn, halvledarföretag och läkemedelsindustrin.

De branscher som gick sämst var dryckesindustrin med Coca-Cola i spetsen. Där fanns också tobaksbranschen.

De aktier som drog Dow Jones index var Caterpillar, Verizon och Citigroup. De som tyngde var främst Coca-Cola, General Motors, Altria och Alcoa.

Coca-Cola sjönk med 0,5 procent. Företaget rapporterade under onsdagen en vinstminskning med 22 procent för fjärde kvartalet trots en stark försäljningsökning.

Daimlerchrysler presenterade sin rapport för fjärde kvartalet på onsdagen där nettoresultatet understeg analytikernas förväntningar.

Samtidigt meddelades att företaget kommer att minska 13.000 arbetstillfällen från företagets förlustdrivande Chryslerenhet och stänga sin fabrik i Delaware. Aktien steg med 3,5 procent.

Resultatet från Deere & Co och Applied Materials överträffade analytikernas förväntningar. Deere steg med 7,5 procent och Applied Materials steg med 3,8 procent.

Stålproducenten Arcelor Mittal steg med 4,5 procent efter det att företaget meddelat en ökning av priserna på stålprodukter i Europa med 5 procent, skriver Bloomberg News.

Nasdaq fick skjuts av Qualcomm och Microsoft som steg med 3,0 procent respektive 1,2 procent. Mot strömmen gick Altera och Medimmune som backade 1,1 procent och 0,8 procent.


Innehåll från MontoAnnons

Monto rustar långivarna med realtidsdata: “Skapar fler affärer”

Finansieringsbolagen har länge haft utmaningar med att tjäna SME-företagens behov. Montos plattform som hjälper långivare samla realtidsdata och göra automatiserade kreditbedömningar är en riktig game changer.

– En fantastisk möjlighet för såväl banker som fintechbolag att rusta Sveriges ekonomiska motor med kapital, säger Leonard Schreij, vd för Monto.

2016 var året då reporäntan nådde sin lägsta punkt, -0,5 %. Trots att bankerna generellt lånade ut mycket pengar brottades många mindre företag med finansieringsproblem. Precis som nu. 

– Att bygga kreditbedömningar på förra årets bokslut är naturligtvis rena vansinnet, säger Leonard Schreij. Det var där vi såg möjligheten – att förse långivarna med färsk data. 

Automatiserad datainsamling 

Monto har utvecklat en digital plattform som ger långivaren direkt tillgång till kundens bokföring, reskontra och banksaldon. 

– Traditionellt kräver det lika mycket handpåläggning att bedöma en kredit på 100 000 kronor som en på 10 miljoner, fortsätter Schreij. Automatiserade kreditprocesser omvandlar kalkylen. Det som normalt tar 1-2 veckor klarar man med ett par knapptryckningar med Montos tjänst. 

För branschen. Av branschen.

Systemet byggdes helt från grunden för systerbolaget Capcito. Man såg att andra aktörer också kunde dra nytta av lösningen och SEB blev en tidig kund. Idag riktar sig Monto till alla typer av kreditgivare.

– Vi har validerat vår modell på marknaden under sex år. Det ger oss förutsättningar att hjälpa andra långivare ta ett språng in i framtiden.

Monto ger svaren

Monto förser kreditgivaren med realtidsinformation via API:er så att denne slipper jaga underlag från kund eller kreditupplysningsföretag. Uppdaterad bokföringsdata ger granulära insikter i hur företag presterar här och nu, vilket möjliggör snabba och träffsäkra kreditbeslut samt kontinuerlig monitorering. Det resulterar i lägre risknivå och ökade möjligheter att erbjuda krediter exempelvis till unga företag med kort, men övertygande, kredithistorik. 

– Vi är måna om att poängtera att kreditbedömning inte bara innebär risker som manar till försiktighet utan även ger möjligheter att skapa fler affärer. 

Värdet i att dela data

Men vad tycker företagen om att lämna ut bokförings- och bankdata?

– Trenden att konsumenter gärna delar med sig av Open Banking-data speglas starkt hos företagarna, menar Schreij. För långivaren handlar det om att kommunicera kundnyttan: företaget sparar tid och får bättre finansieringsmöjligheter. 

Visionen: en smidig finansieringsmarknad

Pandemin har visat på begränsningarna att utgå från gammal data för att monitorera sin kreditportfölj. Montos plattform för realtidsdata ger kreditgivare en konkurrensfördel på en marknad där företagare, med allt större digital mognad, förväntar sig personliga tjänster. 

– Vår vision är att göra smidig finansiering till en självklar del av både långivarens och företagarens vardag.

Om Monto

Fintechbolaget Monto lanserades 2021 av teamet bakom Capcito. Montos plattform tillhandahåller finansiell realtidsdata som ger kundinsikter och möjliggör förbättrad och automatiserad kreditbedömning och -monitorering. I november 2021 förvärvades Monto och Capcito av Nasdaq-listade Fortnox, Sveriges ledande affärssystem för företagare. 

www.monto.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monto och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?