1515
Annons

New York: Breda uppgångar, budrykte lyfte Alcoa

De amerikanska börserna lyfte på tisdagen med breda uppgångar där framför allt Alcoa, men även 3M och General Motors, stod ut som vinnare i Dow Jones Industrial. Teva var annars ett av bolagen som lyfte Nasdaq.

Dow Jones Industrial Average upplevde sin bästa dag för året med en tresiffrig uppgång på 102 punkter, motsvarande 0,8 procent, till 12655. Det bredare S&P 500 steg samtidigt med 0,8 procent medan Nasdaq ökade 0,4 procent.

Totalt omsattes drygt 1,4 miljoner aktier på NYSE och drygt 1,9 miljoner aktier på Nasdaq.

Alcoa lyfte Dow Jones genom att stiga med 6,4 procent efter att The Times rapporterat att BHP Billiton och Rio Tinto oberoende av varandra skulle vara intresserade av att köpa upp den Pittsburg-baserade aluminiumproducenten.

"En potentiell budstrid mellan de två gruvjättarna, och de vidare spekulationerna om att förloraren i denna strid kommer att ge sig efter Kanadensiska Alcan, kommer bara att öka handeln i dessa båda aktier", säger John Redstone, analytiker på Desjardins Securities, enligt Marketwatch.

Wall Street Journal passade samtidigt på att notera att det är väldigt sällan bolag blir utköpta från Dow Jones Industrial. Senast det ska ha skett rapporteras vara i mars 1987 då Owens-Illinois Glass blev uppköpta av ett dotterbolag till riskkapitalbolaget Kohlberg Kravis Roberts.

3M's aktiekurs steg samtidigt 2,5 procent efter att bolaget presenterat ett återköpsprogram omfattande aktier till ett värde av 7 miljarder dollar under två år, vilket även ska vara bolagets största återköpsprogram hittills.

General Motors tillhörde även de dagens vinnare efter att Merrill Lynch höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare sälj.

Även oljejätten Exxon stärkte index medan IBM och Johnson & Johnson utgjorde de två aktier som slutade dagen på minus i Dow Jones Industrial.

Bland sektorerna i S&P 500 var integrerade olje- och gasbolag den bransch som lyfte det bredare indexet mest, med uppgångar noterade i bland annat Exxon, Conocophillips och Chevron. Kommunikationsutrustning var den bransch som tyngde mest. Cisco utgjorde sänke med en nedgång på 1,2 procent, vilket även förde bolaget i topp bland förlorarna på Nasdaq.

Generikatillverkaren Teva Pharmaceuticals var annars dagens vinnare på Nasdaq med en uppgång på 4,5 procent. Det Israel-baserade bolaget rapporterade en vinst för det fjärde kvartalet som steg med 51 procent. Nya produkter och en konsolidering av det förvärvade bolaget Ivax i räkenskaperna angavs som förklaring och Teva förutspådde samtidigt att årets försäljning kommer att nå rekordnivåer, rapporterar Bloomberg News.

Bland aktierna med svenskt intresse som är noterade i USA stängde Ericsson och Nokia 12 respektive 92 öre högre än i Stockholm medan Astra Zeneca stängde 73 öre lägre.

På makrofronten väntar marknaden nu på vad som kommer att hända med räntor och börs när den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke ska tala inför kongressen under onsdagen och torsdagen denna vecka.

Analytiker Marketwatch talat med gjorde liknelsen med att Bernanke kommer att kliva in i en demokratisk lejonkula med målet för ögonen att inte bli uppäten.

"All fokus ligger på Bernanke och vad han kommer att säga. Det är svårt att se inflation som ett problem just nu, men om han kommer att föreslå räntehöjningar kommer det att skrämma marknaden och det är inte bra för aktierna" säger en fondmäklare samtidigt till Bloomberg News.


Innehåll från First Venture SwedenAnnons

Hållbarhet som investeringsstrategi

Investeringsbolaget First Venture har under 15 år hjälpt svenska innovativa och hållbara företag att skala upp. Bolagets investeringsstrategi innebär bland annat att First Venture investerar i bolag precis innan deras kommersialiseringsresa påbörjas och att bolaget satsar på företag med hållbarhet som en central del av affärsidén.

– Vi vill jobba med bolag som har en mätbar och faktisk påverkan, och vi har under 15 år kunnat visa att vår långsiktiga investeringsstrategi ger bra avkastning, säger bolagets vd David Wendel.

First Venture grundades av Peter Werme och Rune Nordlander som när de träffades på ABB insåg att deras bakgrunder inom finans och it-entreprenörskap kompletterade varandra. Det blev starten på Första Entreprenörsfonden som nu 15 år senare heter First Venture och där är alltså David Wendel vd.

– Grunden i vår investeringsstrategi är densamma nu som då, att investera i bolag inom teknik, hälsa och hållbarhet. Dels för att dessa bolag har en reell möjlighet till positiv påverkan på mänsklighet och planet, dels för att det är branscher med starkt underliggande tillväxt och förutsättning för god avkastning, säger han.

Investering i kritiskt läge

First Venture investerar i ett för många bolag utmanande läge, det så kallade ”Valley of Death”.

– I början av sin kommersialiseringsresa är portföljbolagen i behov av kapital och kompetens för att växa snabbt och på rätt sätt. Här är vi en utmärkt partner som erbjuder finansiering och erfarenhet av uppskalning utan onödiga risker från ett stort antal bolag. Från ett investeringsperspektiv är tiden precis före bolagens kommersialisering optimal. Bolagen har ännu inte fått någon skenande värdering, och de har inga ytterligare utvecklingskostnader, säger David Wendel.

Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid 

Han lyfter fram tre intressanta företag inom hållbarhet som finns i deras portfölj: Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid. Zigrid utvecklar en produkt som utvinner förnybar energi som tar vara på spillvärme från exempelvis industrilokaler genom en modul som kopplas på en fastighet som alstrar värme. Istället för att spillvärmen släpps ut kan Zigrid erbjuda en lösning som betalar av sig själv genom att skapa energi av luft.

Alelion hjälper bolag att omvandla förbränningsmotorer i större fordon till eldrift med högspänningsbatterier. Alelion finns med i hela kedjan och fungerar som en ”one stop shop” för bolag som vill ha en mer hållbar maskinpark. Cling Systems kopplar samman köpare och säljare av begagnade litium jon-batterier. En tjänst som marknaden är i stort behov av, som inte tidigare har existerat.

– Vi vet att en omställning till eldrivna fordon är viktigt för miljömålen. Men majoriteten av den litium som används i batteriproduktion idag är nybruten, vilket medför en ohållbar påverkan på planeten. Genom Clings lösning kan batteriproducenterna övergå till en cirkulär produktion och begagnade batterier få ett andra liv, säger David Wendel.

Hållbarhet och mångfald 

Branscher som, agritech och sustaintech, är hetare än någonsin. Och utbudet av innovativa bolag och duktiga entreprenörer är stor. Det som däremot behöver ökas är mångfalden.

– I Sverige går cirka 1 procent av investerat kapital till kvinnor och cirka 1 procent till entreprenörer från förorter. Detta är under all kritik! Det är fel ur ett rättvise- och jämställdhetsperspektiv, och skadar både samhället och bolagens utveckling. Om investeringskollektivet fortsätter så här kommer tusentals fantastiska idéer aldrig att realiseras, och det förlorar vi alla på, avslutar David Wendel.

Fakta:

First Venture Sweden AB (publ) är ett svenskt investeringsbolag som investerar i tillväxtbolag drivna av entreprenörsteam med stark passion och med förutsättningarna för att bygga framtidens bolag. First Venture grundades för cirka 15 år sedan och har namnkunniga aktieägare som Rutger Arnhult, Håkan Roos och Lottie Tamm med familj.

Läs mer om First Venture och bolagsportföljen

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med First Venture Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?