Stockholmsbörsen: Securitas och Trelleborg vinnare

Stockholmsbörsen steg under tisdagen, men hade ändå tappat något av sin uppgång framåt lunchtid.

I Tyskland tappade DAX-index merparten av sin initiala uppgång på tisdagen, efter att ZEW-index kommit in sämre än förväntat.

Bland storbolagen fanns framför allt Securitas och Trelleborg bland vinnarna. Den senare efter att vara ännu ett i raden av verkstadsbolag att komma med en stark rapport.

"Läget är lite mer osäkert i dag jämfört med för bara ett par veckor sedan. Det har varit skakigt i Asien och man är fortfarande lite rädd för ökade räntehöjningar. Även om svenska bolag går bra, är det vad som händer i utlandet som styr utvecklingen. Det är mycket utdelningar som håller emot för närvarande. Generellt tycker jag att de stora bolagen är lite för högt uppskruvade", säger en mäklare till Direkt.

Vid lunchtid hade OMXS30-index handlats upp 0,3 procent till 1.190,8. Totalt omsattes aktier till ett värde av 10,6 miljarder kronor.

Telia Sonera sjönk sedan företaget kommit med en rapport som bjudit på ömsom vin och ömsom vatten. Intäkterna kom in svagare än väntat, samtidigt som resultatet var lite högre än konsensus. Då ingick en positiv engångspost om 389 miljoner kronor.

Utdelningen blev högre än väntat.
"Utan några egentliga överraskningar finns det inget att hetsa upp sig för egentligen", säger en analytiker till Direkt.

Aktien tappade alltjämt 0,5 procent, men var som mest ned cirka 3,0 procent.

Trelleborg visade upp en stark rapport där såväl resultat som omsättning var betydligt högre än konsensus.

Bolaget spår också en fortsatt mycket stark efterfrågan och ser ingen avmattning i efterfrågan under första halvåret 2007.

"Rapporten var på det hela taget bättre än väntat, men det finns fortfarande frågetecken gällande affärsområdet Automotive, där den positiva utvecklingen går för sakta", säger en analytiker till Direkt.

Aktien rusade 7,0 procent till 182 kronor per aktie.

Hexagon kom också med sin rapport under tisdagen och redovisade ett högre nettoresultat och en högre orderingång jämfört med förväntningarna. Även utdelningen var högre än väntat, samtidigt som omsättningen missade analytikernas förväntningar.

Aktien handlades upp 1,2 procent.

"Det är lite förvånande att aktien inte går upp mer på detta. Framför allt var orderingången stark, plus att marginalerna inom MT är ännu starkare än förväntat", säger en analytiker, som är positivt inställd till aktien, till Direkt.

Bland andra större bolag steg Oriflame med 1,0 procent efter att ha kommit med sin rapport på tisdagen. Framför allt gillade marknaden att den organiska tillväxten och att bolaget initierar ett omstruktureringsprogram.

Securitas steg med 3,1 procent på mediauppgifter om att Industrikapital skulle vara intresserat av att lägga ett bud på företaget.
IK dementerade dock uppgifterna under tisdagen.

Billerud rasade däremot med knappa 5 procent efter sin rapport som kom in sämre än väntat.

Bolaget redovisade lägre resultat och omsättning jämfört med konsensus, samtidigt som företaget bedömer att kostnaden för vedråvara kommer att öka med 50 miljoner kronor under första kvartalet i år, jämfört med fjärde kvartalet 2006, vid nuvarande vedpriser.

Bland de lite mindre bolagen rusade Metro med cirka 11 procent efter att bolaget, efter många tidigare rapportbesvikelser, lyckades komma i enligt förväntan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?