1515
Annons

Stockholmsbörsen: Securitas och Trelleborg vinnare

Stockholmsbörsen steg under tisdagen, men hade ändå tappat något av sin uppgång framåt lunchtid.

I Tyskland tappade DAX-index merparten av sin initiala uppgång på tisdagen, efter att ZEW-index kommit in sämre än förväntat.

Bland storbolagen fanns framför allt Securitas och Trelleborg bland vinnarna. Den senare efter att vara ännu ett i raden av verkstadsbolag att komma med en stark rapport.

"Läget är lite mer osäkert i dag jämfört med för bara ett par veckor sedan. Det har varit skakigt i Asien och man är fortfarande lite rädd för ökade räntehöjningar. Även om svenska bolag går bra, är det vad som händer i utlandet som styr utvecklingen. Det är mycket utdelningar som håller emot för närvarande. Generellt tycker jag att de stora bolagen är lite för högt uppskruvade", säger en mäklare till Direkt.

Vid lunchtid hade OMXS30-index handlats upp 0,3 procent till 1.190,8. Totalt omsattes aktier till ett värde av 10,6 miljarder kronor.

Telia Sonera sjönk sedan företaget kommit med en rapport som bjudit på ömsom vin och ömsom vatten. Intäkterna kom in svagare än väntat, samtidigt som resultatet var lite högre än konsensus. Då ingick en positiv engångspost om 389 miljoner kronor.

Utdelningen blev högre än väntat.
"Utan några egentliga överraskningar finns det inget att hetsa upp sig för egentligen", säger en analytiker till Direkt.

Aktien tappade alltjämt 0,5 procent, men var som mest ned cirka 3,0 procent.

Trelleborg visade upp en stark rapport där såväl resultat som omsättning var betydligt högre än konsensus.

Bolaget spår också en fortsatt mycket stark efterfrågan och ser ingen avmattning i efterfrågan under första halvåret 2007.

"Rapporten var på det hela taget bättre än väntat, men det finns fortfarande frågetecken gällande affärsområdet Automotive, där den positiva utvecklingen går för sakta", säger en analytiker till Direkt.

Aktien rusade 7,0 procent till 182 kronor per aktie.

Hexagon kom också med sin rapport under tisdagen och redovisade ett högre nettoresultat och en högre orderingång jämfört med förväntningarna. Även utdelningen var högre än väntat, samtidigt som omsättningen missade analytikernas förväntningar.

Aktien handlades upp 1,2 procent.

"Det är lite förvånande att aktien inte går upp mer på detta. Framför allt var orderingången stark, plus att marginalerna inom MT är ännu starkare än förväntat", säger en analytiker, som är positivt inställd till aktien, till Direkt.

Bland andra större bolag steg Oriflame med 1,0 procent efter att ha kommit med sin rapport på tisdagen. Framför allt gillade marknaden att den organiska tillväxten och att bolaget initierar ett omstruktureringsprogram.

Securitas steg med 3,1 procent på mediauppgifter om att Industrikapital skulle vara intresserat av att lägga ett bud på företaget.
IK dementerade dock uppgifterna under tisdagen.

Billerud rasade däremot med knappa 5 procent efter sin rapport som kom in sämre än väntat.

Bolaget redovisade lägre resultat och omsättning jämfört med konsensus, samtidigt som företaget bedömer att kostnaden för vedråvara kommer att öka med 50 miljoner kronor under första kvartalet i år, jämfört med fjärde kvartalet 2006, vid nuvarande vedpriser.

Bland de lite mindre bolagen rusade Metro med cirka 11 procent efter att bolaget, efter många tidigare rapportbesvikelser, lyckades komma i enligt förväntan.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?