1515
Annons

Asienbörser: Muntert på Tokyobörsen

Det var en blandad utveckling, med övervikt åt det positiva hållet, på de ledande asiatiska börserna på tisdagen.

Efter att ha varit helgstängt på måndagen tog de japanska investerarna åter taktpinnen i regionen och skickade upp indexen i Japan, bland annat mot bakgrund av spekulationer att den japanska ekonomin BNP-tillväxt under det fjärde kvartalet förra året uppvisat de bästa siffrorna på två år.

"Starka BNP-siffror kommer att stödja tesen att den japanska ekonomin är stark och växer friktionsfritt. Investerare kan komma att kasta blickarna på banksektorn snart igen", säger Hiroyoshi Nakagawa, vid Generale Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Det var också just banksektorn som stod för den största uppgången i Japan. Finanskoncernen Mitsubishi UFJ steg med 1,4 procent medan Mizuhi Financial noterade en uppgång på 0,6 procent. Sumitomo Mitsui Financial Group, Japans tredje största bank, avancerade med 0,9 procent.

Den positiva stämningen inom den japanska banksektorn spillde över även på den sydkoreanska banksektorn där Kookmin Bank var upp med 0,6 procent och Shinhan Financial Group noterade en uppgång på 1 procent.

Hutchison Telecommunications, som under helgen sålde majoritetsposten i den indiska mobiloperatören Hutchison Essar till brittiska Vodafone, fortsatte att stå i fokus även på tisdagen. Hutchison Telecommunications tappade hela 13 procent efter nyheterna att bolaget sålt sin Essarenhet till Vodafone för 11,1 miljarder dollar. Essarenheten har svarat för nära hälften av Hutchison Telecommunications rörelsevinst under den första hälften av räkenskapsåret.

Branschmässigt var även energisektorn ned, framför allt oljebolagen som tog stryk av ett fallande oljepris. Petrochina tappade med 1,4 procent medan Cnooc backade med 0,6 procent. Även gruvbolagen tappade, BHP backade med 0,2 procent medan Rio Tinto var ned marginellt med 0,1 procent. Tidningsuppgifter i the Times gör gällande att de båda bolagen, var för sig, drar upp planer för att förvärva aluminiumjätten Alcoa.

I regionen var de kinesiska Shenzeh- och Shanghaiindexen upp tillsammans ned de japanska indexen, medan bland annat Hongkongbörsen var ned.
Marknadstemperatur klockan ca 06.50
=======================================
Nikkei 225 +0,5%
Topix Tokyo +0,5%
Hongkongs Hang Seng -1,9%
Singapores STI -0,4%
China Shang Composite +0,3%
China Shenz Composite +0,9%
Sydkoreas Kospi +0,4%
Taiwans Taiex -0,5%
Indiens Sensex +0,1%


Innehåll från BAE SystemsAnnons

BAE Systems Bofors bidrar till Sverige som attraktiv försvarspartner

BAE Systems Bofors är ett av de äldsta företagen inom svenskt försvar med gedigen erfarenhet av att utveckla och producera försvarssystem. I ett internationellt oroligt säkerhetsläge menar Stefan Löfström, Marknads- & försäljningschef, att det blivit allt viktigare att säkerställa försörjningstryggheten för Sverige och att kunna hålla verksamheten i rörelse även i händelse av kris eller krig.

– Det viktiga är att fortsätta hålla god och nära dialog med leverantörer, myndigheter, politiker och övrig industri, säger han.

BAE Systems är en av världens största försvarskoncerner med 90 000 anställda i fler än 40 länder. I koncernen utvecklar man allt från sensorer till hangarfartyg och är den uppdelad i tolv affärssektorer. BAE Systems Bofors utvecklar försvarssystem inom artilleri, marina pjäser och ammunition. I verksamheten i Karlskoga har man kunnande och spetskompetens för att utveckla och producera internationellt konkurrenskraftiga system.

– Vi är stolta över vår historia och att vara en så viktig del av svensk försvarsförmåga med våra system och produkter. Vi ägs av brittisk-amerikanska BAE Systems-koncernen men är erkända som ett svenskt försvarsföretag som lyder under svensk lagstiftning. Det är en fördel att vara ett mindre och flexibelt företag med lång erfarenhet av att arbeta på en internationell marknad, och samtidigt ha musklerna och den kompletterande kompetens som finns i koncernen, säger Stefan Löfström.

Försörjningskapacitet och utveckling i fokus

Trots att exporten står för 80 procent av omsättningen, vilket gör Sverige till en attraktiv försvarspartner internationellt, understryker Stefan att samarbetet och dialogen med den svenska kunden är enormt viktigt. På samma sätt är det politiska stödet från Sverige viktigt och nödvändigt i internationella samarbetsprojekt och exportaffärer. Dialogen med andra parter är viktigare än någonsin i dessa orostider. Ett stort fokus läggs nu på att trygga försvarets försörjningskedjor och detta bidrar BAE Systems Bofors till genom sitt samarbete med den svenska kunden och med sina leverantörer.

– Vi är en utvecklingsintensiv verksamhet som skapar förstklassiga försvarssystem och försvarsförmågor i nära samverkan med Försvarsmakten, andra myndigheter och företag inom försvarssektorn. Vi måste hela tiden se till att ligga i framkant med teknologi och lösningar som möter kundernas behov och nya hotbilder. En tredjedel av våra drygt 500 anställda arbetar med koncept-, teknik- och produktutveckling. 

Läs mer om BAE Systems Bofors 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BAE Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?