Stockholmsbörsen: Securitas höll emot

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en bred nedgång, i likhet med övriga nordiska och även större europeiska börser. I OMXS30 var vinnarna lätträknade medan Securitas avvek tydligt från den annars negativa trenden.

"Det har varit lite småtrist hela dagen efter den hyggliga inledningen på året. Det är inte så konstigt att det kommer lite sättningar, speciellt efter tillbakagången i USA i fredags. Men det är ingen dramatik i det här", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS30-index handlats ned med 1,2 procent till 1.187,1. Totalt omsattes aktier till ett värde av 21,7 miljarder kronor.

Råvarubolagen Lundin Mining, Vostok Nafta och Boliden toppade tillsammans med bland annat Atlas Copco förlorarlistan. Storbankerna backade tillbaka efter en stark avslutning på förra veckan och även Ericsson fanns högt på förlorlistan för de större bolagen.

Bolidens nedgång på 3:50 kronor till 151 förklarades av en analytiker med att färska nedgraderingar, från bland annat Deutsche Bank och ABG Sundal Collier, tynger aktien och sektorn.

"Det blir extra säljtryck i dessa aktier", säger analytikern till Nyhetsbyrån Direkt.

Metallpriserna rörde sig annars minimalt på måndagen medan råoljepriset föll tillbaka.

På måndagen framgick det även av Finansinspektionens insynslista att Vostok Naftas ekonomichef sålt 12.500 aktier i bolaget. Aktien backade 3,5 procent till 438 kronor.

Vid 3gsm-mässan, som inleddes i Barcelona, passade Ericsson på att presentera förvärvet av amerikanska fiberaccessbolaget Enterisphere. Ericsson ville inte kommentera köpeskillingen, men källor uppgav för Direkt att priset väsentligt understiger 700 miljoner kronor.

Aktien tappade 50 öre, eller 2,0 procent, till 25:20 kronor under handelsdagen.

Dagens vinnare, Securitas, steg med 2,4 procent till 106:25 kronor, sedan marknaden börjat tro på att bolaget nu är färdigstädat.

"Aktien går mot strömmen på rapporten, där de krattade manegen för den nya vd:n. Det kommer att bli väldigt bra framgent. Carnegie höjde även sin riktkurs till 131 kronor i en analys under dagen", säger en mäklare till Direkt.

SAS meddelade under dagen att bolaget sålt SAS Flight Academy till Star Capital Partners för 750 miljoner kronor.

"Efter försäljningen av hotellen och att Flight sålts nu på morgonen är det per definition enbart kärnverksamheten kvar", sade SAS nytillträdde vd Mats Jansson till Direkt.

Han meddelade även att fokus kommer att läggas på kostnadsbesparingar för att lyckas förbättra resultatet med de 3 miljarder kronor som anses saknas för en godtagbar lönsamhet. Aktien stängde 1 krona ned på 108.

Bland Stockholmsbörsens övriga bolag kan noteras att Transcom föll 7,3 procent efter att ha släppt sin rapport.

Bokslutskommunikén visade på ett något högre resultat för 2006 och en kraftigt stigande omsättning jämfört med 2005, men också att lönsamheten i slutet av årets pressats av ett fortsatt svagt utfall i bolagets franska telemarketingverksamhet.

24H Poker rasade 17,1 procent. Bolagets vd, Per Hildebrand, bekräftade för Nyhetsbyrån Direkt att han under hösten sålt 13.605.000 B-aktier i bolaget via en kapitalförsäkring registrerad på Bermuda. Försäljningen har inte noterats av Finansinspektionen eftersom myndigheten inte insynsregistrerar dylika kapitalförsäkringar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?