1515
Annons

Europabörser: Uppåt över hela kontinenten

Det var rejält uppåt på de ledande Europabörserna på torsdagen i spåren av den amerikanska centralbankens räntebesked på onsdagskvällen.

Tillsammans med lugnande besked kring inflationstakten och tillväxten i den amerikanska ekonomin fick räntebeskedet effekt i Europa.

Europaindexet DJ Euro Stoxx 50 var klockan 10.25 upp med 1,0 procent, liksom det bredare indexet Bloomberg European 500 som också hade stigit 1,0 procent.

Branschmässigt agerade verkstadssektorn ett verkligt draglok tillsammans med stål- och fastighetssektorerna. Sämst utveckling, men ändå på plussidan, svarade papperssektorn för.

BASF och Glaxosmithkline, båda bolag med en avsevärd försäljning kopplad till den amerikanska marknaden, fick rejält med syre från nyheterna från Fed. Aktierna avancerade med 2,5 respektive 1,3 procent.

Shell överraskade marknaden med att presentera en stark rapport för det fjärde kvartalet. Resultatet uppgick till 5,28 miljarder dollar mot förväntade 4,37 miljarder dollar. Bolaget har kunnat dra nytta av ett högt oljepris.

Samtidigt uttrycker bolaget oro för situationen i Nigeria, som också har inneburit produktionsbortfall för bolaget. Aktien steg med 2,3 procent.

De goda siffrorna från Shell drog med BP och Total i en allmän uppgång för oljebolagen. BP steg med 0,7 procent och Total avancerade 1,4 procent.

Bland andra rapporterande bolag på torsdagsmorgonen fanns Deutsche Bank som redovisade ett nettoresultat på 1,8 miljarder euro för det fjärde kvartalet. Aktien steg med måttliga 0,2 procent.

France Telecom lämnade preliminära siffror för 2006 som visade på en preliminär omsättning under helåret på 51,7 miljarder euro, en ökning med 1,2 procent jämfört med 2005.

Bolaget meddelade samtidigt att vinsten spås hamna i intervallet 4,0-4,2 miljarder euro, jämfört med 5,71 miljarder euro under 2005. Försäljningen för det fjärde kvartalet låg ändå i linje med analytikernas förväntningar och aktien steg med 1,8 procent.


Noteringar omkring klockan 10.40
DJ Euro Stoxx 50 +1,0%
Bloomberg European 500 +1,0%
London FTSE 100 +1,1%
Frankfurt DAX +0,8%
Paris CAC 40 +1,1%
Köpenhamn OMXC 20 +1,0%
Helsingfors OMXH 25 +1,0%
Oslo OBX Stock +0,8%
Stockholm OMXS 30 +1,0%

Marsterminen för brentoljan noterades till 56:97 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en nedgång med 0:43 dollar jämfört med onsdagens stängningsnotering.Då kan Kina införa en ny lockdown

Även om apkopporna inte skulle utvecklas till ett större hot kan Peking stå redo för en ny nedstängning.

Foto:TT

Om apkopporna sprider sig till Kina, kommer Peking att införa samma nolltolerans mot sjukdomen som man nu har mot coronaviruset, och kommer politikerna återigen stänga ner samhället och införa reseförbud från andra länder? Jag tror det är dags att förbereda sig på ett sådant scenario. 

Statskontrollerade kinesiska medier har redan börjat dra kopplingar till hur USA och Europa ”misslyckades” med att stoppa coronaviruset till ett nytt potentiellt misslyckande att stoppa apkopporna. Samtidigt framhåller de hur Kinas modell – med nedstängningar av miljonstäder och isolering från omvärlden – är överlägsen.

 ”Kina kan införa karantänåtgärder för personer ankommande från länder med ökat antal infektioner av apkopporna”, skriver den nationalistiska tidningen Global Times, med referens till en kinesisk immunolog.

China Daily skriver: ”Pandemier bryr sig inte om gränser”, med koppling till apkopporna.

Sjukdomen har nu spridit sig till över ett dussin länder, främst i Europa, med över 200 bekräftade och misstänkta fall, enligt Världshälsoorganisationen.

På sociala medier i Kina flödar konspirationsteorier om att den amerikanska regeringen skapat och sprider apkopporna med flit. Även om Kinas regering och medier ännu inte börjat sprida liknande uppgifter så är det anmärkningsvärt att landets censur- och propagandaapparat inte raderar dessa inlägg (vilket annars burkigt är om det inte är i partiets intresse).

Det sprids också uppgifter om att en ”amerikansk terrororganisation” kopplad till USA:s regering har startat ett biokemiskt krig mot omvärlden, och att Kina måste ”vara på sin vakt” och förbereda sig på en attack.

Kinas utrikesdepartementen har tidigare påstått att det var den amerikanska armén som spred coronaviruset till Wuhan, samt spridit andra grundlösa konspirationsteorier.

Att döma av de statskontrollerade medierna – som ofta ses som inofficiella språkrör för kommunistpartiet och olika myndigheter – skulle Peking stå redo att isolera Kina ytterligare för att förhindra spridning av apkopporna eller andra smittsamma sjukdomar.

 ”Kina kommer troligen börja stoppa flyg från infekterade länder”, säger en analytiker vid en kapitalförvaltningsfirma i Hongkong.

Dussintals kinesiska städer och tillverknings- och logistikcenter, med sammanlagd befolkning på över 300 miljoner människor, har varit helt eller delvis nedstängda under de senaste veckorna och månaderna.

Jag talade med en affärsman i Shanghai som suttit inlåst med sin familj i över två månader, och pekade på risken med Pekings potentiella respons om apkopporna skulle få spridning. Hans kommentar: ”Åh nej, inte igen… jag orkar inte”.

Pekings nolltolerans tycks ha blivit en prestigefråga för president Xi Jinping. Men trots nedstängningarna fortsätter viruset att sprida sig i landet.

”Nedstängningarna i Kina är dåligt genomtänkta, och inte baserade på några som helst vetenskapliga bevis. Snarare går de på tvärs med vetenskapliga bevis och logiskt tänkande”, säger Steve Hanke, ekonomiprofessor vid Johns Hopkins University.

Steve Hanke har tillsammans med Lars Jonung vid Lunds universitet och Jonas Herby vid danska tankesmedjan Center for Political Studies publicerat en rapport med slutsatsen att nedstängning av samhällen gjort föga för att minska dödstalen från pandemin – och bör förkastas som ett pandemipolitiskt instrument.

Kinas kompromisslösa nolltolerans leder nu till landets ekonomi kör i diket och internationella investerare flyr landet. Myndigheternas tillslag mot det privata näringslivet (som raderat ut 2.000 miljarder dollar i marknadsvärde), samt Pekings stöd för Ryssland, skrämmer också iväg investerare.

Amerikanska handelskammaren i Kina uppgav nyligen att man ”förbereder sig för massutflytt av utländsk arbetskraft under sommaren”, medan allt färre människor från andra länder är villiga att flytta till Kina.

Även om apkopporna inte utvecklas till något större hot så är Pekings linje klar inför nästa gång en sjukdom står för tröskeln – nedstängning och isolering är arbetssättet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?