Europabörser: Uppåt över hela kontinenten

Det var rejält uppåt på de ledande Europabörserna på torsdagen i spåren av den amerikanska centralbankens räntebesked på onsdagskvällen.

Tillsammans med lugnande besked kring inflationstakten och tillväxten i den amerikanska ekonomin fick räntebeskedet effekt i Europa.

Europaindexet DJ Euro Stoxx 50 var klockan 10.25 upp med 1,0 procent, liksom det bredare indexet Bloomberg European 500 som också hade stigit 1,0 procent.

Branschmässigt agerade verkstadssektorn ett verkligt draglok tillsammans med stål- och fastighetssektorerna. Sämst utveckling, men ändå på plussidan, svarade papperssektorn för.

BASF och Glaxosmithkline, båda bolag med en avsevärd försäljning kopplad till den amerikanska marknaden, fick rejält med syre från nyheterna från Fed. Aktierna avancerade med 2,5 respektive 1,3 procent.

Shell överraskade marknaden med att presentera en stark rapport för det fjärde kvartalet. Resultatet uppgick till 5,28 miljarder dollar mot förväntade 4,37 miljarder dollar. Bolaget har kunnat dra nytta av ett högt oljepris.

Samtidigt uttrycker bolaget oro för situationen i Nigeria, som också har inneburit produktionsbortfall för bolaget. Aktien steg med 2,3 procent.

De goda siffrorna från Shell drog med BP och Total i en allmän uppgång för oljebolagen. BP steg med 0,7 procent och Total avancerade 1,4 procent.

Bland andra rapporterande bolag på torsdagsmorgonen fanns Deutsche Bank som redovisade ett nettoresultat på 1,8 miljarder euro för det fjärde kvartalet. Aktien steg med måttliga 0,2 procent.

France Telecom lämnade preliminära siffror för 2006 som visade på en preliminär omsättning under helåret på 51,7 miljarder euro, en ökning med 1,2 procent jämfört med 2005.

Bolaget meddelade samtidigt att vinsten spås hamna i intervallet 4,0-4,2 miljarder euro, jämfört med 5,71 miljarder euro under 2005. Försäljningen för det fjärde kvartalet låg ändå i linje med analytikernas förväntningar och aktien steg med 1,8 procent.


Noteringar omkring klockan 10.40
DJ Euro Stoxx 50 +1,0%
Bloomberg European 500 +1,0%
London FTSE 100 +1,1%
Frankfurt DAX +0,8%
Paris CAC 40 +1,1%
Köpenhamn OMXC 20 +1,0%
Helsingfors OMXH 25 +1,0%
Oslo OBX Stock +0,8%
Stockholm OMXS 30 +1,0%

Marsterminen för brentoljan noterades till 56:97 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en nedgång med 0:43 dollar jämfört med onsdagens stängningsnotering.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?