1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Den amerikanska valutan har stärkts mot bland annat euro och räntorna i både USA och Japan har stigit sedan onsdagen. I Nya Zeeland lämnades
styrräntan oförändrad och centralbanken signalerade att räntan kommer att ligga kvar på den nivå en längre tid än tidigare väntat.

Fokus för torsdagen är räntebeskeden från Bank of England och ECB. Den europeiska centralbanken väntas lämna styrräntan oförändrad på 4,00 procent enligt en helt enig analytikerkår. När det gäller den brittiska centralbanken är förväntningsbilden mer splittrad, men en majoritet av bedömarna spår en oförändrad ränta på 5,75 procent enligt en enkät från Bloomberg News som omfattar 62 analytiker. De övriga 28 väntar sig en räntesänkning med 25 punkter.

Frågan för den brittiska centralbanken är hur den ska hantera bland annat en svagare tillväxt, en inbromsning på husmarknaden och en stigande kreditoro.

På onsdagskvällen svensk tid aviserade Nya Zeeland att styrräntan lämnas oförändrad på 8,25 procent. Nivån på styrräntan är en av de högsta bland de industrialiserade länderna och beskedet att räntan kommer att ligga kvar där en längre tid än tidigare väntat fick den nya zeeländska dollarn att stärkas och räntorna i landet att stiga. Den tioåriga obligationsräntan handlades upp 12 punkter till 6,44 procent.

Uppgången för de amerikanska räntorna var betydligt måttligare och här påverkade bland annat börsuppgången som i sin tur fick visst stöd av onsdagens makrosiffror. De visade bland annat att enhetsarbetskostnaderna sjönk mer än väntat och att orderingången var högre med än väntat.

Den tioåriga obligationsräntan handlades upp 5 punkter till 3,97 procent, men den senaste månaden har tioåringen tryckts ned cirka 40 punkter på grund av osäkerheterna kring utvecklingen för den amerikanska ekonomin. Som högst har den i år handlats till 5,33 procent i mitten av juni och i inledning av 2007 låg den kring 4,70 procent.

Viss avvaktan råder för den amerikanska sysselsättningsrapporten som presenteras på fredag och som betecknas som en av de viktigaste pusselbitarna inför Feds räntemöte på tisdag. Då väntas styrräntan sänkas ytterligare, frågan är om det blir 25 punkter eller 50 punkter.

Även i Japan noterades uppgångar för räntorna och här påverkade också en bättre utveckling för aktier vilket minskade räntepapprens attraktionskraft.

"Räntorna är löjligt låga. Vem skulle får för sig att köpa då?", frågar sig Gutrjrie Williamson, portföljförvaltare på Principal Global Investors i Sydney, till Bloomberg news.

För svensk del rapporterar Dagens Industri att kreditoron påverkar regeringens planera att sälja Vin & Sprit då både industriella aktörer och riskkapitalister bedöms få svårt att få finansiering för ett förvärv. Regeringen har satt upp Vin & Sprit, SBAB och Vasakronan samt andelarna i Nordea, OMX och Teliasoenra en försäljningslista samt uppgivit att försäljning om cirka 50 miljarder per år ska genomföras. Hittills har bara en andel om 8 procent i Teliasonera sålts, vilken inbringade 18 miljarder kronor. Intäkterna ska användas för att betala av på statsskulden.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något av makrosignalerna från USA och noterades till 1:461 mot euron och 111:03 mot yenen. Bland annat var det uppgifterna om sysselsättningsökningen enligt ADP-siffrorna som stärkte bilden av att ekonomin inte är så svag som vissa bedömare befarat.

Den amerikanska valutan fick också stöd av förväntningar om att hårt åtsatta husägare kommer att få undsättning genom att räntenivåerna på vissa typer av högrisklån, subprime, fryses. President George W Bush och finansminister Henry Paulson väntas lägga fram en plan om detta på torsdagen, rapporterar Thomson Financial.

För kronans del noterades en försvagning med cirka 4 öre till 6:43 mot dollarn och cirka 2 öre till 9:40 mot euron.

Räntebeskedet från Bank of England lämnas klockan 13.00 och ECB-besked kommer klockan 13.45. ECB-chefen Jean- Claude Trichet håller presskonferens klockan 14.30.

Torsdag kl 7.20 (onsdag kl 16.15):

USD/SEK 6:4344 (6:3937) EUR/USD 1:4610 (1:4669)
EUR/SEK 9:4006 (9:3799) USD/JPY 111:00 (110:69)
Jp obl 2 0,75 (0,72) Jp obl 10 1,56 (1,50)
Ty obl 2 3,79 (3,78) Ty obl 10 4,03 (4,03)
US obl 2 2,97 (2,94) US obl 10 3,97 (3,92)Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?