1515

New York: Stark dag på USA-börserna

De amerikanska börserna stängde på positiva nivåer på onsdagen med stöd från stark makrodata och uppgångar i teknikbolagen. Även oljerelaterade aktier agerade draglok trots att råoljan fallit tillbaka i onsdagens volatila oljehandel.

Dow Jones Industrial Average stängde upp med 1,5 procent på 13.445. S&P 500 ökade 1,5 procent till 1.485, medan Nasdaq Composite steg 1,8 procent till 2.666.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 1,4 miljarder aktier, medan drygt 2,3 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq.

På onsdagen publicerades siffror över produktiviteten i USA under det tredje kvartalet och antalet sysselsatta i den privata sektorn som båda var bättre än väntat. Antalet sysselsatta inom USA:s privata sektor ökade med 189.000 personer i november, att jämföra med en förväntad ökning om 50.000 personer. Siffran ökar sannolikheten för att ekonomer kommer att höja sina estimat inför fredagens jobbrapport.

"Ekonomin är i förhållandevis god form. Vi är relativt optimistiska om vad marknaden kommer att visa oss", sade Malcolm Polley, chefsförvaltare på Stewart Capital Advisors till Bloomberg News.

Oracle avancerade 5,9 procent till 21:22 dollar sedan Lehman Brothers upprepat rekommendationen övervikt för aktien med en riktkurs på 25 dollar.

"Trots en mulen makromiljö, tror vi att Oracles efterfrågan förblir stark med en produkt, geografisk och vertikal marknadsdiversifiering som sannolikt kommer att kompensera för de små svagheterna", skriver Israel Hernandez, analytiker på Lehman Brothers i en analys, rapporterar Bloomberg News.

Intels aktie ökade 3,5 procent med stöd av den senaste tidens prisuppgångar för datachips och sedan analytiker på Thomas Wiesel Partners höjt rekommendationen för aktien.

DRAMexchange Index, som mäter genomsnittspriset för chip, har stigit 1,3 procent de senaste fem dagarna, den längsta uppgången sedan i augusti.

Lastbilstillverkaren Paccar klättrade 7,8 procent sedan bolaget på tisdagen beslutat om en extrautdelning på 1 dollar per aktie och sedan Merrill Lynch höjt rekommendationen för aktien till köp från tidigare neutral.

Enligt Merrill Lynch kommer Paccar att dra fördel av att logistikföretag kommer att byta ut äldre lastbilar.

"(Det är) något som vi tror underskattas av investerarna", skriver Merrill Lynch-analytikern Andrew Obin på onsdagen, rapporterar Bloomberg News.

Obligationsförsäkringsföretaget MBIA:s aktie rasade 16,0 procent sedan Moodys meddelat att bolaget kan komma att drabbas av kapitalbrist. Det skulle äventyra bolagets nuvarande kreditbetyg AAA och utsätta rankingen för de stats-, kommun- och företagsobligationer som bolaget försäkrar, skriver Bloomberg News.

MBIA:s konkurrent Ambac föll 8,9 procent.

JDS Uniphase aktie steg 6,2 procent. Roth Capital Partners har höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare behåll.

Genentech handelstoppades vid 20:30 svensk tid efter att aktien rasat 9 procent i spåren av att en FDA- kommitté röstat 5 mot 4 att inte rekommendera ett godkännande av bolagets Avastin för behandling av bröstcancer.

Bristol-Myers Squibbs aktie noterade en uppgång på 0,7 procent. Bolaget presenterade på onsdagen ett nytt kostnadsbesparingsprogram har för avsikt att minska antalet anställda med 10 procent mellan 2007 och 2010.

Den tioåriga amerikanska räntan steg 4 punkter till 3,94 procent.

Ericssons aktie stängde 7 öre högre än i Stockholm.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?