1515

New York: Bolånekris i fokus

Terminerna indikerar en öppning med mindre rörelser när handeln i New York inleds på torsdagen.

Visst stöd finns från uppgifter om att en räddningsplan för subprimelåntagarna ska presenteras under dagen medan en analys från Merrill Lynch av Goldman Sachs och Morgan Stanley tyngde.

USA:s president George Bush väntas under torsdagen presentera en plan som ska hjälpa de skuldtyngda bostadsägarna i USA som har svårt att klara sina betalningar. Det skriver Wall Street Journal i sin nätupplaga på torsdagen. Planen ska innehålla flera delar, bland annat ett förslag om att frysa räntorna för vissa subprimelån i upp till fem år och göra det enklare att lägga om och refinansiera existerande lån.

"Subprime är en mycket stor oro för marknaden och ju fler som kan behålla sina bostäder desto bättre", sa Felix Wintle, chefshandlare på Neptune Asset Management, till Bloomberg News.

Bolåneinstituten Washington Mutual och Countrywide steg 0,6 respektive 3,6 procent i förhandeln på uppgifterna.

Credit Suisse skriver i en analys att 30 procent av låntagarna med subprimejusterad ränta ligger efter med sina betalningar. Det skulle enligt investmentbanken innebära att 775.000 hushåll med 143 miljarder dollar i skulder kommer att tvingas tvångsförsälja sina hus de kommande två åren.

Bland andra aktier som var aktiva i förhandeln fanns Goldman Sachs och Morgan Stanley, som backade efter att Merrill Lynch sänkt sina resultatprognoser för de båda investmentbankerna och dragit ner rekommendationen till neutral.

Lyxhemstillverkaren Toll Brothers föll med 1,5 procent efter att bolaget redovisat sin rapport för räkenskapsårets fjärde kvartal. Bolaget gjorde en förlust per aktie på 0:52 dollar, inklusive nedskrivningar. Resultatet för motsvarande period förra året var en vinst på 1:07 dollar per aktie.


Noteringar kring klockan 15.00
Terminen för Dow Jones -0,030%
Terminen för S&P 500 -0,235%
Terminen för Nasdaq +0,048%

2-åriga USA-räntan oför till 2,929%
10-åriga USA-räntan +0,007 till 3,962%

Olja, US WTI -1,01 USD till 86,48 dollar per fat
Olja, Brent -1,26 USD till 87,23 dollar per fat


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?