1515

Stockholmsbörsen: Nedgång väntas i inledningen

Stockholmsbörsen väntas öppna med något mindre rörelser när handeln inleds på tisdagen. Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en
lätt nedgång där svaga börser i USA och Asien tynger.

Börserna i New York stängde nedåt efter en avvaktande handelsdag på måndagskvällen. Oro över konjunkturen och för hur bolagsresultaten ska utvecklas angavs som en anledning till det lite negativare sentimentet. Dow Jones Industrial slutade med en nedgång på 0,4 procent, S&P 500 noterades 0,6 procent lägre och Nasdaq Composite backade 0,9 procent.

Merrill Lynch väntar sig ett fall på 7,3 procent på de operativa resultaten för de bolag som ingår i S&P500 under 2008. Detta kan jämföras med konsensus som ligger på en tillväxt om 14 procent för vinst per aktie, "alldeles för optimistiskt" enligt Merrill Lynch.

"Så var förberedd på en massiv våg av nedrevideringar under 2008, vilket innebär att investerare bör vara defensiva med en högkvalitetsportfölj som har fokus på stabila resultat och säkra utdelningar", skrev Merrill Lynch i analysen enligt Financial Times.

De asiatiska marknaderna hade en blandad utveckling på tisdagen. De japanska börserna sjönk efter nedgångar för exportbolag som Sony och Toyota, som följde utvecklingen på Wall Street. Nikkei 225 slutade 1,0 procent lägre. De kinesiska börserna steg däremot med finanssektorn i spetsen.

"Man börjar bli ganska nervös över utvecklingen relaterad till subprimemarknaden i USA och den pågående debatten om hjälp till subprimelåntagarna", sade Andrew Clarke, handlare på Société Général Securities i Hong Kong, till Wall Street Journal.

För svensk del har det varit fortsatt lugnt på nyhetsfronten. Av det som har kommit finns att Tele2 har fått en sänkt rekommendation från investmentbanken ING, till behåll från tidigare öka.

Atlas Copco har fått en höjd rekommendation av HSBC till övervikt, från neutral. Motiveringen till höjningen är att aktien har varit bland de hårdast drabbade i nedgången bland de europeiska verkstadsaktierna. Atlas Copco handlas nu till den största p/e-rabatten, jämfört med konkurrenterna, på tio år.

Gruvsektorn kan komma att påverkas av fallande metallpriser vilket bland annat drog ned Rio Tinto, som är världens tredje största gruvbolag, med 2,7 procent i den australiensiska handeln. Kopparn backade för andra dagen i rad i Asien och zinken föll med 4,0 procent, vilket är gränsen för hur mycket en metall kan falla på Shanghai Futures Exchange.

Dagens agenda är mycket tunn och ingen börspåverkande statistik väntas. Hexagon och Nokia kan dock komma att dra till sig intresse då båda bolagen har kapitalmarknadsdag under tisdagen.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?