1515

Stockholmsbörsen: Ericsson bakom nedgången

Stockholmsbörsen föll tillbaka på tisdagen, ledd nedåt av Ericsson som enskild aktie där avsaknad av positiva nyheter kring systemmarknaden vid Nokias kapitalmarknadsdag angavs som en förklaring. Den finansiella sektorn tyngde annars sammantaget börsen mest.

OMXS30 stängde ned 1,9 procent till noteringen 1.081,2. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick sammantaget till 22,1 miljarder kronor.

"Det är fortfarande mer av detsamma. Det som drar ned är det som är byggexponerat, cykliskt eller löst förknippat med USA. Sen har du Nokia som guidar i linje med förväntningarna, vilket inte räckte. Det man inte orkar sälja är det som är någorlunda defensivt. Att Lundin Petroleum och Vostok Gas håller emot är förvånande med tanke på att oljan är ned", säger en mäklarchef i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson sjönk 4,5 procent, till 15:30 kronor per aktie, efter att Nokia Siemens Networks uppskattat värdet på den totala systemmarknaden, och relaterade tjänster, till 120 miljarder euro nästa år i samband Nokias kapitalmarknadsdag.

"Ericsson går mycket på Nokias kommentarer om systemmarknaden 2008, vilka var en nyans svagare än vad Ericsson sagt själva. Vem som är bäst på att bedöma den marknaden återstår att se, jag röstar på Ericsson", säger samma mäklarchef.

Nokia, som bland annat höjde målet för koncernens marginal från 15 till 16-17 procent för kommande två år, sjönk 4,3 procent, men har ändå stigit 77 procent sedan årsskiftet.

Hexagon höll i sin tur kapitalmarknadsdag i Stockholm där bland annat nya finansiella mål presenterades. Vid utgången av 2010 är ambitionen nu att nå en försäljning på 20 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 20 procent.

"Det såg ganska neutralt ut sammantaget. Det skapade lite förvirring initialt att bolaget blandade in förvärv i målen", säger en mäklarchef. Aktien stängde upp 0,4 procent.

NCC passade i sin tur på att justera sina mål för avkastning på eget kapital samt kassaflöde på tisdagen.

"NCC har haft en lönsamhet som varit högre under två år. De har legat mellan 25-30 procent, vilket även motsvarar mina prognoser framöver. Det är ändå en positiv signal att de höjer målet till något mer realistiskt", säger en analytiker.

NCC-aktien backade 2,2 procent till 132 kronor.

Svaga basmetallpriser och en rapport utan positiva överraskningar från det tyska stålbolaget Thyssenkrupp fick SSAB och gruvbolagen att tappa mark.

SSAB backade 2,3 procent medan Lundin Mining och Boliden noterades för nedgångar om 4,1 respektive 4,2 procent.

OMX föll tillbaka under Borse Dubais budnivå om 265 kronor per aktie i trepartsaffären med Nasdaq efter att Qatar Holding dragit tillbaka sin ägarprövning hos FI.

Aktien stängde ned 2,3 procent på 259:50 kronor.

Telia Sonera steg 0,8 procent till 61 kronor per aktie, efter en höjd rekommendation från Société Générale. Samtidigt som aktien höjdes till köp från behåll justerades riktkursen upp från 60 till 69 kronor per aktie.

Energisektorn var annars ensam om att hålla sig på plus på tisdagens Stockholmsbörs, understödd av uppgångarna i Lundin Petroleum och Vostok Gas. De två aktierna steg 1,4 respektive 2,4 procent.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?