1515

Stockholmsbörsen: Nervositeten släpper något

Det var fortsatt nervös handel på Stockholmsbörsen under måndagsförmiddagen. Men vid lunchtid hade det stabiliserat sig något med en mindre uppgång.

"Marknaden har fått lite förtröstan av att det har varit ganska tydliga signaler från flera Fedledamöter om att man är beredd att sänka räntan för att rädda konjunkturen. Men det är ganska karakteristiskt för att börsen är nervös när det stiger på det här eftersom det inte borde finnas något större överraskningsvärde i uttalandena. När det är överhängande risker för tillväxten på grund av en fortsatt kollapsande husmarknad vore det konstigt om inte Fed är beredd att agera om de tycker att behovet finns", säger Johan Trocmé, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Framöver tror Nordea att det kommer att vara en liknande utveckling som den som har varit den senaste tiden.

"Vi tror att vi kommer att få se mer av det här mönstret de närmsta månaderna med en fortsatt försvagad husmarknad i USA och frågetecken kring den amerikanska konjunkturen. Alla kommer sedan att nervöst gå och vänta på signaler ifall den globala konjunkturen kommer att märka av någonting", säger Johan Trocmé.

Klockan 13.15 hade OMXS30 stigit med 0,4 procent till noteringen 1.110,6. Omsättningen uppgick till 8,3 miljarder kronor.

Ericsson B var den aktie som bidrog mest till indexuppgången genom att stiga 2,7 procent till 16:02 kronor. Aktien har nu stigit 10,3 procent sedan bottennoteringen på 14:53 kronor den 21 november vilket var dagen efter bolagets investerarmöte i New York då bolaget guidade ner försäljning ytterligare.

Bankerna inledde handelsdagen svagt men återhämtade sig sedan och var också tunga bidragare till uppgången för indexet. SEB A steg 1,4 procent till 181 kronor och Swedbank var 1,2 procent högre till 208:50 kronor.

Bland andra aktier som utvecklades väl fanns Q-med som lyfte 3,0 procent till 85:75 kronor. Stöd kom från en artikel i senaste numret av Börsveckan. Bolaget värderas till 6,5 miljarder kronor exklusive nettokassan vilket indikerar att specialistsjukvården åsätts ett negativt värde. Q-med lär aldrig bli billig men aktien är mindre dyr än på länge och det ger köpläge skriver tidningen.

Avanza avancerade 2,5 procent till 136 kronor. Även den aktien fick stöd av en positiv tidningsartikel. Två års stiltje på kursutvecklingen gör att vinsterna mer än väl hunnit i kapp värderingen och om börsen stiger framöver är det ett klockrent köp. Det skriver Dagens Industri i måndagens upplaga.

Det som marknaden nu främst inväntar är ISM inköpschefsindex för november i USA som publiceras klockan 16.00. Det väntas visa en nedgång till 50,7, från 50,9 i oktober, enligt Bloomberg News enkät.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?