1515

Stockholmsbörsen: Ericsson höll emot nedgång

Stockholmsbörsen backade på måndagen, med verkstadsbolagen som främsta sänke. Ericsson agerade motvikt på uppsidan och hämtade tillbaka något av den senaste tidens kursfall.

Vid stängning sjönk OMXS30 0,5 procent till noteringen 1.101,5. Omsättningen uppgick till 17,8 miljarder kronor.

"Det har varit lite svängigt idag igen, med lite sektorrotation från cykliska till mindre konjunkturkänsliga aktier", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt

Sandvik, Hennes & Mauritz, Teliasonera och Alfa Laval tyngde index mest bland de större bolagen, medan Ericsson, SEB och Swedish Match vägde emot på uppsidan.

Ericsson steg 2,7 procent till 16:02 kronor och var den aktie som bidrog mest till index. Aktien har nu stigit 10,3 procent sedan bottennoteringen på 14:53 kronor den 21 november, vilket var dagen efter bolagets investerarmöte i New York då bolaget guidade ned försäljningen ytterligare.

På måndagen fick Ericsson en order fick från T-Mobil, en av bolagets tio största kunder.

"Affären innebär ett stort åtagande från kund och den är strategiskt viktig, men den är inte lika stor som exempelvis kontraktet med 3 UK som var större än 15 miljarder kronor", säger Joséphine Edwall Björklund, kommunikationsansvarig för Ericssons affärsområde Professionella tjänster, till Direkt.

Enligt analytiker är den primära orsaken till att Ericsson steg på måndagen dock inte ordern från T-Mobile utan den starka utvecklingen beror snarare på att förtroendet för aktien börjar komma tillbaka.

"Marknaden bedömer att botten är nådd i aktien och momentum föder moumentum", säger Anders Elgemyr, analytiker på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt .

Bland bankerna var SEB den enda bankaktien som stegm aktien var upp 1,4 procent till 181 kronor. Handelsbanken backade 1 procent till 201 kronor, Nordea tappade 0,9 procent till 85 kronor och Swedbank förlorade 0,2 procent till 205:50 kronor.

"Sektorn påverkas av förväntningar om att bolåneinstituten ska frysa villkoren, att man inte ska försämra villkoren för subprimelånetagarna i USA. Bolåneinstituten började förhandla om det förra veckan och de väntas meddela om det den här veckan", säger den aktiestrateg som Direkt har talat med.

Norske Skog stängde 3,4 procent ned i Oslo efter att inledningsvis ha handlats upp sedan bolaget meddelat att det avser att öka tempot i sin kapacitetsneddragning och att det gör lägre nedskrivningar än väntat. Stora Enso tappade 2,9 procent och Holmen förlorade 0,6 procent, medan Billerud steg 0,3 procent.

Alfa Laval tappade 4,5 procent till 393:50 kronor. Bolaget har inte tagit hem någon stororder under de senaste två månaderna, vilket inte har hänt sedan årsskiftet 2005/2006. Analytiker säger dock att man ska vara försiktig med att dra för stora växlar på ett sådant faktum.

Q-med klättrade 0,6 procent till 83:75 kronor. Tidningen Börsveckan skrev att aktien aldrig blir billig men att den är mindre dyr än på länge vilket ger köpläge.

Balder, som också nämndes i Börsveckan, steg 7,2 procent till 89 kronor.


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?