1515

Börsen avslutade på plus

Årets sista handelsdag på Stockholmsbörsen inleddes med fortsatt nedgång i spåren av de kraftiga fallen i Asien och USA. Men när dagen var slut stod man ändå rejält på plus.

Mordet på Benazir Bhutto på torsdagseftermiddagen kastade skuggor över de stora asiatiska och amerikanska börserna. Nedgångarna drog med sig också alla stora europeiska börser när fredagshandeln drog i gång.

Under dagen återhämtade Stockholmsbörsen sig och kunde avsluta sista handelsdagen i dur.

Vid stängning hade OMXS-index stigit med 0,7 procent till 351,8. Omsättningen denna sista handelsdag börsåret 2007 stannade på 16,2 miljarder kronor.

Den som till äventyrs haft samma "framgång" med sitt aktiesparande under 2007 som den samlade utvecklingen på Stockholmsbörsen, kan konstatera att förmögenheten krympt med 6 procent under högkonjunkturåret 2007.

I Sverige presenterade SCB och Handelns utredningsinstitut (HUI) nya siffror för detaljhandelsförsäljning under november. Försäljningen steg med 6,6 procent jämfört med samma period förra året. Dagligvaruhandeln steg med 7,5 procent, medan sällanköpshandeln ökade med 5,8 procent.

SCB redovisade också siffrorna för den svenska varuexporten under november. Exporten uppgick till 105,8 miljarder kronor, varuimporten till 95,1 miljarder. Sammantaget ger det handelsnetto på 10,7 miljarder kronor. November 2006 var handelsöverskottet 12,3 miljarder kronor.

Boss media presenterade nya prognoser för 2008 och konstaterar att de dystra förväntningarna på 2007 kommit på skam. I den nya prognosen räknar bolaget med en nettoomsättning för hela 2007 i nivå med 2006 och att i synnerhet gamla kunder har ökat sin aktivitet och investeringsvilja.

De positiva tongångarna höjde aktiekursen med 4,4 procent till 14,10 kronor.

Förväntningarna på stigande råvarupriser nästa år ryckte upp gruvaktier. Lundin mining steg med 0,8 procent till 61,25 kronor, Boliden upp 1,9 procent till 81,25 kronor. Också SSAB steg med 2,6 procent till 159 kronor.

Fortsatt utför gick det för Ericsson som backade ytterligare 0,4 procent till 15,20 kronor. Sammanlagt har börsens gamla flaggskepp tappat 45 procent av sitt börsvärde under 2007.

Frankfurtbörsens DAX-index steg med 0,4 procent till 8 067,3 medan Parisbörsens CAC-index förblev oförändrat, 5 627,25. Londonbörsens FTSE-index föll däremot med knappt 0,3 procent till 6 476,9.

På nyårsafton är samtliga europeiska börser stängda. Sånär som på Londonbörsen som håller öppet till lunch.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?