1515

Stockholmsbörsen: Bred uppgång i inledningen

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på fredagen i linje med de ledande europeiska börserna. Stöd kom främst från en positiv utveckling i såväl USA under torsdagskvällen och i Asien nu under morgonen.

Klockan 10.15 hade OMXS30 stigit med 1,2 procent till noteringen 1.072,7. Omsättningen uppgick till låga 2,7 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade indexet backat 7 dagar i rad och var under den perioden ned 6,3 procent.

Ericsson B var den aktie som lyfte indexet mest med en uppgång på 2,2 procent till 15:12 kronor. Under gårdagen skrev den amerikanska affärstidningen Forbes att aktien är en av världens mest köpvärda, och tidningens analytiker John H Christy klassar Ericsson som sitt absolut bästa aktieval inför 2008.

Den indextunga banksektorn hade också en positiv utveckling. Nordea avancerade 1,1 procent till 106:10 kronor och SEB A var 1,2 procent högre till 167:50 kronor.

Finanssektorn steg överlag i den europeiska handeln. Merrill Lynch lyfte 3,3 procent i Frankfurt efter att Wall Street Journal i en artikel skrivit att investmentbanken kan komma att få en kapitalinjektion på 5 miljarder dollar från Singapores Temasek, en statligt kontrollerad investeringsfond.

Om uppgifterna skulle stämma är inte Merrill Lynch ensamma. Morgan Stanley, Citigroup och UBS har de senaste veckorna tagit in nytt kapital från statskontrollerade investeringsfonder och investmentbolag i Asien och Mellanöstern för att kunna hantera kreditkrisen. Samtliga gånger har aktiemarknaden reagerat positivt på uppgifterna.

Sigma var en av förmiddagens förlorare efter att ha fallit med 7,1 procent till 6:50 kronor. Aktien pressades av att bolaget justerat ned prognosen för 2007 under morgonen. Anledningen till justeringen är att intäkterna från de satsningar och investeringar som genomförts har försenats.

Gruvsektorn utvecklades väl i hela Europa efter stigande metallpriser. För svensk del var Boliden 1,9 procent upp till 80:75 kronor och Lundin Mining klättrade 2,1 procent till 60:75 kronor.

Bland de aktier som gick något svagare än marknaden i övrigt fanns de stått emot bra i den nedgång som varit. Swedish Match som så sent som i förra veckan var uppe på ny högsta notering backade med 1,0 procent till 152 kronor. Teliasonera som stigit med 14 procent på sex månader samtidigt som OMXS30 backat med 16 procent ökade med måttliga 0,4 procent till 58:75 kronor.

Diamyd Medical fick se sin aktie lyfta med hela 5,6 procent till 61:50 kronor sedan bolaget meddelat att det har lämnat in en ansökan om en fas III-studie med diabetesvaccinet Diamyd.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?