1515

Glad start på USA-börserna

De amerikanska börserna öppnade uppåt på fredagen med stöd från uppgifter om att Merrill Lynch kommer att få en kapitalinjektion och sedan Research In Motion presenterat starka kvartalssiffror. Ytterligare stöd kom efter positiv statistik över den amerikanska privatkonsumtionen i oktober.

Vid klockan 16.40 var Dow Jones Industrial Average upp 1,3 procent till 13.412, medan S&P 500 ökade 1,3 procent till 1.479. Nasdaq Composite noterades 1,3 procent högre på 2.676.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 940 miljoner aktie, medan drygt 930 miljoner aktier bytte ägare på Nasdaq.

På fredagen presenterade det amerikanska handelsdepartementet siffror över privatkonsumtionen i USA, som steg 1,1 procent i oktober jämfört med föregående månad. Här väntades en ökning på 0,7 procent enligt Bloomberg News.

Wal-Mart steg 1,1 procent, medan Home Depot ökade 1,6 procent.

Merrill Lynch steg 2,1 procent sedan Wall Street Journal på fredagen skrivit att investmentbanken kan få en kapitalinjektion på 5 miljarder dollar från Temasek, en statligt kontrollerad investeringsfond i Singapore.

Statsägda fonder "drar nytta av krisen genom att köpa några banker billigt. Om de köper tillräckligt billigt eller inte är svårt att säga", sade Nicholas Yeo, förvaltare på Aberdeen Asset Management till Bloomberg News.

Merrill Lynch skulle i så fall ansluta sig till bankerna Citigroup, Morgan Stanley och UBS som också fått kapitalinjektioner.

Research In Motions aktie rusade 9,6 procent till 117:25 dollar sedan bolaget på torsdagen efter stängning presenterat en stark kvartalsrapport.

Bear Stearns har höjt rekommendationen för aktien till "outperform" från tidigare "peer perform". Därutöver har UBS och Merrill Lynch ökat riktkursen för aktien med 3,3 respektive 7 procent till 155 och 150 dollar.

Läkemedelsbolaget Schering-Ploughs aktie steg 3,2 procent. Lehman Brothers har höjt rekommendationen för aktien till övervikt från tidigare jämvikt efter att aktiekursen fallit med 9,7 procent sedan den 11 december.

"Eftersom att bolagets tillväxt i organiska intäkter och vinster väntas befinna sig högt upp bland amerikanska läkemedelsbolagen under 2008, ser vi den senaste tidens nedgång som en klar köpmöjlighet", skriver Lehman Brothers i analysen.

Boeing adderade 1,7 procent. NASA har gett Boeing i uppgift att bygga två kommunikationssatelliter i en order med ett möjligt värde om 1,2 miljarder dollar. Det skriver Bloomberg News.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg 4 punkter till 4,1 procent.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?