1515

New York: Svagt utför i USA

USA-börserna stängde blandat på onsdagen efter en handelssession som återigen blev svajig. Bäst gick teknik, medan läkemedel och detaljhandel tyngde.

Dow Jones Industrial Average-index slutade 0,2 procent lägre på 13.207, S&P 500-index sjönk med 0,1 procent till 1.453 och Nasdaq Composite steg med 0,2 procent till 2.601.

Omsättningen hamnade på drygt 1,3 miljarder aktier på New York-börsen och till 1,9 miljarder på Nasdaq Composite.

Finanssektorn stod återigen i investerarnas fokus på onsdagen.

Här utmärkte sig Morgan Stanley, som slutade 4,2 procent högre efter nyheten ett kapitaltillskott på 5 miljarder dollar från China Investment, som ny ägare i företaget med 10 procent av aktierna.

Det vägde upp att finanshuset för första gången någonsin redovisade en förlust i ett kvartal. Det fjärde kvartalets förlust i år blev hela 3:61 dollar, där nedskrivningar på drygt 9 miljarder dollar tyngde. Förlusten var vida högre än marknadens prognos på 0:39 dollar.

Andra finanshus slutade blandat, men Goldman Sachs steg 1,3 procent efter fallet på tisdagen.

Nyheten om att Standard & Poors sänker kreditbetyget för finansförsäkringsjätten AMBAC, sänkte såväl aktien som börsindexen tillfälligt. Aktien slutade 1,8 procent högre.

Branschkollegan MBIA drabbades också av ett sänkt kreditbetyg, aktien slutade 3,4 procent lägre.

Läkemedel och hälsovård blev sämsta bransch, i täten för nedgången i S&P läkemedelsindex gick Johnson & Johnson. Även tungviktaren Merck och Abbott Labs hörde till förlorarna.

Även detaljhandelsjättarna pressade efter uppgifter om att kallt vinterväder och dyrare bensin dämpat de amerikanska konsumenternas köplust i julhandeln.

"Nyhetsflödet från detaljhandelsbolagen har inte varit positivt", kommenterade en förvaltare för Bloomberg News.

Target tappade 2,7 procent.

Tekniksektorn hade däremot en bättre dag.

På Nasdaq drog framförallt Research in Motion, Amazon, Intel, Google och Garmin.

RIM slutade 1 procent högre inför delårsrapporten på torsdagen.

Oracle slutade 2,3 procent i den ordinarie handeln men steg i efterhandeln efter att bolaget redovisat ett oväntat starkt delårsresultat för det andra kvartalet.

Palm slutade nära 7 procent lägre efter att bolaget prognos för det tredje kvartalet underskridit förväntningarna.

Vid stäningen på Wall Street sjönk de amerikanska obligationsräntorna, tioåringen var ner med 9 punkter till 4,03 procent.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?