1515

USA-börser: Energiaktier gav lyft

USA-börserna steg på tisdagen och återhämtade en aning av de senaste handelsdagarnas fall. Men handelssessionen blev återigen svajig.

Index slutade 0,5 procent högre, S&P 500- index steg med 0,6 procent. Nasdaq Composite-index steg med 0,8 procent.

Omsättningen nådde 1,5 miljarder aktier på New York-börsen och till dryga 2 miljarder på Nasdaq Composite.

Uppgången på tisdagen är den första på tre handelsdagar, då marknaderna pressats av oro om den amerikanska tillväxten och inflationen.

Tisdagens uppgång grundades i huvudsak av energibolagen, som länge drevs av ett högre råoljepris. Oljepriset vände dock ned i den amerikanska handeln. Men de stora oljejättarna slutade ändå väsentligt högre, däribland Exxon upp 1,7 procent.

Finanssektorn stod också i fokus efter Goldman Sachs delår och nyheten om ett kraftigt likviditetstillskott i kapitalmarknaderna från ECB.

Centralbanken tillförde 500 miljarder dollar i finanssystemen på tisdagen. Även Bank of England meddelade att man avser tillföra likviditet i marknaden.

Goldman Sachs vinst för det fjärde kvartalet landade på 7,01 dollar per aktie, jämfört med väntade 6,61 dollar per aktie.

Men i samband med en telefonkonferens flaggade bolaget för att utsikterna på kort sikt är osäkra. Aktien slutade 3,4 procent lägre.

Andra stora förlorare inom sektorn JP Morgan och Citigroup, aktierna sjönk 1,4 procent respektive 1,3 procent.

Pfizer lyfte läkemedelssektorn. Aktien slutade 1,7 procent högre efter nyheten om köpet av Covx, ett bolag som utvecklar läkemedel för cancerbehandling och diabetes.

Adobe steg med nära 3 procent efter att bolagets vd uttalat sig positivt om utsikterna för Flash Media Player. Efterfrågan på mjukvaran drivs av ökad internetanvändning i mobiltelefoner.

Aktien fick även stöd av en höjd rekommendation från Deutsche Bank, som numera råder investerarna att köpa aktien.

På räntemarknaden sjönk obligationsräntorna överlag, efter statistik om bostadsbyggandet i USA. Bostadsbyggandet sjönk med 3,7 procent jämfört med oktober. Det var något bättre än nedgången på 4,3 procent marknaden hade räknat med.

Den tioåriga statsobligationen sjönk med nära 3 punkter lägre på 4,12 procent.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?