1515

Uppåt på Stockholmsbörsen

Det var en relativt lugn utveckling på Stockholmsbörsen i den inledande handeln på onsdagen sedan det saknats någon tydlig vägledning från börserna i USA och Asien eller kommit några andra stora nyheter.

Det var mindre rörelser även på de ledande europeiska börserna. I New York stängde visserligen indexen upp på tisdagskvällen men negativa uttalanden om framtiden från Goldman Sachs finanschef i samband med investmentbankens rapport höll ändå tillbaka sentimentet.

I Asien var det en blandad utveckling där de japanska börserna backade medan de övriga ledande marknaderna i regionen hade en något positivare utveckling.

Klockan 10.15 hade OMXS30 stigit med 0,3 procent till noteringen 1.067,3. Omsättningen uppgick till 7,4 miljarder kronor.

SCA B steg med 2,9 procent till 113,75 kronor efter att bolaget under morgonen kommunicerat en rad information. Att de skulle redovisa synergier från förvärvet av mjukpappersverksamheter från Procter & Gamble och att det skrivit upp värdet av sina skogstillgångar var väntat. Men förutom det meddelade bolaget att det vidtar effektiviseringsåtgärder samt nedskrivningar av vissa anläggningstillgångar.

Även SAS gick bättre än marknaden i övrigt genom att stiga 2,4 procent till 87 kronor och aktien fick stöd av att Citigroup höjt rekommendationen till köp, från tidigare behåll. Riktkursen sänktes dock till 120 kronor från tidigare 180 kronor.

Lundin Mining avancerade 0,4 procent till 57 kronor efter att bolagets styrelse beslutat om ett program för återköp av aktier. Bolagets vd Karl-Axel Waplan säger till Nyhetsbyrån Direkt att tillväxtambitionerna står fast även efter att bolaget börjar återköpa egna aktier.

På nedsidan fanns bankerna. Nordea backade med 0,4 procent till 105,30 kronor och SEB A var 0,6 procent lägre till 167 kronor.

Goldman Sachs föll med 3,4 procent på tisdagskvällen i New York och drog med sig finanssektorn ner trots att investmentbankens resultat kommit in högre än analytikernas genomsnittliga estimat. Resultatet lyftes dock av engångseffekter efter att Goldman Sachs spekulerat i att obligationer kopplade till den amerikanska bolånemarknaden skulle falla i värde. Investmentbanken var även mycket försiktig i sina framtidsutsikter och sade bland annat att "störningarna på flera av världens kapitalmarker har fortsatt".

"De hedgade upp sig fantastiskt mot nedgången på bolånemarknaden, men kan de fortsätta göra det?", sade Kim Caughey, analytiker på Fort Pitt Capital, till Wall Street Journal.

I övrigt sänktes LBI International med 4,0 procent till 31,50 kronor efter att bolaget skrivit ned sin prognos för 2007. Den mest betydande faktorn för LBI:s prognossänkning är en mindre gynnsam utveckling för den nederländska delen av verksamheten i det fjärde kvartalet.

A-Com rasade med 19,6 procent till 16 kronor. Bolaget redovisade efter stängning på tisdagen sin rapport för det första halvåret i det brutna räkenskapsåret 2007/2008.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?