1515

Stockholmsbörsen: Ericssons nedtur fortsätter

Stockholmsbörsen noterade relativt stora svängningar på tisdagen, men handelsaktiviteten var låg. Ericsson fortsatte sin färd nedåt och finanssektorn var det enda branschindex som stängde upp.

"Vi går mot jul och att de flesta fondförvaltare har stängt sina böcker, det ger lite handel. Indexrörelserna blir lätt stora när omsättningen är låg", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde backade OMXS30-index 0,3 procent till noteringen 1.064,6. Omsättningen uppgick till 18,9 miljarder kronor. Skepsisen kring Ericsson höll i sig, och aktien pressade börsen mest, ned 2 procent 14,88 kronor.

Finanssektorn lyfte i hela Europa, men stängde blandat, efter att den europeiska centralbanken tillfört en stor mängd nytt kapital till det finansiella systemet. Även Bank of England gav systemet en kapitalinjektion.

Vinnare var Swedbank som steg 1,9 procent till 185 kronor medan Nordea tappade 0,1 procent till 105,70 kronor, SEB förlorade 0,3 procent till 168 kronor och Handelsbanken var ned 0,3 procent till 201,50 kronor.

Skanska klättrade 2,5 procent till 123 kronor. Bolagets senaste försäljning av ett OPS-projekt bekräftar stora dolda värden i bolagets infrastruktportfölj. Därtill kan försäljningen av ägarandelen i vattenkraftverket Ponte de Pedra i Brasilien ha skett till ett pris som är dubbelt så högt som aktuell marknadsvärdering, enligt analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med.

SKF meddelade att det stänger bolagets fabrik i Glasgow i USA och att det minskar antalet anställda i en fabrik i Frankrike för att minska bolagets kostnadsmassa. Åtgärderna innebär en kostnad på cirka 360 miljoner kronor, varav cirka 300 miljoner kommer att tas under det fjärde kvartalet i år. Aktien tappade 0,2 procent till 109 kronor.

ABB steg 1,4 procent till 178,50 kronor med stöd av att bolaget fått en order i Kina värd 440 miljoner dollar, för leverans av teknik till en 2.000 kilometer lång kraftöverföringskabel.

Tanganyika Oil förlorade 4,7 procent till 76,50 kronor, men analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med har svårt att se någon klar anledning till nedgången.

"I grund och botten tror jag fortfarande att det är den sänkta produktionsprognosen från slutet av oktober som ligger bakom att aktien går så mycket sämre än marknaden och andra oljeaktier. Men fallet är överdrivet stort", säger en analytiker.

Electrolux vände upp 1 procent till 104,75 kronor, efter en negativ start på dagen. Statistik från branschorganisationen AHAM visade på måndagskvällen att vitvaruleveranserna för sektorn som helhet sjunkit med drygt 5 procent i USA under november.

"Det var något svagare jämfört med vad Whirlpool uttryckte i sin rapport för det tredje kvartalet. Samtidigt ska man inte övertolka enskilda månadssiffror", säger en analytiker.

Gunnebo sjönk 2,2 procent till 68 kronor inför sin kapitalmarknadsdag på onsdagen.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?