1515

Räntor och valutor: Räntorna backar i Europa

Europeiska marknadsräntor sjönk svagt i den inledande handeln på tisdagen och det gjorde även de svenska. Nedgången följde i spåren på lägre USA-räntor under natten, där ihållande kreditoro fick börserna att sjunka och investerarna att skifta till säkrare räntepapper.

Strax efter öppning handlades den svenska tioåriga benchmarkräntan 1051 till 4,36 procent, ned 1 punkt från måndagens svenska stängning. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten låg stilla på 9 punkter.

Ingen tung svensk statistik väntas under tisdagen och därför väntas marknaden fortsätta att fokusera på Riksbankens räntebesked, men framförallt nya räntebana, som offentliggörs i morgon, onsdag.

SCB publicerar EU- och EMU-sympatierna i november och TCO släpper en ny konjunkturrapport.

Europaräntorna fortsatte ned för andra dagen i rad då tisdagshandeln kom igång.

ECB meddelade på måndagskvällen att de i den kommande tvåveckorsrepan erbjuder obegränsat med likviditet till marknaden för att på så sätt försöka få interbankräntan att närma sig styrräntenivån på 4,0 procent.

"Världen är nu nedsänkt i ett badkar till brädden fyllt med pengar", skriver SEB:s chefekonom Robert Bergqvist i bankens morgonbrev.

Orlando Green, räntestrateg på Calyon i London, säger att förtroendet fortsatt är "mycket skört" och att detta har givit räntemarknaden stöd.

"Marknaden väntar på att se huruvida centralbankernas försök att återställa förtroendet och likviditeten i marknaden har fungerat", säger han till Bloomberg News.

Handelsbalansen för oktober publiceras under förmiddagen och väntas visa ett överskott på 3,5 miljarder euro, enligt Bloomberg News.

Brittiska räntor sjönk också inför KPI-statistik för november, som spås visa en uppgång med 0,3 procent från månaden före och med 2,2 procent från samma månad i fjol, enligt Bloomberg News enkät.

Nordea noterar att högre priser på livsmedel och energi ligger bakom, men att större turbulens på kreditmarknaderna, som lett till högre finansieringskostnader för företag och hushåll, dock väntas dämpa inflationen framöver.

"Bank of England fokuserar därmed mer på en svagare tillväxt och kreditoro än över stigande inflation. Nordea räknar därmed med att Bank of England sänker räntan igen i februari och ytterligare en gång till före sommaren till 5,00 procent", skriver Nordea-analytikern Annika Winsth i morgonbrevet.

Amerikanska räntor visade små rörelser i den tidiga europeiska handeln. I måndagens sena USA-handel sjönk räntorna i takt med att investerare övergav Wall Street för de säkrare räntepappren. Ihållande kreditoro låg bakom.

Federal Reserve erbjöd affärsbankerna en 28- dagarskredit på 20 miljarder dollar. Den så kallade "Term Access Facility"-auktionen syftar till att uppmuntra bankerna att vara mer frikostiga med lån till företag och hushåll. Resultatet blir inte känt förrän på onsdag, men spekulationernas vågor går höga om hur stor efterfrågan kommer att bli och huruvida strategin att försäkra likviditet över nyår kommer att bli framgångsrik.

I eftermiddag offentliggörs bostadsbyggandet i november, som väntas ha sjunkit med 4,3 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker. I kväll släpps veckosiffran från ABC/WP konsumentförtroende.

I går kväll visade NAHB att stämningsläget bland amerikanska husbyggare var oförändrat i december.

På valutamarknaden var dollarn stabil mot euron en bit under 1:44.

Kronan har blivit drygt 1 öre svagare mot dollarn och tappat cirka 2 öre mot euron.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?