1515

Stockholmsbörsen: Ericsson ledde kraftigt fall

Stockholmsbörsen sjönk rejält på måndagen under press av svaga börser i USA och Asien. Fallet späddes på i sluthandeln och samtliga branschindex slutade på minus under ledning av verkstad och banker.

Det negativa marknadsklimatet grundades av fredagens amerikanska KPI-siffror, som befaras hindra den amerikanska centralbanken att sänka styrräntan för att stoppa en inbromsning av amerikanska tillväxten.

"Det är en extremt håglös marknad och dessutom har vi hållit på så här ett tag. Vi får inget stöd från USA, där problemen startade, och då orkar vi inte här i Stockholm. Just nu verkar det som att vi har hamnat i en nedgående spiral", säger mäklare Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängningen i Stockholm noterades OMX30-index till 1.067,9, ned 2,7 procent jämfört med fredagen. Omsättningen uppgick till 17,8 miljarder kronor.

"Vi följde nedgången i USA i fredags och Asien imorse. Vi har inte ens sett ett försök från amerikanska terminer att bli bättre under dagen", fortsätter mäklaren.

En annan mäklare påpekade att börsen just nu är volatil och att volymerna är relativt tunna.

Fredagens nedgångar i USA späddas på ytterligare i den tidiga måndagshandeln på Wall Street, där tekniksektorn tog täten nedåt. Oro för en inbromsning var fortsatt temat för dagen.

I Stockholm hörde verkstad och banker till de stora förlorarna, utan att några egentliga nyheter framkommit. Scania, Volvo, Sandvik samt SEB och Swedbank låg samtliga högt på förlorarlistan.

Nordea slutade ned 1,2 procent till 83:75 kronor efter den sena nyheten att Sampo har ansökt hos Finansinspektionen om att få öka ägandet i banken till över 10 procent.

Enskilt tyngde Ericsson mest, B-aktien betalades 5,6 procent lägre på 15:18 kronor. Ericssons Nasdaq-noterade depåbevis kommer att plockas bort från Nasdaq-100 index från den 24 december. Nasdaq-100 indexet består av de 100 största, icke- finansiella bolagen som är noterade på Nasdaq-börsen, sett till marknadsvärde.

"Det kan vara en del fonder som har som norm att bolaget ska vara noterat på Nasdaq-100 för att de ska kunna investera i dem. Men även om det inte bör vara så jättestora pengar är det inte positivt och i en negativ marknad får det givetvis större effekt", säger en analytiker i en kommentar.

H&M blev också en tyngdkloss på måndagen, trots att försäljningsökningen i november på 14 procent blev i linje med analytikernas förväntningar.

"Siffrorna var helt okej och inte så mycket att orda om men belöningsfaktorn på den här sura börsen är ganska låg", löd en analytikerkommentar.

Aktien slutade 1,8 procent lägre på 380 kronor.

Helt ok blev även analytikeromdömet om Kappahls delårsrapport för det första kvartalet, där bruttovinstmarginalen var styrketecknet medan försäljningstillväxten hamnade i underkant. Aktien slutade ned 2,5 procent till 79 kronor.

SAS föll 6,3 procent till 85:25 kronor, efter uppgifterna att de fackliga organisationerna hotar med storstrejk och att bolagets styrelse har tvingats att skjuta på besluten om att avyttra de tre delarna SAS Ground Service, SAS Technical Service och handlingdelen inom SAS Cargo.

Swedish Match gick bättre än marknaden och slutade oförändrat på 153 kronor. Direkt kunde på måndagen rapportera att Swedish Match passar på att höja priset med ytterligare mellan 1:50 och 3:00 kronor per dosa, utöver skatteeffekten, då skatten på snus höjs vid årsskiftet.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?