1515

Stockholmsbörsen: Svag avslutning på veckan

Stockholmsbörsen backade på fredagen, med finanssektorn och verkstadsbolagen som sänken. Handelsaktiviteten var dock mycket låg.

När börsen stängde var OMXS30 0,4 procent ned till noteringen 1.097,7. Omsättningen uppgick till 17,9 miljarder kronor.

"Man säljer det som gått dåligt under kvartalet, så cykliska aktier och bankerna åker på mycket stryk. Därtill håller handeln på och stänger för året, man vill inte ligga med risk över årsskiftet", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland verkstadsbolagen förlorade Sandvik 1,9 procent till 114:50 kronor, Atlas Copco 2 procent till 98 kronor och Hexagon 1,7 procent till 142:50 kronor.

SKF:s vd Tom Johnstone sade till Nyhetsbyrån Direkt att det råder fortsatt medvind för SKF i Västeuropa, som är bolagets klart största och viktigaste marknad. På dagens försiktiga börs backade aktien ändå 1,5 procent till 112:75 kronor.

Bland bankerna tappade Swedbank 1,3 procent till 188:50 kronor och SEB A 0,6 procent till 174 kronor. Handelsbanken var däremot upp 0,3 procent till 203 kronor och Nordea steg 0,3 procent till 107 kronor.

Teliasonera hörde också till börsens sänken, ned 1,7 procent till 59:50 kronor.

Mot strömmen gick Oriflame som steg 4,5 procent till 415:50 kronor och Unibet som ökade 5,6 procent till 209 kronor.

Husqvarnas förlorade 1 procent till 73:25 kronor. Amerikanska Black & Decker, som konkurrerar med Husqvarna när det gäller lätta elektriska konsumentprodukter, sänkte på fredagen sin vinstprognos för årets fjärde kvartal. Bakom vinstvarningen låg bland annat ett sämre affärsklimat än väntat i Nordamerika. Husqvarnas ir-chef Åsa Stenqvist ville för Nyhetsbyrån Direkt inte kommentera hur Husqvarna bedömer utvecklingen i Nordamerika under det fjärde kvartalet.

"Vi konkurrerar med dem på väldigt lätta elektriska konsumentprodukter. De har framförallt handverktyg och sådant där vi inte finns överhuvudtaget", säger Åsa Stenqvist.

Boliden tappade 1,1 procent till 87:75 kronor, med press från att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation för aktien till neutral, från tidigare köp. Goldman Sachs har även dragit ned sin rekommendation för den europeiska gruvsektorn som helhet till neutral, från tidigare attraktiv, på grund av oro för avtagande global tillväxt.

"Sänkta förväntningar hos våra ekonomer i Kina, Europa och USA innebär att vi väntar oss en period av svagare global tillväxt 2008 än vad som har varit konsensus", skriver bankens analytiker i ett investerarbrev på fredagen.

MTG, som genom sitt dotterbolag CDON lade bud på First Northlistade Gymgrossisten steg 1,2 procent till 428:50 kronor. Budet ligger på 33:10 kronor per aktie och det rekommenderades av Gymgrossistens styrelse. Gymgrossisten rusade 29,4 procent.

Scribona bekräftade att det för diskussioner med ett flertal parter som visat intresse för bolaget, vilket fick aktien att avancera 16,9 procent till 5:20 kronor.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?