1515

USA-börser: Sur start i New York

Börserna i New York inledde torsdagen klart nedåt efter oro för att den samordnade aktion som de ledande centralbankerna beslutat om, inte kommer att minska problemen på kreditmarknaden. Dessutom tyngde en rad negativa bolagsspecifika nyheter.

Vid 16.50-tiden var Dow Jones Industrial Average ned 0,4 procent, till 13.411, medan S&P 500 sjönk 0,8 procent, till 1.475. Nasdaq Composite minskade 0,8 procent, till 2.651.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till knappt 300 miljoner aktier, medan drygt 200 miljoner aktier bytte ägare på Nasdaq.

På obligationsmarknaden steg de korta räntorna överlag och tioåringen noterade en uppgång på 4 punkter, till 4,1 procent.

Aktionen innebär att Fed tillsammans med ECB och andra centralbanker i samordnad aktion tillför likviditet i kapitalmarknaderna, på upp till 40 miljarder dollar.

"Fed har gjort allt man kan för att minska problemen kopplade till subprimelånen och problemen inom fastighetsmarknaden. Det betyder dock inte att Dow Jones skall ligga på 14.000 för närvarande", säger Alan Skrainka, chefsstrateg vid Edvard Jones & Co, till Bloomberg News.

Lånekostnaderna i euro fortsätter vara på de högsta nivåerna på sju år, vilket antyder att Feds och de andra centralbankernas plan varken sänker kostnader för att låna eller ökar utlåningen. Detta kan ses som en anledning till att obligationsräntorna avancerat.

Först ut bland bankerna att rapportera för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal var Lehman Brothers. Resultatet för investmentbanken blev 1:54 dollar per aktie att jämföra med analytikernas snittestimat på 1:44 dollar per aktie. Aktien sjönk dock med 3,0 procent i en sektor som även i övrigt hade en tung dag.

Oljesektorn hade en svag inledning efter att oljepriset fallit med över an dollar per fat. Exxon Mobil, Chevron och Marathon Oil sjönk samtliga.

Grossistkedjan Costco Wholesale föll med 4,9 procent sedan bolaget presenterat sin rapport för det fjärde kavartalet.

Washinton Mutual backade med 7,3 procent sedan Bank of America sänk sin rekommendation för bolaget från sälj till neutral.

Dagens stora förlorare var annars Biogen efter att bolaget meddelat att man kommer att fortsätta på egen hand sedan försöket med att hitta en köpare misslyckats. Den 12 oktober köpte miljardären Carl Icahn aktier i läkemedelsbolaget och en strategisk översyn inleddes. En affär hade enligt analytiker kunnat betinga ett pris på över 20 miljarder dollar. Aktien rasade med 28,5 procent.

Innan öppningen kom en hel del statistik från USA. Producentpriserna steg med 3,2 procent i november, jämfört med oktober. Förra året var motsvarande siffra 7,2 procent. Analytiker hade räknat med en stigning på 1,5 procent, enligt Bloomberg News genomsnittsprognos.

Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,4 procent i november jämfört med oktober och där hade analytikerna väntat en ökning med 0,2 procent.

Detaljhandelns försäljning ökade med 1,2 procent i november, jämfört med oktober. Analytiker hade räknat med en ökning på 0,6 procent.

Trots att framförallt kärn-PPI är en betydelsefull siffra gav statistiken liten effekt på en marknad som präglades av kreditmarknadsfrågor.


Innehåll från Contour DesignAnnons

Så ser man till att anställda arbetar ergonomiskt hemifrån

Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.
Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.

Musarm, nackont och ryggsmärtor. Listan på negativa effekter av dålig ergonomi kan göras lång. Under pandemin har många anställda drabbats hårt och som arbetsgivare har man ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats oavsett om man arbetar distans eller på kontoret. Med Contour Designs ergonomiska produkter minskas smärta och spänningsskador – arbetet blir även mer effektivt. 

För bara ett antal år sedan var det bara de som fick läkarintyg som berättigades hjälpmedel som förbättrar ergonomin på arbetsplatsen. Men mycket har förändrat sen dess och svenskarna tänker mycket på sin hälsa. Många vill jobba preventivt mot skador, men faktum är att anställda landet över har fått en försämrad ergonomi under pandemin.

– Även om vi har kommit långt så är det mycket som måste göras. Många som vi pratar med har inte de hjälpmedel som behövs för att underlätta arbetet. När pandemin kom så prioriterades det att få hem dator och skärm, och i bästa fall skrivbord och stol, men inte den viktiga kringutrustningen, säger Anna Engström, KAM på Contour Design. 

– Arbetsgivaren har ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats var man än befinner sig. För att underlätta det erbjuder vi ergonomiska kvalitetsprodukter som möss och tangentbord. När vi utvecklat våra produkter har vi inte endast fokuserat på att de ska lindra smärta, utan även förebygga den, säger Minna Snickars, KAM på Contour Design. 

Förebygg sjukfrånvaron och spara pengar

Att köpa in ergonomiska produkter till sina anställda innebär att man arbetar preventivt med att minska sjukfrånvaro. Det gynnar inte bara medarbetare ekonomiskt men också företaget som stort.

– Det finns mycket pengar att spara för företaget om man jobbar preventivt. En studie från Sintef visar att 17% av anställda sjukskriver sig längre än två veckor. En genomsnittlig kostnad för företag är 13 000 kronor per sjukvecka. Bara det talar sitt klara språk, säger Minna Snickars. 

Prova på gratis och märk skillnaden

Om man själv vill märka den stora skillnaden på vanliga och ergonomiska kringprodukter kan man få prova produkter från Contour Design gratis i 14 dagar. Det går till som så att man blir kontaktad av Contour eller en vald återförsäljare, där de stämmer av vilka behov som finns och vilken modell som passar bäst. 

– Hela 99% av de som testar ett centrerat styrdon som RollerMouse uppger en minskning av smärta och obehag. Hela 65% uppger också att en ergonomisk mus ökar effektiviteten med 65%, säger Anna Engström.

Om man vill fånga in hela arbetsplatsen, så är Contour Designs Travel Kit perfekt.

– I det får man med ett laptopstöd så att man kommer upp med nacken, vår suveräna ergonomiska mus RollerMouse Red Plus och Balance tangentbord. Tillsammans gör de här produkterna otroligt mycket för ergonomin. Som ett komplement till detta, när man är på språng, på resan eller vid kortare möten, rekommenderar vi Contour RollerMouse mobile. En liten, lätt och kompakt RollerMouse med samma funktionalitet som de övriga RollerMouse modellerna. Även den kan man få prova gratis. Nio av tio som provar våra produkter väljer att behålla dem, avslutar Anna Engström. 

Vill du prova gratis i 14 dagar?

Om Contour Design

Contour Design utvecklar kvalitetsprodukter som hjälper dig arbeta säkert vid din dator utan risk för fysisk smärta eller skador. Vi tar hänsyn till människors skillnader, beteende och vanor i bra design. Ergonomi är inte en enskild lösning, utan snarare en kombination av bra och effektiv utrustning, variation, flexibilitet och bra vanor.

 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?