1515

USA-börser: Nedgång väntar i New York

Terminerna indikerar en öppning ned när handeln i New York inleds på torsdagen sedan marknaden betvivlat effektiviteten av den samordnade aktion som de ledande centralbankerna beslutat om för att minska problemen på kreditmarknaden.

"Nervositeten har kommit tillbaka till marknaden. Den eufori som vi såg i går har försvunnit sedan oron över de ekonomiska utsikterna har kommit tillbaka", sade Philip Shaw, strateg på Investec Securities, till Marketwatch.

Lehman Brothers som var först ut bland storbankerna att rapportera för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal backade med 1,6 procent i förhandeln. Detta trots att resultatet blev 1:54 dollar per aktie vilket kan jämföras med analytikernas snittestimat som låg på 1:44 dollar per aktie.

"Även om det varit svåra operativa förhållanden på marknaden visar bolagets resultat för kvartalet vår förmåga att fungera väl över cykler och leverera värden till våra aktieägare", sade bankens vd och styrelseordförande Richard Fuld i ett uttalande i samband med rapporten.

Biogen föll med 27 procent i förhandeln efter att bolaget informerat att det ska fortsätta på egen hand sedan det misslyckats med att hitta en köpare. Den strategiska översynen tog fart efter att miljardären Carl Icahn den 12 oktober köpt aktier i bolaget. Enligt analytiker kunde bolaget vid en affär ha betingat ett pris på över 20 miljarder dollar.

En timme före öppningen kom en hel del statistik från USA. Producentpriserna steg med 3,2 procent i november, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg priserna 7,2 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle stiga med 1,5 procent jämfört med månaden före, och stiga med 6,0 procent jämfört med samma månad 2006, enligt Bloomberg News genomsnittsprognos.

Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,4 procent jämfört med månaden före och där hade analytikerna väntat en ökning med 0,2 procent.

Vidare ökade detaljhandelns försäljning med 1,2 procent i november, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha ökat med 0,6 procent från föregående månad.

Marknadsreaktionen på statistiken var otydlig och ingen direkt effekt sågs, men runt 10 minuter efter att den publicerats började terminerna återhämta sig något.

Noteringar kring klockan 15.00
Terminen för Dow Jones -0,533%
Terminen för S&P 500 -0,799%
Terminen för Nasdaq -0,759%
2-åriga USA-räntan +0,041 till 3,174%
10-åriga USA-räntan +0,060 till 4,149%
Olja, US WTI -1:21 USD till 93:18 dollar per fat
Olja, Brent -0:98 USD till 93:04 dollar per fat


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?